Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Keczup z cukinii

4,0
4,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Keczup z cukinii. Atakował mnie z wszystkich stron na różnych blogach i grupach kulinarnych. Długo się opierałam, ale niedawno przyjechała do mnie od babci z działki gigantyczna cukinia i wreszcie padło na „keczup z cukinii”. Powiem Wam szczerze, że nie wiem kto i dlaczego nazwał to keczup, ale wiem na pewno, że jest pyszne! I szalenie uniwersalne! Można smarować kanapki, podawać jako dip do grissini czy pociętych w słupki warzyw albo lekko rozcieńczyć oliwą extra virgin i wodą by uzyskać w minutę rewelacyjny, sycący, domowy sosik do makaronu. Jeśli jeszcze nie robiliście tego „keczupu” to bardzo Wam polecam!

Keczup z cukinii

  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • olej do smażenia (polecam rzepakowy)
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • spora szczypta chili
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki bazylii
  • sól i czarny pieprz

Cukinię obrać z skórki. Przekroić na pół i usunąć co większe nasiona. Cebulę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce na dużych oczkach (lub poszatkować blenderem w pojemniku do siekania). Wszystko przełożyć do większej miski, wymieszać z kilkoma szczyptami soli i odstawić na co najmniej na sześć godzin (można na całą noc).

Rozgrzać olej w sporym garnku i podsmażyć drobno posiekany imbir wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać cukinię z cebulą. Doprawić cukrem i wszystkimi ziołami i dusić około 30 minut aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodać koncentrat i ocet. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne pół godziny.

Usunąć ziele angielskie i liście laurowe. Zblendować na gładki mus, spróbować i jeśli jest taka potrzeba – doprawić. Ponownie zagotować. „Keczup” nakładać łyżką do nagrzanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować chwilę w garnku, zalane wrzątkiem. Po wyjęciu z garnka odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Keczup z cukiniiprzetwory z cukinii keczup

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,0
4,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 Responses

  1. Mam mieszane uczucia – dla mnie keczup to wyjątkowy produkt i kocham go w takiej postaci, w jakiej istnieje oryginalnie. Tu konsystencja przypomina powidła, więc jako dodatek do naleśników pewnie bym go spróbowała. Do parówek raczej nie 🙂

    1. Keczup to trochę naciagana nazwa. 😉 możesz to potraktować jak pyszny sos do makaronów czy zapiekanek

  2. Te robię keczup z cukinii. Przepis dostałam od sąsiadki i tak od 2 lat gości w mojej spiżarni. W moim przepisie nie ma jednak imbiru, więc za rok koniecznie go dodam, bo ciekawa jestem jak będzie smakował:)

    1. 😀 😀 Jest gęstszy niż sos. Ale tak. Zgadzam się, że nazwa keczup naciągana. Nie ja ją wymyśliłam. To jak jakby polemizować czy tiramisu albo pani Walewska to dobre nazwy 😉

    1. To taka naciągana nazwa 😉 Ale rzeczywiście można wykorzystywać podobnie. Moje dzieciaki uwielbiają taki na tosty czy pizzę.

    1. Można i warto bo jest pyszny. Niby „keczup” to trochę naciągana nazwa, ale moje dzieci dały się namówić bez problemu na smarowanie nim tostów, więc jednak coś w tym jest 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g