Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kawa po irlandzku (Irish Coffee)

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Aż się Wam pochwalę! Wreszcie dojrzeliśmy do kupna automatycznego ekspresu do kawy, który na bieżąco mieli świeże ziarna. Przewertowałam mnóstwo stron, najpierw w poszukiwaniu tego jednego jedynego, najlepszego modelu (i jeszcze w rozsądnej cenie!), a następnie edukując się co i jak należy robić, by wydobyć z takiej świeżo mielonej kawy maksimum mocy i aromatu.

Sporo osób uczula na odpowiedni dobór rodzaju kawy do ekspresu. Kawa z ziaren które w jednym ekspresie smakują wyśmienicie, może źle smakować w innym ekspresie. Tu mamy, więc plan przetestować wszystkie dostępne na rynku, dobre jakościowo kawy, by znaleźć tą, która stanowi duet idealny z naszym ekspresem. Natknęłam się też na kilka naprawdę interesujących ciekawostek o kawie, o których nie miałam zielonego pojęcia. Na przykład w artykule Rodzaje ziaren kawy – czy można je jeść lub mrozić na Warszawa – nasze miasto wyczytałam, że im chłodniejsze są ziarna przed parzeniem, tym lepszy smak ma kawa. Dzieje się tak dlatego, że ziarna w temperaturze pokojowej mielą się na mniejsze i większe drobinki, które nie parzą się równomiernie. Zaś ziarenka mrożone mielą się tylko na maleńkie drobinki, które dużo lepiej oddają aromat kawy. Ciekawa teoria. Nie omieszkamy sprawdzić!

Póki co jednak sprawdzamy różne przepisy na kawę. Choć mój mąż tak się ostatnio rozkochał w Irish Coffee, że testy chwilowo utknęły w martwym punkcie, bo kawa po irlandzku codziennie być musi. Rozgrzewa i smakuje extra! Choć ze względu na sporą zawartość whiskey, serwujemy ją nie poranną, a wieczorową porą. ? Przepis i proporcje idealne znalazłam w końcu na Jak zrobić kawę po irlandzku – przepis i najlepsze proporcje, gdzie znajdziecie też bardzo ciekawą historię wynalezienia Irish Coffee. Wracając do samego przepisu, to składniki do Irish Coffee są cztery: mocne americano, whiskey, bita śmietana i brązowy cukier, w proporcji 4 : 2 : 1,5 : 1. Przepis poniżej zakłada dwie porcje w szklankach 200 ml.

Polecam Wam też bardzo przepis na Cafe Afogato – to z kolei mój ulubieniec 🙂

 

Kawa po irlandzku (Irish coffee)

  • 220 ml mocnego americano
  • 110 ml whiskey
  • ok 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 50 ml śmietany kremówki
  • Opcjonalna posypka, jeśli macie ochotę: wiórki kokosowe/ starta czekolada/ pokruszone ciasteczka czy inna

Śmietanę ubić na sztywno. Dwie szklanki opłukać wrzątkiem (mają być ciepłe). Zaparzyć mocne americano. Dodać do niego whiskey oraz cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Kawę rozlać do dwóch szklanek. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, dla efektu wizualnego, najlepiej z syfony lub rękawa cukierniczego. Z wierzchu można delikatnie obsypać wybraną posypką.

 

Kawa po irlandzku Irish coffeeKawa po irlandzku PRZEPIS proporcje

POST SPONSOROWANY

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami