
Autor Wysmakowane 22 stycznia 2017
Arabskie kofty wołowe w sosie pomidorowym. Danie urzeka wspaniałym aromatem przypraw. Do tego jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Zwłaszcza jeśli użyjecie gotowego mięsa mielonego. Potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty?
Kofty wołowe w sosie pomidorowym
- 500 g wołowiny, zmielonej
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 świeże pomidory
- 3 łyżki sezamu
- 1 żółtko
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
- kora cynamonu
- 3 ziela angielskiego
- po łyżeczce zmielonego pieprzu, kuminu i kolendry
- po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, i cynamonu
- 2 szczypty harrisy
- puszka siekanych pomidorów z puszki
- pół łyżeczki cukru
- natka pietruszki
- do podania: kasza kuskus
Przygotować składniki. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek rozetrzeć z odrobiną soli (ewentualnie przecisnąć przez praskę). Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i posiekać w niewielką kostkę.
Wołowinę umieścić w misce. Dodać połowę cebuli i czosnku, 2 łyżki sezamu, żółtko, paprykę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko dokładnie.
Rozgrzać dużą suchą patelnię i podprażyć pozostały sezam. Odłożyć do małej miseczki, a na patelnię wlać łyżkę oleju i mocno nagrzać. Z mięsa formować małe, okrągłe kotleciki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i smażyć je partiami, krótko, ze wszystkich na rumiano. W środku mogą pozostać surowe. Mocno zarumienione kotleciki odkładać na talerz.
Zmniejszyć moc grzania na niską i na tłuszczu po smażeniu mięsa zarumienić pozostałą cebulę co chwila mieszając. Jak cebula będzie lekko szklista, dodać czosnek, kawałek kory cynamonu i przyprawy: ziele angielskie, pieprz, kumin, kolendrę, gałkę muszkatołową, cynamon i harrisę. Wymieszać i podsmażyć wszystko razem. Po 3 minutach dodać świeże pomidory i po kolejnych 3 minutach puszkę pomidorów razem z całym sokiem. Doprawić cukrem, wymieszać i zagotować. Dodać klopsiki i gotować razem na wolnym ogniu około 10 minut by wszystko razem się podgrzało i kotlety doszły w środku. Na koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Klopsiki podawać z kaszą kuskus, lekko obsypane podprażonym sezamem i świeżą natką.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
2 Responses
Sezam to ciekawy pomysł 🙂 Wygląda wyjątkowo smakowicie
Ależ to smakowicie wygląda! Aż mi ślinka poleciała! 😀