Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kabanosowy misz masz w cieście francuskim

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kabanosowy misz masz w cieście francuskim czyli prosty pomysł na przekąskę na szybko z wykorzystaniem domowego lub kupnego ciasta francuskiego. Do serwowania na imprezie lub zabrania ze sobą na wynos: czy to w ramach szybkiego podwieczorku w biegu czy też do piknikowego koszyka. Równie dobrze smakują na ciepło, zaraz po przyrządzeniu jak i po kilku godzinach. Można, choć nie trzeba podgrzewać. We wszystkich opcjach smakują równie dobrze i równie szybko znikają.

Kabanosowy misz masz w cieście francuskim

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 150 g cienkich kabanosów
  • 80 g sera feta
  • 30 g bułki tartej
  • łyżka sosu worcestershire
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sezamu
  • po 2/3 łyżeczki soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • jajko

Ciasto wyjąć z lodówki na 15 minut przed szykowaniem przekąski.

Kabanosy pokroić wzdłuż na pól i jeszcze raz na pół. Posiekać drobno wszerz. Przełożyć do miski i wymieszać z pokruszonym serem feta, bułką tartą, sosem, koncentratem, 2/3 łyżki sezamu, solą i pieprzem. Jajko rozbełtać widelcem w małej miseczce. Około 3/4 przelać do miski z kabanosami (resztę zostawić do posmarowania ciasta).

Rozwinąć ciasto i pokroić wszerz na paski o grubości około 10 cm. Paski lekko rozciągnąć w dłoniach wszerz i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Farsz nakładać wzdłuż dłuższego boku i zwijać ciasto tworząc podłużne rulony. Układać tak by złączenie ciasta było na dole. Rulon pokroić na 4-5 mniejszych części, lekko je od siebie rozsuwając na blaszce. „Ciasteczka” posmarować z wierzchu pędzelkiem resztą jajka i obsypać pozostałym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i zapiekać aż ciasto ładnie się zarumieni (ok 12 minut). U mnie sprawdza się pieczenie na poziomie jednym wyżej niż środek.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Kabanosowy misz masz w cieście francuskim

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami