Jak przyrządzić szparagi? Prosto, szybko i przepysznie

przepis

Podzielę się z Wami moim ulubionym patentem (zaraz obok grillowania) na to jak przyrządzić szparagi. Gdy nie mam ochoty szykować z nich wielkiego dania (tu kilka pysznych inspiracji: tag szparagi), nie mam w domu wymyślnych składników, tylko po prostu chcę pyszne, jędrne, lekko chrupiące (Mmmm! Najlepsze!) szparagi – do podjadania tak ot lub jako dodatek do obiadu. Potrzebujecie tylko oliwę, masło, odrobinę bulionu, łyżkę nabiału do zabielenia sosu i idealnie dodatek świeżego zioła.

Jak przyrządzić szparagi?

  • pół pęczka szparagów
  • 75 ml bulionu
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • łyżka śmietany 18%
  • sól (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej natki (można wymienić na bazylię lub koperek)
  • łyżka oliwy extra virgin

Szparagi umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Odłamać twarde końce (chwytając szparagi po dwóch stronach i wyginając w łuk – same się złamią we właściwym miejscu). Miękkie części łodyg pokroić pod skosem na 2 – 3 części, zostawiając główki w całości. Na patelni zagotować bulion. Trzymając moc palnika na maksimum, dodać szparagi i gotować 2 minuty (nie dłużej!). Dodać masło i gotować jeszcze minutę, podlewając szparagi z wierzchu sosem, tak by całe się w nim kąpały. Dodać śmietankę i gotować jeszcze pół minuty. Spróbować i jeśli to konieczne – dosolić. Zdjąć z palnika. Dodać natkę i wymieszać. Rozłożyć na dwa talerze i skropić oliwą.

szparagi z patelniszparagi najlepszy sposóbjak przyrządzić szparagi na patelni

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Jak przyrządzić szparagi? Prosto, szybko i przepysznie
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

8 komentarzy

  • domek świąteczny 9 grudnia 2019 o 18:00 Odpowiedz

    uwielbiam szparagi 🙂

  • Ania 20 czerwca 2019 o 09:50 Odpowiedz

    Przyznam, że jeszcze nie miałam okazji przyrządzać szparagów, bo zwyczajnie nie wiedziałam jak się za to zabrać 😀 dopiero poszerzam swoje umiejętności kulinarne i cieszę się, że trafiłam na twój wpis, bo czuję się zmotywowana do wplątania w swoją kuchnię jakiś nowych smaków 🙂 pozdrawiam serdecznie! 😀

    • Wysmakowane 20 czerwca 2019 o 10:19 Odpowiedz

      W takim razie też się bardzo cieszę, że tu trafiłaś i życzę owocnego poszerzania horyzontów kulinarnych 🙂

  • Karolina G. 20 czerwca 2019 o 09:10 Odpowiedz

    A da się przyrządzić szparagi bez masła i śmietany? Czym je zastąpić? Wersja dla wegan?

    • Wysmakowane 20 czerwca 2019 o 22:35 Odpowiedz

      W tym przepisie akurat są niezbędne. Ale najlepsza opcja na szparagi bez tych dodatków jest z grilla. W domowych warunkach: patelnia grillowa/ piekarnik z funkcją grilla.

  • Aneta 20 czerwca 2019 o 07:33 Odpowiedz

    Prosto i szybko, a zapewne pysznie. Muszę skorzystać z Twojego sposobu przygotowania.

    • Wysmakowane 20 czerwca 2019 o 07:48 Odpowiedz

      Pozostaje mi polecić 🙂 Zdecydowanie i prosto i szybko i pysznie.

  • Magdalena Szymańska 19 czerwca 2019 o 16:22 Odpowiedz

    Zapachniało mi z ekranu 🙂 W domu tylko ja lubię szparagi!

MENU