fbpx

Kalarepa duszona z marchewką, cukinią i rozmarynem

przepis

Pycha obiadek w opcji wege. Kalarepa duszona z marchewką, cukinią i rozmarynem. Ten rozmaryn to tu naprawdę strzał w 10! Nadaje daniu fantastyczny posmak. Ja się bawiłam w wycinanie małych kółeczek z warzyw, żeby danie ładniej się prezentowało, ale oczywiście nie jest to konieczne. Ważne, by kawałki były mniej więcej zbliżonej do siebie wielkości.  

Pozostałe pomysły na dania bezmięsne w dziale Dania wegetariańskie.

 

Kalarepa duszona z marchewką, cukinią i rozmarynem

  • kalarepa
  • średnia marchewka
  • łyżka masła / ewentualnie oliwy
  • gałązka rozmarynu
  • 40 ml bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 100 g cukinii (jedna mała)
  • opcjonalnie: odrobina natki do posypania
  • do podania: ryż lub ulubiona kasza
Kalarepę i marchewkę obrać, opłukać i pokroić na mniejsze części o podobnej wielkości, na patelni rozgrzać masło z posiekanym rozmarynem i włożyć oba warzywa. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. Wlać gorący bulion. Doprawić cukrem, sola i pieprzem. Wymieszać i dusić kolejne 10 minut, już bez przykrycia. Co jakiś czas zamieszać. W tym czasie umyć cukinię i pokroić  na kawałki podobnej wielkości jak pozostałych warzyw. Cukinię dodać na patelnię, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą, posypane świeżą natką.

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Kalarepa duszona z marchewką, cukinią i rozmarynem

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Kalarepa duszona z marchewką, cukinią i rozmarynem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU