Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Czas
2 doby
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Czas2 doby
Wydrukuj

Kacze udka w pomarańczy

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kacze udka w pomarańczy z dodatkiem imbiru, rozmarynu i miodu. Chrupiącą skórkę uzyskujemy poprzez krótkie obsmażenie, a później długie pieczenie w piekarniku w wysokiej temperaturze. Przepis jest czaso, ale nie pracochłonny. Jednego dnia musimy tylko naszykować marynatę, a kolejnego dodać kilka składników, ekspresowo obsmażyć i wstawić do piekarnika. Reszta robi się właściwie sama. Taka kaczka wspaniale sprawdzi się i na wystawny i na codzienny obiad.

Kacze udka w pomarańczy

  • 2 udka kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • niewielka cebula
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • mała pomarańcza
  • 2/3 cytryny
  • 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżki miodu
  • 150 ml wody
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Mięso dokładnie umyć pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką rozmarynu, ćwierć łyżeczki soli i kilkoma szczyptami pieprzu. Dokładnie natrzeć udka ze wszystkich stron. Udka ułożyć w miseczce, obłożyć posiekaną w plasterki cebulą, dokładnie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Imbir, pomarańczę i cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z cebulą zdjętą z kaczki. Połowę plasterków ułożyć na dnie formy żaroodpornej wysmarowanej łyżką oliwy. Udka obsmażyć krótko na patelni, po ok. 2 minuty na stronę, na mocno rozgrzanej reszcie oliwy. Najpierw smażyć skórą do dołu, Włożyć do formy i obłożyć resztą plasterków. Miód rozpuścić w letniej wodzie i zalać mięso. Obsypać resztą rozmarynu i odrobiną soli. Piec w 200 stopniach C przez 2 godziny. Najpierw przykryte, ostatnie pół godziny odkryte, by skórka się mocno zarumieniła i zrobiła chrupiąca.

Kacze udka w pomarańczy chrupiąca skórka

Jeśli lubisz kaczkę to bardzo polecam przetestować też pozostałe przepisy na kaczkę. Jest też coś dla wielbicieli ekspresowych obiadów czyli wersja na szybko bez marynowania KLIK.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. Udka byly bardzo smaczne. Udaly się wspaniale. Wszystkim bardzo smakowaly. Przepis godny polecenia! Bardzo dziękuję!

  2. Udka zaprawione w lodówce. A co z tą cytryną, co mam z nią zrobić i w którym momencie? Pewnie do jutra się nie dowiem więc będzie bez cytryny, ale następnym razem chciałabym zrobic kaczusie wg pelnego przepisu.

    1. Dowiesz się 😉 Przepraszam bardzo. Już poprawione. Cytrynę również kroimy w plasterki i postępujemy tak jak z pomarańczą.

  3. Najlepszy przepis na udka ever! Polecam wszystkim którzy boją się kaczki! Ja się bałam, a teraz muszę pędzić znowu po udka bo zakochałam się w tym przepisie!

    1. Nie wychodzi suche. Kluczowe jest długie marynowanie i krótkie obsmażenie na naprawdę mocno rozgrzanym tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami