
Autor Wysmakowane 28 stycznia 2020
Klasyk polskiej kuchni. Prosta zupa kalafiorowa na bulionie, lekko zabielona śmietanką. Pyszna, zdrowa i naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna i w lato, gdy mamy dostęp do świeżego kalafiora i zimą na rozgrzanie. Ok 10 min po dodaniu kalafiora warto już pilnować zupy i zakończyć gotowanie, gdy tylko kalafior będzie al dente. Zbytnio rozgotowany naprawdę sporo traci.
Polecam Wam również trochę mniej klasyczną, ale przepyszną wersję zupy kalafiorowej z szynką suszoną i pieczonym czosnkiem -> PRZEPIS
Klasyczna zupa kalafiorowa na bulionie
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2 łyżki oliwy
- 500 g ziemniaków
- 500 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
- 100 g gęstej śmietany z kubka 18%
- przyprawy: sól i pieprz (do smaku), po pół łyżeczki cząbru i tymianku
- natka do posypania
Cebulę drobno posiekać. Marchewki i selera pokroić na plasterki (grubszą na półplasterki). W dużym garnku rozgrzać oliwę i chwilę smażyć warzywa, co jakiś czas mieszając, tak by nie przywarły do dna. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i dodać je do garnka. Smażyć razem kolejne 5 minut (dzięki wstępnemu przesmażeniu smak warzyw będzie intensywniejszy).
Po tym czasie warzywa zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić, wymieszać i gotować ok 5 min, po czym do garnka dodać podzielonego na niewielkie różyczki kalafiora. Gotować dalej. Zestawić z ognia, gdy tylko warzywa będą miękkie (dobrze, by kalafior pozostał al dente). Zaprawić śmietanę (do kubeczka z śmietaną, stopniowo dodawać kilka łyżek gorącej wody) i dodać ją do zupy. Dokładnie wymieszać. Po rozłożeniu na talerze posypać obficie świeżą natką.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 