Autor Wysmakowane 18 czerwca 2019
Podzielę się z Wami moim ulubionym patentem (zaraz obok grillowania) na to jak przyrządzić szparagi. Gdy nie mam ochoty szykować z nich wielkiego dania (tu kilka pysznych inspiracji: tag szparagi), nie mam w domu wymyślnych składników, tylko po prostu chcę pyszne, jędrne, lekko chrupiące (Mmmm! Najlepsze!) szparagi – do podjadania tak ot lub jako dodatek do obiadu. Potrzebujecie tylko oliwę, masło, odrobinę bulionu, łyżkę nabiału do zabielenia sosu i idealnie dodatek świeżego zioła.
Jak przyrządzić szparagi?
- pół pęczka szparagów
- 75 ml bulionu
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- łyżka śmietany 18%
- sól (opcjonalnie)
- 2 łyżki posiekanej natki (można wymienić na bazylię lub koperek)
- łyżka oliwy extra virgin
Szparagi umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Odłamać twarde końce (chwytając szparagi po dwóch stronach i wyginając w łuk – same się złamią we właściwym miejscu). Miękkie części łodyg pokroić pod skosem na 2 – 3 części, zostawiając główki w całości. Na patelni zagotować bulion. Trzymając moc palnika na maksimum, dodać szparagi i gotować 2 minuty (nie dłużej!). Dodać masło i gotować jeszcze minutę, podlewając szparagi z wierzchu sosem, tak by całe się w nim kąpały. Dodać śmietankę i gotować jeszcze pół minuty. Spróbować i jeśli to konieczne – dosolić. Zdjąć z palnika. Dodać natkę i wymieszać. Rozłożyć na dwa talerze i skropić oliwą.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
8 Responses
uwielbiam szparagi 🙂
Przyznam, że jeszcze nie miałam okazji przyrządzać szparagów, bo zwyczajnie nie wiedziałam jak się za to zabrać 😀 dopiero poszerzam swoje umiejętności kulinarne i cieszę się, że trafiłam na twój wpis, bo czuję się zmotywowana do wplątania w swoją kuchnię jakiś nowych smaków 🙂 pozdrawiam serdecznie! 😀
W takim razie też się bardzo cieszę, że tu trafiłaś i życzę owocnego poszerzania horyzontów kulinarnych 🙂
A da się przyrządzić szparagi bez masła i śmietany? Czym je zastąpić? Wersja dla wegan?
W tym przepisie akurat są niezbędne. Ale najlepsza opcja na szparagi bez tych dodatków jest z grilla. W domowych warunkach: patelnia grillowa/ piekarnik z funkcją grilla.
Prosto i szybko, a zapewne pysznie. Muszę skorzystać z Twojego sposobu przygotowania.
Pozostaje mi polecić 🙂 Zdecydowanie i prosto i szybko i pysznie.
Zapachniało mi z ekranu 🙂 W domu tylko ja lubię szparagi!