Keczup z cukinii

przepis

Keczup z cukinii. Atakował mnie z wszystkich stron na różnych blogach i grupach kulinarnych. Długo się opierałam, ale niedawno przyjechała do mnie od babci z działki gigantyczna cukinia i wreszcie padło na „keczup z cukinii”. Powiem Wam szczerze, że nie wiem kto i dlaczego nazwał to keczup, ale wiem na pewno, że jest pyszne! I szalenie uniwersalne! Można smarować kanapki, podawać jako dip do grissini czy pociętych w słupki warzyw albo lekko rozcieńczyć oliwą extra virgin i wodą by uzyskać w minutę rewelacyjny, sycący, domowy sosik do makaronu. Jeśli jeszcze nie robiliście tego „keczupu” to bardzo Wam polecam!

Keczup z cukinii

  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • olej do smażenia (polecam rzepakowy)
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • spora szczypta chili
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki bazylii
  • sól i czarny pieprz

Cukinię obrać z skórki. Przekroić na pół i usunąć co większe nasiona. Cebulę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce na dużych oczkach (lub poszatkować blenderem w pojemniku do siekania). Wszystko przełożyć do większej miski, wymieszać z kilkoma szczyptami soli i odstawić na co najmniej na sześć godzin (można na całą noc).

Rozgrzać olej w sporym garnku i podsmażyć drobno posiekany imbir wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać cukinię z cebulą. Doprawić cukrem i wszystkimi ziołami i dusić około 30 minut aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodać koncentrat i ocet. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne pół godziny.

Usunąć ziele angielskie i liście laurowe. Zblendować na gładki mus, spróbować i jeśli jest taka potrzeba – doprawić. Ponownie zagotować. „Keczup” nakładać łyżką do nagrzanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować chwilę w garnku, zalane wrzątkiem. Po wyjęciu z garnka odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Keczup z cukiniiprzetwory z cukinii keczup

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Keczup z cukinii
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

17 komentarzy

  • Magdalena 3 grudnia 2018 o 22:41 Odpowiedz

    Mam mieszane uczucia – dla mnie keczup to wyjątkowy produkt i kocham go w takiej postaci, w jakiej istnieje oryginalnie. Tu konsystencja przypomina powidła, więc jako dodatek do naleśników pewnie bym go spróbowała. Do parówek raczej nie 🙂

    • Wysmakowane 3 grudnia 2018 o 22:45 Odpowiedz

      Keczup to trochę naciagana nazwa. 😉 możesz to potraktować jak pyszny sos do makaronów czy zapiekanek

  • Anna 18 października 2018 o 10:35 Odpowiedz

    Te robię keczup z cukinii. Przepis dostałam od sąsiadki i tak od 2 lat gości w mojej spiżarni. W moim przepisie nie ma jednak imbiru, więc za rok koniecznie go dodam, bo ciekawa jestem jak będzie smakował:)

    • Wysmakowane 18 października 2018 o 11:45 Odpowiedz

      Nie dominuje smaku, a sprawia, że keczup jest wyrazistszy. Ja bardzo lubię jego dodatek.

  • Patrycja Czubak 16 października 2018 o 19:25 Odpowiedz

    Uwielbiam! Bardzo dobry jest jako sos do spaghetti. 🙂

  • WiejskieInspiracje.pl 16 października 2018 o 17:03 Odpowiedz

    Zastanawiam się tylko nad tą nazwą… „Sos” chyba byłaby odpowiedniejsza niż „ketchup”, ale i tak smakuje pewnie wyśmienicie 😉

    • Wysmakowane 18 października 2018 o 11:49 Odpowiedz

      😀 😀 Jest gęstszy niż sos. Ale tak. Zgadzam się, że nazwa keczup naciągana. Nie ja ją wymyśliłam. To jak jakby polemizować czy tiramisu albo pani Walewska to dobre nazwy 😉

  • aneta 16 października 2018 o 08:24 Odpowiedz

    Nie myślałam że z cukinii da się zrobić keczup

    • Wysmakowane 16 października 2018 o 08:26 Odpowiedz

      To taka naciągana nazwa 😉 Ale rzeczywiście można wykorzystywać podobnie. Moje dzieciaki uwielbiają taki na tosty czy pizzę.

  • Anna 11 października 2018 o 05:07 Odpowiedz

    brzmi fajnie 🙂

  • Olga 10 października 2018 o 21:37 Odpowiedz

    Szkoda, że trafiłam na ten post dopiero teraz… W tym roku miałam nadmiar cukinii…

    • Wysmakowane 11 października 2018 o 07:30 Odpowiedz

      To fakt! W tym roku cukinie oszalały i rosły jak dzikie 🙂

  • Holly 10 października 2018 o 21:12 Odpowiedz

    Właśnie mam zamiar go zrobić.

  • Candy Pandas 9 października 2018 o 09:47 Odpowiedz

    Jadłyśmy kiedyś taki ketchup i fajnie nadaje się do pizzy 😀

    • Wysmakowane 11 października 2018 o 20:32 Odpowiedz

      Do pizzy też! Fantastycznie uniwersalny do wszelkich dań. To w nim lubię.

  • Olka 9 października 2018 o 07:11 Odpowiedz

    Jak zobaczyłam kolor keczupu, to myślałam początkowo, że jest z dyni. Ale faktycznie słyszałam o tm, że można go też robić z cukinii.

    • Wysmakowane 11 października 2018 o 20:34 Odpowiedz

      Można i warto bo jest pyszny. Niby „keczup” to trochę naciągana nazwa, ale moje dzieci dały się namówić bez problemu na smarowanie nim tostów, więc jednak coś w tym jest 😛

MENU