
Autor Wysmakowane 30 listopada 2016
5 gwiazdki 1 ocenyIndyk z sosem grzybowym. Genialny w swej prostocie. Kilka idealnie dobranych składników na szybki, nieskomplikowany obiad. Mięso krótko smażone na suchej patelni otulone ziołami i szynką parmeńską pozostaje soczyste, nie wysuszone. Ja wykorzystałam do sosu tylko pieczarki i suszone podgrzybki, ale można dodać dowolne grzyby.
Indyk z sosem grzybowym
- 300 g piersi indyka
- Pół cebuli
- 300g pieczarek (lub innych grzybów)
- Kilka suszonych grzybków
- Łyżka sosu sojowego
- 100 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- Kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
- Tłuszcz do smażenia
- Kasza gryczana
Umyte i oczyszczone z błonek mięso pokroić na 4 części. Każdą natrzeć solą, pieprzem, drobno posiekanym tymiankiem i oregano. Z każdej strony posmarować obficie musztardą, a następnie owinąć dookoła szynką. Odstawić na co najmniej pół godziny by mięso przeszło smakami przypraw.
W tym czasie przygotować sos. Drobno posiekaną cebulkę usmażyć na rumiano, w połowie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę tymianku. Chwilę razem podsmażyć. Zmniejszyć gaz i dodać pieczarki pokrojone na mniejsze części. Posolić, wymieszać i smażyć na rumiano.
Podczas smażenia pieczarek zagotować bulion z suszonymi grzybami i sosem sojowym. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Dodać połowę musztardy, dokładnie wymieszać i dodać do pieczarek razem ze śmietaną. Ewentualnie doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu.
Ugotować kaszę gryczaną. Suchą patelnię rozgrzać na silnym ogniu aż będzie dymić, zmniejszyć moc grzania na średni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dodać olej i jeszcze chwilę smażyć z każdej strony aż będzie zupełnie usmażone w środku. Nie smażyć zbyt długo, żeby nie przesuszyć mięsa. Zdjąć z patelni. Na talerze wykładać kaszę, na nią sos pieczarkowy i układać kawałki mięsa.
6 Responses
Przepis bardzo chętnie wykorzystam, ostatnio poszukuję nowych inspiracji kulinarnych. 🙂
Na stronie znajdziesz sporo inspiracji 🙂 Zapraszam!
Lubie grzybki, wszystko co z grzybkami jest pyszne 🙂
W takim razie zapraszam do testowania. Możesz użyć mieszanki różnych grzybów.
Sos mega!!!
Wyprobowalam:) Swietny przepis na szybki obiad. Sos jest wysmienity!