- Potrzebny czas: 5 minut + chłodzenie
- Porcja: 3, 3-4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 2 lipca 2021
Arbuz i truskawki! Czy na początku lipca można potrzebować do szczęścia jeszcze czegoś? No może trochę bobu 🙂 Ale z bobu zrobiłam ostatnio (znowu!) bób po sycylijsku. Więc gram dziś w czerwone. Koktajl truskawkowo arbuzowy! Uwielbiam go! W wersji najprostszej, wrzucam po prostu umyte i odszypułkowane truskawki i arbuza bez skórki i bez pestek do kielicha blendera i w sekundę mam przepyszny koktajl truskawkowo arbuzowy. W upalne dni koniecznie do dodaję też kostki lodu, a koktajl podaję z miętą. Orzeźwienie gwarantowane! Dziś wersja na wypasie, dozwolona od lat 18stu! Koktajl truskawkowo arbuzowy z dodatkiem mięty, imbiru i rumu. Ależ nam to smakowało!
Koktajl truskawkowo arbuzowy z rumem
- ok. 700 g miąższu arbuza (waga bez skóry pestek)
- ok. 350 g truskawek
- 3 łyżki białego rumu
- ok. 2 cm. kawałek świeżego imbiru
- 4 kostki lodu
- do dekoracji: świeża mięta
Dobrze jest owoce schłodzić przed przygotowaniem koktajlu.
Arbuza obrać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Owoce włożyć do kielicha blendera. Dodać rum, obrany i posiekany drobniej imbir i kostki lodu. Wszystko razem zmiksować, do uzyskania gładkiego koktajlu. Rozlać do szklanek i podawać udekorowane listkami mięty. Koktajl jest przepyszny od razu, choć będzie jeszcze lepszy, schłodzony w lodówce, przez min. 2 godziny po przygotowaniu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
2 odpowiedzi
Zawsze jakoś omijałam alkohol w koktajlach, ale z racji imprezy – postanowiłam przygotować także coś z procentami. Padło na Twój przepis i… koktajle zrobiły efekt WOW. Rewelacyjne!
Cudnie! Cieszę się niezmiernie, że smakowały.