Przepisy

Więcej

Jabłecznik z karmelizowanymi migdałami

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosty i pyszny jabłecznik z karmelizowanymi migdałami. Ciasto jest rewelacyjne, jeszcze ciepłe, po lekkim ostudzeniu. Kolejnego dnia też. Robi się je bardzo szybko i bezproblemowo. I równie szybko znika z stołu. Sprawdźcie sami.

Najlepiej jest zacząć od przygotowania wykończenia, czyli jabłek i migdałów. Następnie, od razu utrzeć ciasto i rozpocząć pieczenie.

.

Jabłecznik z karmelizowanymi migdałami

Wykończenie

  • 750 g jabłek, najlepiej lekko kwaskowe
  • pół cytryny
  • 150 g masła
  • 130 g cukru drobnego do wypieków
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60 g płatków migdałów (dobrej jakości, w dobrej cenie płatki migdałów do kupienia np. w sklepie Go4Taste)

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawić. Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i wanilię. Podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Wówczas dodać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.

Ciasto podstawowe

  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, bez termoobiegu na 170 stopni C. Formę do pieczenia o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.

Do jednej miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać.

W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem, do uzyskania mocno napuszonej masy. Kolejno dodawać jajka, ubijając chwilę po każdym, do połączenia. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać do przygotowanej formy.

Na ciasto wyłożyć delikatnie jabłka i na wierzch migdały. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na drugą szynę od dołu. i piec przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli migdały zbyt mocno zbrązowieją, przykryć ciasto kawałkiem folii. Ciasto ostudzić w formie.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Jabłecznik z karmelizowanymi migdałami

 

WPIS ZAWIERA LINK SPONSOROWANY

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami