Autor Wysmakowane 8 lutego 2020
Aż się Wam pochwalę! Wreszcie dojrzeliśmy do kupna automatycznego ekspresu do kawy, który na bieżąco mieli świeże ziarna. Przewertowałam mnóstwo stron, najpierw w poszukiwaniu tego jednego jedynego, najlepszego modelu (i jeszcze w rozsądnej cenie!), a następnie edukując się co i jak należy robić, by wydobyć z takiej świeżo mielonej kawy maksimum mocy i aromatu.
Sporo osób uczula na odpowiedni dobór rodzaju kawy do ekspresu. Kawa z ziaren które w jednym ekspresie smakują wyśmienicie, może źle smakować w innym ekspresie. Tu mamy, więc plan przetestować wszystkie dostępne na rynku, dobre jakościowo kawy, by znaleźć tą, która stanowi duet idealny z naszym ekspresem. Natknęłam się też na kilka naprawdę interesujących ciekawostek o kawie, o których nie miałam zielonego pojęcia. Na przykład w artykule Rodzaje ziaren kawy – czy można je jeść lub mrozić na Warszawa – nasze miasto wyczytałam, że im chłodniejsze są ziarna przed parzeniem, tym lepszy smak ma kawa. Dzieje się tak dlatego, że ziarna w temperaturze pokojowej mielą się na mniejsze i większe drobinki, które nie parzą się równomiernie. Zaś ziarenka mrożone mielą się tylko na maleńkie drobinki, które dużo lepiej oddają aromat kawy. Ciekawa teoria. Nie omieszkamy sprawdzić!
Póki co jednak sprawdzamy różne przepisy na kawę. Choć mój mąż tak się ostatnio rozkochał w Irish Coffee, że testy chwilowo utknęły w martwym punkcie, bo kawa po irlandzku codziennie być musi. Rozgrzewa i smakuje extra! Choć ze względu na sporą zawartość whiskey, serwujemy ją nie poranną, a wieczorową porą. ? Przepis i proporcje idealne znalazłam w końcu na Jak zrobić kawę po irlandzku – przepis i najlepsze proporcje, gdzie znajdziecie też bardzo ciekawą historię wynalezienia Irish Coffee. Wracając do samego przepisu, to składniki do Irish Coffee są cztery: mocne americano, whiskey, bita śmietana i brązowy cukier, w proporcji 4 : 2 : 1,5 : 1. Przepis poniżej zakłada dwie porcje w szklankach 200 ml.
Polecam Wam też bardzo przepis na Cafe Afogato – to z kolei mój ulubieniec 🙂
Kawa po irlandzku (Irish coffee)
- 220 ml mocnego americano
- 110 ml whiskey
- ok 3 łyżeczki brązowego cukru
- 50 ml śmietany kremówki
- Opcjonalna posypka, jeśli macie ochotę: wiórki kokosowe/ starta czekolada/ pokruszone ciasteczka czy inna
Śmietanę ubić na sztywno. Dwie szklanki opłukać wrzątkiem (mają być ciepłe). Zaparzyć mocne americano. Dodać do niego whiskey oraz cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Kawę rozlać do dwóch szklanek. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, dla efektu wizualnego, najlepiej z syfony lub rękawa cukierniczego. Z wierzchu można delikatnie obsypać wybraną posypką.
POST SPONSOROWANY
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
2 Responses
Daje niezłego kopa. Od dziś moja ulubiona 😉
uwielbiam kawe, pije od lat