
- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 22 listopada 2019
Proste, szybkie ciasto bez pieczenia z kremową masą śmietankową, frużeliną wiśniową i kokosem. Ciasto jest bajecznie łatwe do zrobienia i całość nie powinna zająć więcej niż 20 minut jeśli użyjecie gotowej frużeliny. Natomiast po zrobieniu koniecznie należy schłodzić ciasto w lodówce i poczekać z podaniem, aż herbatniki odpowiednio namiękną. Jeśli użyjecie gotowej frużeliny o dość luźnej konsystencji lub przygotujecie frużelinę z poniższego przepisu i jeszcze ciepłą wyłożycie na herbatniki, to ciasto będzie gotowe do jedzenia właściwie od razu po lekkim schłodzeniu. Jeśli jednak frużelina jest gęsta, to dobrze dać ciastu odstać noc w lodówce, by herbatniki odpowiednio namiękły. Nie używałam żadnego usztywniacza do masy śmietankowej. Na samej dobrze ubitej śmietanie z mascarpone, masa ładnie się trzymała. Ale jeśli ciasto ma dłużej stać w cieple to polecam je na wszelki wypadek delikatnie usztywnić np. śmietan fix lub zwiększyć proporcje mascarpone vs. śmietana. Poniższe ilości wystarczają na blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Najlepiej jest użyć regulowaną blaszkę, by nie trzeba było docinać herbatników.
Kokosowa wiśnia – szybkie ciasto bez pieczenia
- 800 ml śmietany kremówki 36% – bardzo zimna
- 250 g serka mascarpone – bardzo zimne
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżeczka usztywniacza do śmietany – opcjonalnie
- 80 g wiórków kokosowych
- ok 400 g ciemnych herbatników kakaowych
- 250 g frużeliny wiśniowej (przepis poniżej)
- pralinki typu Raffaello, około 12 sztuk
W dużej misie do miksowania umieścić śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder (plus opcjonalnie usztywniacz do śmietany). Zmiksować na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania sztywnej masy (ok 3 minuty). Do masy dodać ok 4 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć pojedynczą warstwę herbatników. Posmarować je cienko 1/3 frużeliny i przykryć 1/4 kremu śmietankowego. Powtórzyć jeszcze dwa razy (herbatniki – frużelina – krem – herbatniki – frużelina – krem). Przykryć ostatnią warstwą herbatników i posmarować pozostałym kremem. Obsypać resztą wiórków. Wstawić do lodówki i schłodzić. Tuż przed podaniem udekorować pralinkami.
Frużelina wiśniowa
- 350 g wiśni (mogą być mrożone – nie rozmrażać wcześniej)
- 4 łyżki cukru brązowego (może być biały)
- łyżka żelatyny w proszku
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wiśnie umyć i usunąć pestki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i podgrzewać na duży, ogniu do pełnego rozpuszczenia się cukru i redukcji soków, które puszczą owoce. Mieszać co jakiś czas. Część soku przelać do kubeczka, dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do wiśni razem z cytryną. Zagotować i odstawić. Żelatynę wsypać do kubeczka po mące, zalać gorącym (nie wrzącym!) sokiem z wiśni i również energicznie wymieszać, uważając by nie powstały grudki. Dodać do wiśni i zamieszać. Odstawić do pełnego ostudzenia. Zimną frużelinę wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
40 rewelacyjnych ciast (w tym 9 bez pieczenia) znajdziesz w moim najnowszym e-booku. Polecam!