Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Jak przyrządzić szparagi? Prosto, szybko i przepysznie

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Podzielę się z Wami moim ulubionym patentem (zaraz obok grillowania) na to jak przyrządzić szparagi. Gdy nie mam ochoty szykować z nich wielkiego dania (tu kilka pysznych inspiracji: tag szparagi), nie mam w domu wymyślnych składników, tylko po prostu chcę pyszne, jędrne, lekko chrupiące (Mmmm! Najlepsze!) szparagi – do podjadania tak ot lub jako dodatek do obiadu. Potrzebujecie tylko oliwę, masło, odrobinę bulionu, łyżkę nabiału do zabielenia sosu i idealnie dodatek świeżego zioła.

Jak przyrządzić szparagi?

  • pół pęczka szparagów
  • 75 ml bulionu
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • łyżka śmietany 18%
  • sól (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej natki (można wymienić na bazylię lub koperek)
  • łyżka oliwy extra virgin

Szparagi umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Odłamać twarde końce (chwytając szparagi po dwóch stronach i wyginając w łuk – same się złamią we właściwym miejscu). Miękkie części łodyg pokroić pod skosem na 2 – 3 części, zostawiając główki w całości. Na patelni zagotować bulion. Trzymając moc palnika na maksimum, dodać szparagi i gotować 2 minuty (nie dłużej!). Dodać masło i gotować jeszcze minutę, podlewając szparagi z wierzchu sosem, tak by całe się w nim kąpały. Dodać śmietankę i gotować jeszcze pół minuty. Spróbować i jeśli to konieczne – dosolić. Zdjąć z palnika. Dodać natkę i wymieszać. Rozłożyć na dwa talerze i skropić oliwą.

szparagi z patelniszparagi najlepszy sposóbjak przyrządzić szparagi na patelni

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. Przyznam, że jeszcze nie miałam okazji przyrządzać szparagów, bo zwyczajnie nie wiedziałam jak się za to zabrać 😀 dopiero poszerzam swoje umiejętności kulinarne i cieszę się, że trafiłam na twój wpis, bo czuję się zmotywowana do wplątania w swoją kuchnię jakiś nowych smaków 🙂 pozdrawiam serdecznie! 😀

    1. W takim razie też się bardzo cieszę, że tu trafiłaś i życzę owocnego poszerzania horyzontów kulinarnych 🙂

    1. W tym przepisie akurat są niezbędne. Ale najlepsza opcja na szparagi bez tych dodatków jest z grilla. W domowych warunkach: patelnia grillowa/ piekarnik z funkcją grilla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami