Koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowym

przepis

Słodko – słone koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowym, czyli wersja premium jednej z najpopularniejszych imprezowych przekąsek. Zajmie Wam nieco więcej czasu niż klasyczne nadzianie kilku składników na wykałaczki, ale gwarantuję, że te koreczki są tego w 100% warte. Idealne nawet na tak wyjątkowe okazje jak Sylwester.

Sos orzechowy bazuje na maśle orzechowym i na rewelacyjnym oleju z prażonych orzechów laskowych. Możecie szukać zamienników, ale zdecydowanie polecam skusić się na zakup – jest naprawdę wyjątkowy, nie tylko do tych koreczków (sprawdźcie np. te roladki).

Zarówno kruszone orzechy laskowe jak i olej z prażonych orzechów laskowych możecie zakupić od Tree Nuts, zarówno w sklepie internetowym jak i stacjonarnie w wielu miastach Polski. Tree Nuts to firma w 100% oparta na orzechach laskowych z polskich sadów leszczynowych. Właściciele sami zajmują się ich uprawą, przetwórstwem i sprzedażą. Niesamowicie cenię ich za pasję do tego co robią i za niebywałą dbałość o jakość i smak ich produktów. Takie biznesy należy wspierać.

Koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowym

  • 6 łyżek oleju z orzechów laskowych
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego 100% orzechów
  • sól morska – do smaku
  • dwa krążki sera camembert
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kruszonych orzechów laskowych
  • tłuszcz do smażenia
  • jajko
  • 16 ładnych winogron

Przygotować sos. Olej z orzechów, sok z cytryny, masło orzechowe i sól włożyć do słoiczka. Dokładnie zakręcić i bardzo energicznie trząść słoiczkiem ok minutę. Wstawić do lodówki na czas szykowania koreczków.

Każdy z krążków sera przekroić na 8 trójkącików. Bułkę tartą wymieszać w miseczce z mielonymi orzechami. Patelnię z tłuszczem do smażenia mocno nagrzać. Kawałki sera panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszance z tartą bułką. Smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wykładać na talerz wyścielony ręczniczkiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na każdą wykałaczkę nadziać kawałek sera i winogrono. Skropić sosem. Resztę sosu podać w miseczce do maczania koreczków.

Koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowymwyjątkowe koreczki inne niż wszystkieolej z orzechów zastosowaniekoreczki z serem camembert i winogronamiprzekąski na sylwestra camembert koreczki

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowym
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 5 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

11 komentarzy

  • Tysia 30 grudnia 2019 o 13:21 Odpowiedz

    Jakie cudowne! idealne na Sylwestra 🙂 dzięki Kochana za pomysł!!!

  • Sylwia R 29 grudnia 2019 o 20:50 Odpowiedz

    Witam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️

  • Wiola Korzeniowska 29 grudnia 2019 o 13:58 Odpowiedz

    Świetny pomysł na sos! Zapisuje sobie inspiracje 😊 panierowany Camombert jest doskonały podczas imprez, ale ten sos w połączeniu z nim, musi być genialny! 😊

  • Ania 29 grudnia 2019 o 01:50 Odpowiedz

    Koreczki z sera i winogron to świetny zestaw imprezowy, a dodatek tak wyrafinowanego sosu orzechowego… petarda!

    • Wysmakowane 30 grudnia 2019 o 14:11 Odpowiedz

      Dziękuje za miłe słowa. Czasem proste rozwiązania są naprawdę wyjątkowe jeśli tylko odpowiednio się je skomponuje. 🙂

  • Kasia Franiszyn-luciano 28 grudnia 2019 o 18:06 Odpowiedz

    O jeju, jakie to musi być pyszne! Idealne na koniec roku! Wykwintne i takie proste. BIERE! Hihihi

    • Wysmakowane 30 grudnia 2019 o 14:10 Odpowiedz

      Bierz! Po to jest! 😘

  • Anna 28 grudnia 2019 o 15:22 Odpowiedz

    Bardzo ciekawe koreczki!
    Niestety z oleju orzechowego i orzechów absolutnie muszę rezygnować ze względu na alergię. Ale chętnie zastąpię go olejem z pistacji i samymi pistacjami – te nie robią mi kuku…

    • Wysmakowane 28 grudnia 2019 o 15:33 Odpowiedz

      Mysle ze taki pistacjowy posmak również będzie tu rewelacyjny

  • Cztery Fajery 28 grudnia 2019 o 15:10 Odpowiedz

    Bardzo lubię ser camembert, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często zapiekam go z rozmarynem. Twoje koreczki wyglądają nad wyraz smakowicie 🙂

    • Wysmakowane 28 grudnia 2019 o 15:34 Odpowiedz

      A dziękuje pieknie. U nas camembert zdecydowanie króluje na ciepło 🙂

MENU