
- Potrzebny czas: 1 godzina 30 minut
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 7 listopada 2020
Masz dynie i super plan na nią (jeśli nie, to zajrzyj koniecznie do działu Dynia)? Tylko co zrobić z pestkami? Wyrzucić? Oj nie! Lepiej je zjeść! Zobacz jak suszyć pestki dyni. To świetny chrupak wieczorową porą. A że trzeba trochę poskubać, obierając pestki z łupinek, to nie ma obawy, że zjecie ich za dużo 😉
Do wysuszenia możecie użyć dyni wszystkich odmian, z wyłączeniem dyń hokkaido. Jest z takim suszeniem sporo zabawy, więc najlepiej zatrudnić do tego dzieci. Moje to uwielbiają i zawsze się ścigają, kto uzbiera więcej pestek. Tak, więc, gorąco polecam tą metodę. Ale do rzeczy…
Jak suszyć pestki dyni?
Z wydrążonego miąższu dyni najpierw trzeba te pestki powybierać, więc jest trochę zabawy w Kopciuszka. Pestki oddzielone od miąższu należy wrzucać na sitko. Miąższ najlepiej odłożyć do upieczenia i zrobić z niego puree (zobacz jak wykorzystać puree z dyni).
Pestki należy opłukać na sitku z resztek miąższu, a następnie przełożyć je na ściereczkę i wytrzeć do sucha.
Piekarnik nagrzać na 80 stopni C z termoobiegiem. Pestki wysypać równomiernie na blachę piekarnika. Wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę aż pestki będą mocno wysuszone. Po tym czasie spróbować jedną pestkę i upewnić się, że jest gotowa. Dobrze jest podczas pieczenia kilka razy otworzyć piekarnik, by wilgoć odparowała. Jeśli nie macie czasu, by co chwila latać do kuchni, otwierać drzwiczki to alternatywnie cały proces suszenia można przeprowadzić przy lekko uchylonych drzwiczkach (o ile piekarnik na to pozwoli).
Po całkowitym ostudzeniu pestki wysypać do słoika lub innego, zamykanego pojemnika.