Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Czas
5 minut
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Czas5 minut
Wydrukuj

Kakaowy krem z awokado w kruchych babeczkach

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kakaowy krem z awokado w kruchych babeczkach. Małe, słodkie i cieszy. Nawet bardzo cieszy i to bez wyrzutów sumienia, bo w środku siedzi przecież tylko awokado, banan i gorzkie kakao ?. Dodatek śmietany/ jogurtu jest opcjonalny. Krem nabiera dzięki niemu jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Ale jeśli nie macie ochoty lub nie możecie nabiału to spokojnie można go pominąć. Można użyć gotowych, kupnych spodów lub zrobić własne! W tej pierwszej opcji, przygotowanie deseru zajmie Wam dosłownie 5 minut 🙂 Jednak tartaletki po nadzianiu koniecznie trzeba schłodzić w lodówce. 4 godziny to minimum, ale polecam całą noc, tak by spody lekko „przeszły” kremem i namiękły.

 

Kakaowy krem z awokado w kruchych babeczkach

  • 20 mini lub 7-8 dużych tartaletek – kupne lub np. z tego przepisu: kruche spody
  • duże dojrzałe awokado
  • 2 pełne łyżki kakao
  • duży banan
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego / gęstej śmietany 18% – niekoniecznie
  • garść płatków migdałów – do posypania

Awokado przekroić na pół, wyjąć ze środka pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Awokado razem z wszystkimi pozostałymi składnikami (oprócz migdałów) przełożyć do pojemnika miksera i zblendować na gładki mus.

Płatki migdałów uprażyć na suchej gorącej patelni. Całkowicie ostudzone spody babeczek napełniać kremem kakaowym i obsypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce min 4 godziny przed podaniem.

Kakaowy krem z awokado w kruchych babeczkach

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami