Jaglanka z dynią i żurawiną
Kaszotta – najlepszy sposób na pełnowartościowy obiad dla mojego malucha. Kasza, warzywa i mięso. Niestety gdy wszystko jest rozłącznie kończy się tylko na konsumpcji mięsa. Jaglanka z dynią i żurawiną jest fajną propozycją dla całej rodziny – też dla dorosłych. Ewentualnie starszym biesiadnikom, można oprószyć danie na talerzu odrobiną chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Danie jeszcze nabierze wyrazistości.
Jaglanka z dynią i żurawiną
- 500 g piersi indyka
- 500 g dyni (waga po obraniu i bez pestek)
- 1 marchewka
- 200g kaszy jaglanej (może być inna)
- masło klarowane
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- Pełna garść suszonej żurawiny
- sól i pieprz
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 1 drobno starty ząbek czosnku
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
Imbir, czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z kurkumą, słodką papryką. Dodać pieprz i sól do smaku. Indyka pokroić w kostkę (u mnie drobniejsza bo danie było też dla 1,5 rocznego malucha). Wymieszać dokładnie i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.
Dynię pokroić w małą kostkę, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Żurawinę pokroić drobniej.
Mocno rozgrzać suchą patelnię. Jak będzie parować włożyć mięso z całą marynatą i krótko obsmażyć. Zmniejszyć ogień na średni, dodać łyżkę masła klarowanego i gdy się rozpuści dodać kaszę. Podsmażyć i podlać wodą – do odparowania, Ponowić z dwa razy (łącznie gotować ok 8 minut). Dodać dynię i marchewkę. Wymieszać i po chwili wlać mleko kokosowe, doprawić cukrem i ewentualnie solą i gotować jeszcze około 10 minut (kasza, dynia i marchew muszą być miękkie, płyn odparowany). Dodać żurawinę, zagotować i zdjąć.
Brak komentarzy