Przepisy

Więcej

Porcja
2
Trudność
Łatwy
Porcja2
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Indyk z sosem grzybowym

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Indyk z sosem grzybowym. Genialny w swej prostocie. Kilka idealnie dobranych składników na szybki, nieskomplikowany obiad. Mięso krótko smażone na suchej patelni otulone ziołami i szynką parmeńską pozostaje soczyste, nie wysuszone. Ja wykorzystałam do sosu tylko pieczarki i suszone podgrzybki, ale można dodać dowolne grzyby.

 

Indyk z sosem grzybowym

  • 300 g piersi indyka
  • Pół cebuli
  • 300g pieczarek (lub innych grzybów)
  • Kilka suszonych grzybków
  • Łyżka sosu sojowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • Kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • Tłuszcz do smażenia
  • Kasza gryczana

Umyte i oczyszczone z błonek mięso pokroić na 4 części. Każdą natrzeć solą, pieprzem, drobno posiekanym tymiankiem i oregano. Z każdej strony posmarować obficie musztardą, a następnie owinąć dookoła szynką. Odstawić na co najmniej pół godziny by mięso przeszło smakami przypraw.

W tym czasie przygotować sos. Drobno posiekaną cebulkę usmażyć na rumiano, w połowie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę tymianku. Chwilę razem podsmażyć. Zmniejszyć gaz i dodać pieczarki pokrojone na mniejsze części. Posolić, wymieszać i smażyć na rumiano.

Podczas smażenia pieczarek zagotować bulion z suszonymi grzybami i sosem sojowym. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Dodać połowę musztardy, dokładnie wymieszać i dodać do pieczarek razem ze śmietaną. Ewentualnie doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu.

Ugotować kaszę gryczaną. Suchą patelnię rozgrzać na silnym ogniu aż będzie dymić, zmniejszyć moc grzania na średni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dodać olej i jeszcze chwilę smażyć z każdej strony aż będzie zupełnie usmażone w środku. Nie smażyć zbyt długo, żeby nie przesuszyć mięsa. Zdjąć z patelni. Na talerze wykładać kaszę, na nią sos pieczarkowy i układać kawałki mięsa.

obiady-kurczak-kotlety-w-sosie-grzybowym-z-kasza

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami