Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Konfitura z czerwonej cebuli

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Muszę przyznać, że konfitura z czerwonej cebuli, to coś co uwielbiam absolutnie maniakalnie. Ciężko określić jej smak. Niby słodka, ale i trochę wytrawna i trochę słona. Absolutnie wyjątkowa. Często robię na zapas do słoiczków, by zawsze mieć pod ręką. Dzięki niej w kilka minut jestem w stanie wyczarować ciekawą, pyszną sałatkę, danie obiadowe czy też przystawkę. Taka konfitura pasuje niemal do wszystkiego! Podaję ją często do steków lub do smażonej/ pieczonej polędwiczki wieprzowej. Nakładam na kanapkę. Może też być wspaniałą bazą do szybkiej przekąski. Np. usmażony ser kroję w kostkę, przykrywam odrobiną konfitury, nadziewam na wykałaczki i w 5 minut mam świetną przekąskę.

Konfitura z czerwonej cebuli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g czerwonej cebuli
  • liść laurowy
  • 30 g brązowego cukru
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 30 g octu balsamicznego dobrej jakości
  • łyżka miodu

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub piórka. Posiekaną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem (z przykrywką!), dolać oliwę i mocno rozgrzać, często mieszając. Zmniejszyć moc grzania prawie do minimum, dodać liść laurowy oraz cukier. Wymieszać, przykryć i smażyć około 15 minut. W międzyczasie, co jakiś czas, odkryć i zamieszać. Cały czas pilnować, by cebula się nie spaliła (zrobi się gorzka). Do cebuli dodać drobno posiekany rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać i smażyć kolejne 15 minut.

Gdy cebula będzie już gotowa (ma być idealnie miękka i zrobić się lekko przezroczysta), podlać ją octem balsamicznym. Już bez przykrycia smażyć dalej, by ocet całkowicie odparował. Cebula nie może podchodzić płynem. Zestawić z palnika i dodać miód. Dokładnie wymieszać, by całkowicie się rozpuścił. Spróbować i w razie konieczności doprawić do smaku pieprzem i solą.

Natychmiast przełożyć do słoiczka, zakręcić wieczko i obrócić do góry dnem. Przetrzymywać do 6 miesięcy.

Konfitura z cebuli czerwonej do czegoKonfitura z cebuli do czegoKonfitura z czerwonej cebuli

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

27 odpowiedzi

  1. Iwonka – czy rozmaryn obierasz z łodyżek – siekasz same igiełki, jestem w trakcie napisze jak wyszło , ale jak próbuję to ma świetny smak (nie dodałam jeszcze miodu)

      1. Ja posiekałam z łodyżkami, ale nie szkodzi konfitura wyszła wspaniale – a ponieważ cebula obrodziła jak nigdy – to zrobię prawidłowo jeszcze parę porcji – dziękuję za wspaniały przepis będę go polecać znajomym

  2. Ale to pięknie wygląda! Zazdroszcze, ze mozesz teraz kosztowac 😉 nic, tylko zostaje samej zrobic 😉 zdolniacha z Ciebie, brawo! 🙂

    1. Krojenie nie musi być takie straszne! Zejdź do jej poziomu. Gazy ulatniają się do góry, więc je wykiwasz i unikniesz łez 😉

  3. bardzo lubię! ja ją często wysmażam jeszcze dłużej, staje się wtedy bardziej „lepiąca” i ma dużo ciemniejszy kolor 🙂

    1. Oj tak. Przepyszne połączenie. Zresztą pierwszy raz konfiturę z cebuli dostałam w takim właśnie zestawieniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami