Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Porcja2 osoby
Wydrukuj

Indyk w sosie pieczarkowym w 15 min

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Indyk w sosie pieczarkowym to kolejna propozycja na super szybki obiad (tutaj znajdziecie pozostałe: TAG: szybki obiad) w środku zabieganego tygodnia. Ważne by „nie przeciągnąć” indyka i pieczarek na patelni. Całość ma być robiona naprawdę krótko. Zbyt długo smażony indyk zrobi się twardy, a pieczarki sflaczałe i gumowe. Do dania świetnie pasuje zarówno ryż jak i makaron czy kasza. Jeśli zależy Wam na szybkim przygotowaniu radzę zacząć od nastawienia wody na kaszę czy ryż (makaron w połowie szykowania dania), bo danie przygotujecie właściwie podczas jego gotowania się.

 

Indyk w sosie pieczarkowym

  • 300 g fileta z indyka
  • pół cebuli
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • pół łyżeczki tymianku
  • 250 g pieczarek
  • 100 ml bulionu
  • śmietanka 18% – 80 ml
  • pół łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu – opcjonalnie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ryż lub makaron – do podania

Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i odstawić w temperaturze pokojowej. Posiekać drobno cebulę i zeszklić ją na oliwie i maśle na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli i smażyć ok minutę. Następnie na patelnię dodać indyka. Wymieszać, zwiększyć ogień i smażyć do zarumienienia. W tym czasie oczyścić i pokroić w plasterki pieczarki. Dodać na patelnię, wymieszać i całość polać bulionem. Gotować ok 4 minuty, tak by pieczarki wciąż pozostały jędrne. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać na patelnię. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zestawić. Jedną łyżkę natki wymieszać z daniem, drugą posypać już na talerzach. Podawać z ryżem.

Indyk w sosie pieczarkowym w 15 min

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami