Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kajmakowy sernik na zimno z truskawkami

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kajmakowy sernik na zimno z truskawkami to moje odkrycie tegorocznego sezonu truskawkowego! Generalnie wolę serniki pieczone niż na zimno, ale konsystencja, smak i prostota wykonania tego sernika absolutnie mnie urzekła. Sernik zrobiłam na deser po sutym obiedzie na spotkaniu rodzinnym. Wszyscy zarzekali się, że są tak pełni, że już deseru nie zmieszczą. Po czym sernik rozszedł się w błyskawicznym tempie! Haha. Wcale mnie to nie dziwi! Sama pochłonęła dwa kawałki i następnego dnia było mi szkoda, że nie zrobiłam go w wielkiej blaszce. Polecam bardzo! A jeśli też będziecie czuć niedosyt, to tutaj znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na desery z truskawkami. Sezon jest krótki. Trzeba korzystać póki są!

Kajmakowy sernik na zimno z truskawkami

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego 400 g (ewentualnie gotowy kajmak)
  • 250 g ciastek owsianych (30g odlozyc do dekoracji)
  • 50 g masła
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 1 laska wanilii
  • 200 ml śmietany kremówki schłodzonej
  • 15 g żelatyny w proszku + 50 ml wody
  • pół kg truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • do ozdoby: bita śmietana/ mięta/ truskawki – opcjonalnie

Kajmak z mleka skondensowanego można przygotować dzień lub nawet miesiąc wcześniej. Puszkę wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą do przykrycia i gotować około 3 godziny. Wyjąć z garnka i całkowicie ostudzić przed otwarciem.

Ciastka pokruszyć drobno (konsystencja piasku). Roztopić w mikrofali lub w małym garnuszku masło i dodać do pokruszonych ciastek. Wymieszać dokładnie. Formę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno i równomiernie rozprowadzić. Wklepać w dno formy by ciasteczka nie podniosły się po wylaniu masy serowej. Formę wstawić do lodówki na czas szykowania ciasta.

Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Odstawić do ostudzenia. Wciąż ma pozostać płynna. Do misy miksera przełożyć twaróg, kajmak i wanilię. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Do żelatyny dodawać po łyżce masy serowej za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać w ten sposób pięć łyżek i tak zaprawioną żelatynę przełożyć do całości masy i zmiksować tylko do połączenia.

W osobnym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy twarogowej w trzech turach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, tak by śmietana możliwie jak najmniej opadła.

Masę wyłożyć na schłodzony spód. Na początku wykładać delikatnie łyżką, by ciasteczka nie podeszły do góry. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. W równych odstępach wbijać je w masę tak by wystawał tylko czubek. Wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem zużywając połowę ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy będzie już lekko tężejąca wylać ją równomiernie na wierzch ciasta, pilnując by wszystkie wystające czubki były pokryte warstwą galaretki. Odstawić z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem pokroić na kwadraty. Każdy kwadrat udekorować kleksem bitej śmietany i pokruszonymi ciasteczkami. Można również ozdobić kawałkami truskawek lub/ i listkami świeżej mięty.

Kajmakowy sernik na zimno z truskawkamisernik z kajmakiem i z truskawkami

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

IMG 2465
„Delikatne i kremowe. Zakochaliśmy się. Nasza wersja z borówkami” A&D

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

  1. Uwielbiam sernik cytrynowy o na cytrynowym spodzie z kruchego ciasta, wg przepisu mojej mamy. Ale lubię też eksperymentować. Do tego kupiłem kiedyś puszkę mleka skondensowanego na lody, ale się rozmyśliłem. Nie bardzo wiedziałem, co z tą puszką począć. Teraz już wiem. Wielkie dzięki 🙂

      1. Na pewno skorzystam, gdy tylko pojawią się jakieś wątpliwości. Wolę je rozwiać w przypadku przepisu, którego jeszcze nie wypróbowałem 🙂

    1. Przepraszam. Z rozpędu źle napisałam. Dodajemy oczywiście masę serowa, nie czekoladowa. Już poprawione 😉

  2. Sernik bez rodzynek! Już mi się podoba 😀 A tak serio, to uwielbiam sezon truskawkowy i zjadłabym wszystko, co ma w sobie te pyszne owoce! Taki sernik, jakby mi kto zrobił, to też bym pochłonęła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami