Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Klasyczna zupa kalafiorowa na bulionie

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Klasyk polskiej kuchni. Prosta zupa kalafiorowa na bulionie, lekko zabielona śmietanką. Pyszna, zdrowa i naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna i w lato, gdy mamy dostęp do świeżego kalafiora i zimą na rozgrzanie. Ok 10 min po dodaniu kalafiora warto już pilnować zupy i zakończyć gotowanie, gdy tylko kalafior będzie al dente. Zbytnio rozgotowany naprawdę sporo traci.

Polecam Wam również trochę mniej klasyczną, ale przepyszną wersję zupy kalafiorowej z szynką suszoną i pieczonym czosnkiem -> PRZEPIS

Klasyczna zupa kalafiorowa na bulionie

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
  • 100 g gęstej śmietany z kubka 18%
  • przyprawy: sól i pieprz (do smaku), po pół łyżeczki cząbru i tymianku
  • natka do posypania

Cebulę drobno posiekać. Marchewki i selera pokroić na plasterki (grubszą na półplasterki). W dużym garnku rozgrzać oliwę i chwilę smażyć warzywa, co jakiś czas mieszając, tak by nie przywarły do dna. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i dodać je do garnka. Smażyć razem kolejne 5 minut (dzięki wstępnemu przesmażeniu smak warzyw będzie intensywniejszy).

Po tym czasie warzywa zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić, wymieszać i gotować ok 5 min, po czym do garnka dodać podzielonego na niewielkie różyczki kalafiora. Gotować dalej. Zestawić z ognia, gdy tylko warzywa będą miękkie (dobrze, by kalafior pozostał al dente). Zaprawić śmietanę (do kubeczka z śmietaną, stopniowo dodawać kilka łyżek gorącej wody) i dodać ją do zupy. Dokładnie wymieszać. Po rozłożeniu na talerze posypać obficie świeżą natką.

Klasyczna zupa kalafiorowa na bulionie

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami