Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kokosowa wiśnia – szybkie ciasto bez pieczenia

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Proste, szybkie ciasto bez pieczenia z kremową masą śmietankową, frużeliną wiśniową i kokosem. Ciasto jest bajecznie łatwe do zrobienia i całość nie powinna zająć więcej niż 20 minut jeśli użyjecie gotowej frużeliny. Natomiast po zrobieniu koniecznie należy schłodzić ciasto w lodówce i poczekać z podaniem, aż herbatniki odpowiednio namiękną. Jeśli użyjecie gotowej frużeliny o dość luźnej konsystencji lub przygotujecie frużelinę z poniższego przepisu i jeszcze ciepłą wyłożycie na herbatniki, to ciasto będzie gotowe do jedzenia właściwie od razu po lekkim schłodzeniu. Jeśli jednak frużelina jest gęsta, to dobrze dać ciastu odstać noc w lodówce, by herbatniki odpowiednio namiękły. Nie używałam żadnego usztywniacza do masy śmietankowej. Na samej dobrze ubitej śmietanie z mascarpone, masa ładnie się trzymała. Ale jeśli ciasto ma dłużej stać w cieple to polecam je na wszelki wypadek delikatnie usztywnić np. śmietan fix lub zwiększyć proporcje mascarpone vs. śmietana. Poniższe ilości wystarczają na blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Najlepiej jest użyć regulowaną blaszkę, by nie trzeba było docinać herbatników.

Kokosowa wiśnia – szybkie ciasto bez pieczenia

  • 800 ml śmietany kremówki 36% – bardzo zimna
  • 250 g serka mascarpone – bardzo zimne
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka usztywniacza do śmietany – opcjonalnie
  • 80 g wiórków kokosowych
  • ok 400 g ciemnych herbatników kakaowych
  • 250 g frużeliny wiśniowej (przepis poniżej)
  • pralinki typu Raffaello, około 12 sztuk

 

W dużej misie do miksowania umieścić śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder (plus opcjonalnie usztywniacz do śmietany). Zmiksować na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania sztywnej masy (ok 3 minuty). Do masy dodać ok 4 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć pojedynczą warstwę herbatników. Posmarować je cienko 1/3 frużeliny i przykryć 1/4 kremu śmietankowego. Powtórzyć jeszcze dwa razy (herbatniki – frużelina – krem – herbatniki – frużelina – krem). Przykryć ostatnią warstwą herbatników i posmarować pozostałym kremem. Obsypać resztą wiórków. Wstawić do lodówki i schłodzić. Tuż przed podaniem udekorować pralinkami.

Frużelina wiśniowa

  • 350 g wiśni (mogą być mrożone – nie rozmrażać wcześniej)
  • 4 łyżki cukru brązowego (może być biały)
  • łyżka żelatyny w proszku
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wiśnie umyć i usunąć pestki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i podgrzewać na duży, ogniu do pełnego rozpuszczenia się cukru i redukcji soków, które puszczą owoce. Mieszać co jakiś czas. Część soku przelać do kubeczka, dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do wiśni razem z cytryną. Zagotować i odstawić. Żelatynę wsypać do kubeczka po mące, zalać gorącym (nie wrzącym!) sokiem z wiśni i również energicznie wymieszać, uważając by nie powstały grudki. Dodać do wiśni i zamieszać. Odstawić do pełnego ostudzenia. Zimną frużelinę wstawić do lodówki do zgęstnienia.

Kokosowa wiśnia – szybkie ciasto bez pieczeniaciasto na święta bez pieczenia

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

40 rewelacyjnych ciast (w tym 9 bez pieczenia) znajdziesz w moim najnowszym e-booku. Polecam!

przepis na szybkie ciasto

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami