Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Jak suszyć pestki dyni?

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Masz dynie i super plan na nią (jeśli nie, to zajrzyj koniecznie do działu Dynia)? Tylko co zrobić z pestkami? Wyrzucić? Oj nie! Lepiej je zjeść! Zobacz jak suszyć pestki dyni. To świetny chrupak wieczorową porą. A że trzeba trochę poskubać, obierając pestki z łupinek, to nie ma obawy, że zjecie ich za dużo 😉

Do wysuszenia możecie użyć dyni wszystkich odmian, z wyłączeniem dyń hokkaido. Jest z takim suszeniem sporo zabawy, więc najlepiej zatrudnić do tego dzieci. Moje to uwielbiają i zawsze się ścigają, kto uzbiera więcej pestek. Tak, więc, gorąco polecam tą metodę. Ale do rzeczy…

Jak suszyć pestki dyni?

Z wydrążonego miąższu dyni najpierw trzeba te pestki powybierać, więc jest trochę zabawy w Kopciuszka. Pestki oddzielone od miąższu należy wrzucać na sitko. Miąższ najlepiej odłożyć do upieczenia i zrobić z niego puree (zobacz jak wykorzystać puree z dyni).

Pestki należy opłukać na sitku z resztek miąższu, a następnie przełożyć je na ściereczkę i wytrzeć do sucha.

Piekarnik nagrzać na 80 stopni C z termoobiegiem. Pestki wysypać równomiernie na blachę piekarnika. Wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę aż pestki będą mocno wysuszone. Po tym czasie spróbować jedną pestkę i upewnić się, że jest gotowa. Dobrze jest podczas pieczenia kilka razy otworzyć piekarnik, by wilgoć odparowała. Jeśli nie macie czasu, by co chwila latać do kuchni, otwierać drzwiczki to alternatywnie cały proces suszenia można przeprowadzić przy lekko uchylonych drzwiczkach (o ile piekarnik na to pozwoli).

Po całkowitym ostudzeniu pestki wysypać do słoika lub innego, zamykanego pojemnika.

 

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Jak suszyć pestki dyni

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami