Konfitura z czerwonej cebuli

przepis

Muszę przyznać, że konfitura z czerwonej cebuli, to coś co uwielbiam absolutnie maniakalnie. Ciężko określić jej smak. Niby słodka, ale i trochę wytrawna i trochę słona. Absolutnie wyjątkowa. Często robię na zapas do słoiczków, by zawsze mieć pod ręką. Dzięki niej w kilka minut jestem w stanie wyczarować ciekawą, pyszną sałatkę, danie obiadowe czy też przystawkę. Taka konfitura pasuje niemal do wszystkiego! Podaję ją często do steków lub do smażonej/ pieczonej polędwiczki wieprzowej. Nakładam na kanapkę. Może też być wspaniałą bazą do szybkiej przekąski. Np. usmażony ser kroję w kostkę, przykrywam odrobiną konfitury, nadziewam na wykałaczki i w 5 minut mam świetną przekąskę.

Konfitura z czerwonej cebuli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g czerwonej cebuli
  • liść laurowy
  • 30 g brązowego cukru
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 30 g octu balsamicznego dobrej jakości
  • łyżka miodu

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub piórka. Posiekaną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem (z przykrywką!), dolać oliwę i mocno rozgrzać, często mieszając. Zmniejszyć moc grzania prawie do minimum, dodać liść laurowy oraz cukier. Wymieszać, przykryć i smażyć około 15 minut. W międzyczasie, co jakiś czas, odkryć i zamieszać. Cały czas pilnować, by cebula się nie spaliła (zrobi się gorzka). Do cebuli dodać drobno posiekany rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać i smażyć kolejne 15 minut.

Gdy cebula będzie już gotowa (ma być idealnie miękka i zrobić się lekko przezroczysta), podlać ją octem balsamicznym. Już bez przykrycia smażyć dalej, by ocet całkowicie odparował. Cebula nie może podchodzić płynem. Zestawić z palnika i dodać miód. Dokładnie wymieszać, by całkowicie się rozpuścił. Spróbować i w razie konieczności doprawić do smaku pieprzem i solą.

Natychmiast przełożyć do słoiczka, zakręcić wieczko i obrócić do góry dnem. Przetrzymywać do 6 miesięcy.

Konfitura z cebuli czerwonej do czegoKonfitura z cebuli do czegoKonfitura z czerwonej cebuli

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Konfitura z czerwonej cebuli
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

21 komentarzy

  • Mania 21 września 2018 o 22:19 Odpowiedz

    Szukalam dobrego przepisu bez wina i znalazłam wybitny! Konfitura jest wspaniała!

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:15 Odpowiedz

      Też kombinuję bez wina ze względu na dzieci.

  • Sylwia R 13 sierpnia 2018 o 17:39 Odpowiedz

    Ale to pięknie wygląda! Zazdroszcze, ze mozesz teraz kosztowac 😉 nic, tylko zostaje samej zrobic 😉 zdolniacha z Ciebie, brawo! 🙂

  • Karola Buszujwkuchni 13 sierpnia 2018 o 08:46 Odpowiedz

    Nie za bardzo przepadam za cebulą, a za jej krojeniem to już w ogóle 🙈

    • Wysmakowane 13 sierpnia 2018 o 09:24 Odpowiedz

      Krojenie nie musi być takie straszne! Zejdź do jej poziomu. Gazy ulatniają się do góry, więc je wykiwasz i unikniesz łez 😉

  • Aneta 13 sierpnia 2018 o 06:52 Odpowiedz

    Jedna z moich ulubionych propozycji cebulowych 🙂

  • Julita 12 sierpnia 2018 o 21:14 Odpowiedz

    Ja jeszcze nigdy akcje konfitury nie robiłam, ale może w końcu się skuszę i zrobię kilka słoiczków 🙂

    • Wysmakowane 13 sierpnia 2018 o 05:51 Odpowiedz

      Możesz zacząć od małej ilości na próbę…. choć pewnie i tak wrócisz zaraz po więcej 😉

  • Ania, Kęsy Codzienności 12 sierpnia 2018 o 19:40 Odpowiedz

    Bardzo chętnie bym spróbowała. Dodawałam kiedyś miodu do smażonej cebuli i było to ciekawe połączenie.

    • Wysmakowane 13 sierpnia 2018 o 05:50 Odpowiedz

      Kierunkowo podobnie 🙂 Posmak słodyczy jest. Powinno Ci smakować w takim razie.

  • Małgorzata Kijowska 12 sierpnia 2018 o 19:29 Odpowiedz

    Jak ja lubię cebulową konfiturkę! Można ją robić cały rok 🙂
    Pysznie smakuje nawet z kawałkiem chrupiącej bułki 😉

  • Paulina 12 sierpnia 2018 o 18:47 Odpowiedz

    Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam. Pora to zmienić

    • Wysmakowane 13 sierpnia 2018 o 05:49 Odpowiedz

      Zdecydowanie popieram. Niby tylko cebula, a robi kawał dobrej roboty 😉

  • Wiola Korzeniowska 12 sierpnia 2018 o 18:35 Odpowiedz

    bardzo lubię! ja ją często wysmażam jeszcze dłużej, staje się wtedy bardziej „lepiąca” i ma dużo ciemniejszy kolor 🙂

  • Justyna 12 sierpnia 2018 o 15:55 Odpowiedz

    Bardzo lubię! 🙂 Sama jeszcze nie robiłam, a w kupnych przeszkadza mi mocny posmak octu. Czas się wziąć do zrobienia zapasów! 😀

  • Zuzia 12 sierpnia 2018 o 15:38 Odpowiedz

    Uwielbiam! Cudny dodatek do burgerów czy koziego sera <3

    • Wysmakowane 13 sierpnia 2018 o 05:48 Odpowiedz

      Oj tak. Przepyszne połączenie. Zresztą pierwszy raz konfiturę z cebuli dostałam w takim właśnie zestawieniu.

  • Agata || Bookofspells.pl 12 sierpnia 2018 o 15:30 Odpowiedz

    Bardzo lubię karmelizowaną cebulkę jako ciekawy dodatek do dań wytrawnych ale jeszcze się nie mogę przełamać do przygotowania konfitury. Na pewno jednak kiedyś wrócę do Twojego przepisu 🙂

    • Wysmakowane 13 sierpnia 2018 o 05:47 Odpowiedz

      Dużo nie ryzykujesz. Warto się przełamać.

  • Amber 12 sierpnia 2018 o 10:40 Odpowiedz

    Mniammmm….To barzdo pyszny dodatek.Bardzo lubię do serów, pasztetów.
    Robię najczęściej karmelizowaną z czerwonym winem….

  • Magda Iza 11 sierpnia 2018 o 08:45 Odpowiedz

    Świetny ! Dziś go wypróbuje 🙂

MENU