Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kofty wołowe w sosie pomidorowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Arabskie kofty wołowe w sosie pomidorowym. Danie urzeka wspaniałym aromatem przypraw. Do tego jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Zwłaszcza jeśli użyjecie gotowego mięsa mielonego. Potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty?

Kofty wołowe w sosie pomidorowym

  • 500 g wołowiny, zmielonej
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 świeże pomidory
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
  • kora cynamonu
  • 3 ziela angielskiego
  • po łyżeczce zmielonego pieprzu, kuminu i kolendry
  • po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, i cynamonu
  • 2 szczypty harrisy
  • puszka siekanych pomidorów z puszki
  • pół łyżeczki cukru
  • natka pietruszki
  • do podania: kasza kuskus

Przygotować składniki. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek rozetrzeć z odrobiną soli (ewentualnie przecisnąć przez praskę). Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i posiekać w niewielką kostkę.

Wołowinę umieścić w misce. Dodać połowę cebuli i czosnku, 2 łyżki sezamu, żółtko, paprykę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko dokładnie.

Rozgrzać dużą suchą patelnię i podprażyć pozostały sezam. Odłożyć do małej miseczki, a na patelnię wlać łyżkę oleju i mocno nagrzać. Z mięsa formować małe, okrągłe  kotleciki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i smażyć je partiami, krótko, ze wszystkich na rumiano. W środku mogą pozostać surowe. Mocno zarumienione kotleciki odkładać na talerz.

Zmniejszyć moc grzania na niską i na tłuszczu po smażeniu mięsa zarumienić pozostałą cebulę co chwila mieszając. Jak cebula będzie lekko szklista, dodać czosnek, kawałek kory cynamonu i przyprawy: ziele angielskie, pieprz, kumin, kolendrę, gałkę muszkatołową, cynamon i harrisę. Wymieszać i podsmażyć wszystko razem. Po 3 minutach dodać świeże pomidory i po kolejnych 3 minutach puszkę pomidorów razem z całym sokiem. Doprawić cukrem, wymieszać i zagotować. Dodać klopsiki i gotować razem na wolnym ogniu około 10 minut by wszystko razem się podgrzało i kotlety doszły w środku. Na koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Klopsiki podawać z kaszą kuskus, lekko obsypane podprażonym sezamem i świeżą natką.

Kofty wołowe w sosie pomidorowymKofty wołowe w sosie pomidorowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami