- Potrzebny czas: 20 minut + 45 minut pieczenia
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 23 kwietnia 2021
Prosty i pyszny jabłecznik z karmelizowanymi migdałami. Ciasto jest rewelacyjne, jeszcze ciepłe, po lekkim ostudzeniu. Kolejnego dnia też. Robi się je bardzo szybko i bezproblemowo. I równie szybko znika z stołu. Sprawdźcie sami.
Najlepiej jest zacząć od przygotowania wykończenia, czyli jabłek i migdałów. Następnie, od razu utrzeć ciasto i rozpocząć pieczenie.
.
Jabłecznik z karmelizowanymi migdałami
Wykończenie
- 750 g jabłek, najlepiej lekko kwaskowe
- pół cytryny
- 150 g masła
- 130 g cukru drobnego do wypieków
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60 g płatków migdałów (dobrej jakości, w dobrej cenie płatki migdałów do kupienia np. w sklepie Go4Taste)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawić. Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i wanilię. Podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Wówczas dodać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.
Ciasto podstawowe
- 150 g mąki pszennej
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, bez termoobiegu na 170 stopni C. Formę do pieczenia o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Do jednej miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem, do uzyskania mocno napuszonej masy. Kolejno dodawać jajka, ubijając chwilę po każdym, do połączenia. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać do przygotowanej formy.
Na ciasto wyłożyć delikatnie jabłka i na wierzch migdały. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na drugą szynę od dołu. i piec przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli migdały zbyt mocno zbrązowieją, przykryć ciasto kawałkiem folii. Ciasto ostudzić w formie.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
WPIS ZAWIERA LINK SPONSOROWANY