- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: ok 10 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 11 sierpnia 2020
Mam dziś dla Was przepis na ekstremalnie kokosowe naleśniki, którymi zajadałam się na Sri Lance. Kokosowe są i same naleśniki i nadzienie. Naleśniki w oryginalnej wersji są bardzo słodkie. Ja zmniejszyłam ilość cukru o jakąś 1/3 i wciąż są to naleśniki bardziej „deserowe” niż „śniadaniowe”. Jeśli nie macie ochoty na wycieczkę do sklepu z orientalną żywnością to zamiast kokosowych naleśników możecie usmażyć oczywiście zwykłe tradycyjne naleśniki (przepis) i wypełnić je kokosowym nadzieniem. Do samego nadzienia wszystkie składniki powinniście spokojnie kupić w zwykłym markecie. Naleśniki można delikatnie posmarować jogurtem lub serkiem by nadzienie lepiej się trzymało, ale nie jest to konieczne.
Więcej azjatyckich przepisów znajdziesz tutaj: kuchnia azjatycka
Kokosowe naleśniki z nadzieniem kokosowym
Nadzienie
- 120 ml wody
- 80 g cukru trzcinowego lub palmowego (przelicznik na szklanki -> MIARY)
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- łyżeczka kardamonu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Do małego garnuszka wlać wodę i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, wsypać wiórki kokosowe, kardamon i cynamon. Wymieszać i gotować kilka minut do odparowania wody. Zamieszać co jakiś czas by nadzienie nie przywarło do dna. W tym czasie przygotować naleśniki.
Naleśniki kokosowe
- 160 g mąki ryżowej
- 80 g mąki kokosowej
- 200 ml mleczka kokosowego z puszki
- 2 jajka
- ok. 50 ml wody
- tłuszcz do smażenia
Przesiać obie mąki i wymieszać. Dodać mleko kokosowe, roztrzepane jajka oraz wodę w razie potrzeby. Mieszać trzepaczką do dokładnego połączenia. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wylewać niewielką ilość ciasta rozprowadzając je równomiernie, cienką warstwą na dnie. Smażyć z obu stron na rumiano. Naleśniki nadziewać przygotowanym nadzieniem i zwijać w rulony.
Jedna odpowiedź
Kokosowe ciasto i nadzienie to ciekawy przepis.