
Autor Wysmakowane 28 października 2020
Pycha obiadek w opcji wege. Kalarepa duszona z marchewką, cukinią i rozmarynem. Ten rozmaryn to tu naprawdę strzał w 10! Nadaje daniu fantastyczny posmak. Ja się bawiłam w wycinanie małych kółeczek z warzyw, żeby danie ładniej się prezentowało, ale oczywiście nie jest to konieczne. Ważne, by kawałki były mniej więcej zbliżonej do siebie wielkości.
Pozostałe pomysły na dania bezmięsne w dziale Dania wegetariańskie.
Kalarepa duszona z marchewką, cukinią i rozmarynem
- kalarepa
- średnia marchewka
- łyżka masła / ewentualnie oliwy
- gałązka rozmarynu
- 40 ml bulionu warzywnego
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- ok. 100 g cukinii (jedna mała)
- opcjonalnie: odrobina natki do posypania
- do podania: ryż lub ulubiona kasza
Kalarepę i marchewkę obrać, opłukać i pokroić na mniejsze części o podobnej wielkości, na patelni rozgrzać masło z posiekanym rozmarynem i włożyć oba warzywa. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. Wlać gorący bulion. Doprawić cukrem, sola i pieprzem. Wymieszać i dusić kolejne 10 minut, już bez przykrycia. Co jakiś czas zamieszać. W tym czasie umyć cukinię i pokroić na kawałki podobnej wielkości jak pozostałych warzyw. Cukinię dodać na patelnię, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą, posypane świeżą natką.