Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kaiserschmarrn czyli austriacki omlet

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kaiserschmarrn czyli austriacki słodki, gruby omlet. Podawany na śniadanie, w formie deseru, a nawet jako słodkie danie główne. Mnie – zadeklarowanego miłośnika słodkich śniadań – zdecydowanie zachwycił. Przyrządza się z kilku podstawowych składników, które prawie zawsze macie w domu jak mąka, mleko, jaja, cukier, cukier waniliowy i rodzynki (można pominąć). Do podania cukier puder (zawsze!) i sos śliwkowy (tradycyjnie, u mnie z braku laku zastąpiony frużeliną wiśniową). Zrobić apetyczne zdjęcie tak brzydkiego dania to nie lada wyzwanie, ale zdecydowanie zachęcam żebyście przetestowali. Ja absolutnie uwielbiam!

A zwolenników bardziej tradycyjnej formy słodkiego omleta zapraszam na puszysty kakaowy omlet bananowy

Kaiserschmarrn

  • 30 g rodzynek
  • 2 łyżki rumu (w wersji bezalkoholowej wody z kilkoma kroplami aromatu rumowego)
  • 95 g mąki
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 niepełne łyżki cukru drobnego (ok 22 g)
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 280 g mleka
  • 25 g masła klarowanego
  • cukier puder do obsypania
  • owoce/ dżem/ frużelina do podania np. wiśniowa lub śliwkowa

Rodzynki zalać rumem i odstawić na czas szykowania reszty. Do małej miseczki przesiać mąkę. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Tymi samymi końcówkami miksera utrzeć żółtka z cukrami do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy (około 5 minut). Wolnym strumieniem dodawać mleko wciąż miksując. Zacząć nagrzewać patelnię z masłem. Dodać mąkę i delikatnie zmiksować lub wymieszać łyżką. Partiami dodawać ubite białka, bardzo delikatnie łącząc je z masą żółtkową by piana jak najmniej opadła.

Masę natychmiast wylać na mocno rozgrzaną patelnię starając się by rodzynki były mniej więcej równomiernie rozłożone. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć do zarumienienia się od spodu. Łopatką Przekroić omlet na ćwiartki i każdą przełożyć na drugą stronę. Rozsuwając ćwiartki dodać pomiędzy nie resztę stopionego masła. Gdy omlet nabierze rumieńców także z drugiej strony, za pomocą dwóch widelców, porozrywać go na kawałki (takie na raz). Jeszcze chwilę podsmażyć obracając kawałki dookoła. Wyłożyć na talerze, obsypać cukrem pudrem. Podawać od razu z owocami/ dżemem.

Kaiserschmarrn

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. Uwielbiam! To jest najcudowniejsza w smaku bomba kaloryczna. W ogóle austriacka kuchnia bardzo trafia w mój gust. A to, że nie jest szczególnie dietetyczna w ogóle mi nie przeszkadza. 🙂

    1. Karola zawsze mogło być gorzej / bardziej kalorycznie. 😛 Ale fakt, ze super dietetycznie nie jest. Oj tam. Wole zjeść omleta i wieczorem pobiegać (choć częściej to sobie obiecuje niż robię) niż omleta nie zjeść 😀

    1. Patryk nie odpuszczaj bo ten omlet jest pyszny. Szalenie niefotogeniczny z niego model ale zdecydowanie nadrabia smakiem 🙂 Tradycyjnie podaje się go z sosem śliwkowym ale nikt nie każe Ci się tej tradycji trzymać 😉 wiec z czym tylko masz ochotę: od wszelkich musów/ sosów/ dżemów owocowych, przez świeże owoce czy polewę czekoladowa/ karmelowa po np podprażone płatki migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami