Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kokosowe naleśniki z Sri Lanki

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mam dziś dla Was przepis na ekstremalnie kokosowe naleśniki, którymi zajadałam się na Sri Lance. Kokosowe są i same naleśniki i nadzienie. Naleśniki w oryginalnej wersji są bardzo słodkie. Ja zmniejszyłam ilość cukru o jakąś 1/3 i wciąż są to naleśniki bardziej „deserowe” niż „śniadaniowe”. Jeśli nie macie ochoty na wycieczkę do sklepu z orientalną żywnością to zamiast kokosowych naleśników możecie usmażyć oczywiście zwykłe tradycyjne naleśniki (przepis) i wypełnić je kokosowym nadzieniem. Do samego nadzienia wszystkie składniki powinniście spokojnie kupić w zwykłym markecie. Naleśniki można delikatnie posmarować jogurtem lub serkiem by nadzienie lepiej się trzymało, ale nie jest to konieczne.

 

Więcej azjatyckich przepisów znajdziesz tutaj: kuchnia azjatycka

 

Kokosowe naleśniki z nadzieniem kokosowym

Nadzienie

  • 120 ml wody
  • 80 g cukru trzcinowego lub palmowego (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżeczka kardamonu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Do małego garnuszka wlać wodę i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, wsypać wiórki kokosowe, kardamon i cynamon. Wymieszać i gotować kilka minut do odparowania wody. Zamieszać co jakiś czas by nadzienie nie przywarło do dna. W tym czasie przygotować naleśniki.

Naleśniki kokosowe

  • 160 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki kokosowej
  • 200 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 2 jajka
  • ok. 50 ml wody
  • tłuszcz do smażenia

Przesiać obie mąki i wymieszać. Dodać mleko kokosowe, roztrzepane jajka oraz wodę w razie potrzeby. Mieszać trzepaczką do dokładnego połączenia. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wylewać niewielką ilość ciasta rozprowadzając je równomiernie, cienką warstwą na dnie. Smażyć z obu stron na rumiano. Naleśniki nadziewać przygotowanym nadzieniem i zwijać w rulony.

 

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

naleśniki kokosowe z nadzieniem kokosowym

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami