
Autor Wysmakowane 25 maja 2017
Kaszotto z łososiem i cukinią z dodatkiem aromatycznych przypraw. Proste, szybkie, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Kolejne składniki przygotowujemy stopniowo, w kolejności dodawania na patelnię, dzięki czemu całość nie powinna zająć więcej niż pół godziny.
Kaszotto z łososiem i cukinią
- 2 łyżki oliwy
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- kawałek pora
- 100 g kaszy jęczmiennej lub jaglanej
- średnia marchewka
- 1/2 cukinii
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki pieprzu, wędzonej słodkiej papryki i kuminu, szczypta chilli (do smaku)
- 220 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g filetu z łososia
- natka/ dowolne kiełki/ rzeżucha – do podania
Oliwę rozgrzać na patelni i lekko zeszklić posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodać pora posiekanego w cieniutkie półplasterki i po chwili suchą kaszę. Wymieszać i podsmażyć minutę po czym dodać marchewkę startą na tarce na większych oczkach, znów wymieszać i podsmażyć razem 3 minuty. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i wszystkie przyprawy (nie solić!) i smażyć kolejne 3 minuty.
Wlać bulion, sok z cytryny i sos sojowy. Zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojonego w kostkę łososia i gotować jeszcze 5 minut.
Zdjąć pokrywę doprawić w razie potrzeby przyprawami i solą. Podawać obsypane dowolną zieleniną.
Lubisz proste dania na bazie kaszy? Wypróbuj też kaszotto z polędwiczką, kurkami i letnimi warzywami w postaci fasolki szparagowej, papryki i pomidora.
Po więcej inspiracji na dania dla dzieci zapraszam tutaj: tag: obiady dla dzieci.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 Responses
Niewątpliwie sprawdzę to danie w praktyce. 😉
Naprawdę pyszne, robiłam już wiele razy. Polecam!
bardzo się cieszę 🙂
No koniecznie muszę w końcu wypróbować.
Pycha, lubię kasze i wszystkie dodatki do nich 🙂