Autor Wysmakowane 29 grudnia 2019
Kakaowy krem z awokado w kruchych babeczkach. Małe, słodkie i cieszy. Nawet bardzo cieszy i to bez wyrzutów sumienia, bo w środku siedzi przecież tylko awokado, banan i gorzkie kakao ?. Dodatek śmietany/ jogurtu jest opcjonalny. Krem nabiera dzięki niemu jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Ale jeśli nie macie ochoty lub nie możecie nabiału to spokojnie można go pominąć. Można użyć gotowych, kupnych spodów lub zrobić własne! W tej pierwszej opcji, przygotowanie deseru zajmie Wam dosłownie 5 minut 🙂 Jednak tartaletki po nadzianiu koniecznie trzeba schłodzić w lodówce. 4 godziny to minimum, ale polecam całą noc, tak by spody lekko „przeszły” kremem i namiękły.
Kakaowy krem z awokado w kruchych babeczkach
- 20 mini lub 7-8 dużych tartaletek – kupne lub np. z tego przepisu: kruche spody
- duże dojrzałe awokado
- 2 pełne łyżki kakao
- duży banan
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego / gęstej śmietany 18% – niekoniecznie
- garść płatków migdałów – do posypania
Awokado przekroić na pół, wyjąć ze środka pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Awokado razem z wszystkimi pozostałymi składnikami (oprócz migdałów) przełożyć do pojemnika miksera i zblendować na gładki mus.
Płatki migdałów uprażyć na suchej gorącej patelni. Całkowicie ostudzone spody babeczek napełniać kremem kakaowym i obsypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce min 4 godziny przed podaniem.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło