
- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 14 maja 2017
Gratka dla fanów kokosa. Kokosanki z migdałami czyli szybkie ultra kokosowe ciasteczka z migdałową niespodzianką w środku. Kokosanki z tego przepisu wychodzą mięciutkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz (zwłaszcza od razu po wyjęciu z piekarnika). Można przechowywać przez około 5 dni w temperaturze pokojowej, szczelnie zamknięte.
Kokosanki z migdałami
- 65 g masła
- 80 g cukru
- 2,5 łyżki mleka
- 160 g wiórków kokosowych
- 2 niewielkie białka
- 20 migdałów
Masło roztopić w garnku z grubym dnem. Dodać cukier. Podgrzewać i ciągle mieszać aż do pełnego rozpuszczenia się cukru. Następnie wmieszać mleko i po chwili wiórki kokosowe. Odstawić na bok do ostudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie szpatułką (najlepiej w kilku turach) wmieszać je do masy kokosowej. Wilgotnymi dłońmi formować z masy niewielkie kuleczki wielkości orzechów włoskich w środku każdej zamykając całego migdała.
Kokosanki z migdałami układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 18 minut aż kokosanki się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na blaszce.
Można przechowywać przez około 5 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
3 Responses
Uwielbiam kokosanki i migdały, ale połączenia jeszcze nie jadłam.
W takim razie chwytaj przepis! To nie może być przypadek że tu trafiłaś 😉
Wyglądają pysznie i wydają się dość proste do zrobienia 🙂