Autor Wysmakowane 13 maja 2017
Kacze udka w pomarańczy z dodatkiem imbiru, rozmarynu i miodu. Chrupiącą skórkę uzyskujemy poprzez krótkie obsmażenie, a później długie pieczenie w piekarniku w wysokiej temperaturze. Przepis jest czaso, ale nie pracochłonny. Jednego dnia musimy tylko naszykować marynatę, a kolejnego dodać kilka składników, ekspresowo obsmażyć i wstawić do piekarnika. Reszta robi się właściwie sama. Taka kaczka wspaniale sprawdzi się i na wystawny i na codzienny obiad.
Kacze udka w pomarańczy
- 2 udka kaczki
- 2 ząbki czosnku
- niewielka cebula
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- mała pomarańcza
- 2/3 cytryny
- 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pół łyżki miodu
- 150 ml wody
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Mięso dokładnie umyć pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką rozmarynu, ćwierć łyżeczki soli i kilkoma szczyptami pieprzu. Dokładnie natrzeć udka ze wszystkich stron. Udka ułożyć w miseczce, obłożyć posiekaną w plasterki cebulą, dokładnie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Imbir, pomarańczę i cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z cebulą zdjętą z kaczki. Połowę plasterków ułożyć na dnie formy żaroodpornej wysmarowanej łyżką oliwy. Udka obsmażyć krótko na patelni, po ok. 2 minuty na stronę, na mocno rozgrzanej reszcie oliwy. Najpierw smażyć skórą do dołu, Włożyć do formy i obłożyć resztą plasterków. Miód rozpuścić w letniej wodzie i zalać mięso. Obsypać resztą rozmarynu i odrobiną soli. Piec w 200 stopniach C przez 2 godziny. Najpierw przykryte, ostatnie pół godziny odkryte, by skórka się mocno zarumieniła i zrobiła chrupiąca.
Jeśli lubisz kaczkę to bardzo polecam przetestować też pozostałe przepisy na kaczkę. Jest też coś dla wielbicieli ekspresowych obiadów czyli wersja na szybko bez marynowania KLIK.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
10 Responses
Udka byly bardzo smaczne. Udaly się wspaniale. Wszystkim bardzo smakowaly. Przepis godny polecenia! Bardzo dziękuję!
Bardzo się cieszę ze wszystko się udało. Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję, właśnie przystepuję do działania. Błyskawiczna reakcja! Jestem pod wrażeniem!
Udka zaprawione w lodówce. A co z tą cytryną, co mam z nią zrobić i w którym momencie? Pewnie do jutra się nie dowiem więc będzie bez cytryny, ale następnym razem chciałabym zrobic kaczusie wg pelnego przepisu.
Dowiesz się 😉 Przepraszam bardzo. Już poprawione. Cytrynę również kroimy w plasterki i postępujemy tak jak z pomarańczą.
Najlepszy przepis na udka ever! Polecam wszystkim którzy boją się kaczki! Ja się bałam, a teraz muszę pędzić znowu po udka bo zakochałam się w tym przepisie!
Uwielbiam to połączenie, ale przyznam że dawno nie jadłam
Zastanawiałam się właśnie co zrobić na obiad. Już wiem ☺
Mam pytanie – czy mięso nie jest zbyt suche ? Ostatnio pieklem udka w 180 st C w 45 min i były sztywne jak nieboszczyk…
Nie wychodzi suche. Kluczowe jest długie marynowanie i krótkie obsmażenie na naprawdę mocno rozgrzanym tłuszczu.