Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowym

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Słodko – słone koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowym, czyli wersja premium jednej z najpopularniejszych imprezowych przekąsek. Zajmie Wam nieco więcej czasu niż klasyczne nadzianie kilku składników na wykałaczki, ale gwarantuję, że te koreczki są tego w 100% warte. Idealne nawet na tak wyjątkowe okazje jak Sylwester.

Sos orzechowy bazuje na maśle orzechowym i na rewelacyjnym oleju z prażonych orzechów laskowych. Możecie szukać zamienników, ale zdecydowanie polecam skusić się na zakup – jest naprawdę wyjątkowy, nie tylko do tych koreczków (sprawdźcie np. te roladki).

Zarówno kruszone orzechy laskowe jak i olej z prażonych orzechów laskowych możecie zakupić od Tree Nuts, zarówno w sklepie internetowym jak i stacjonarnie w wielu miastach Polski. Tree Nuts to firma w 100% oparta na orzechach laskowych z polskich sadów leszczynowych. Właściciele sami zajmują się ich uprawą, przetwórstwem i sprzedażą. Niesamowicie cenię ich za pasję do tego co robią i za niebywałą dbałość o jakość i smak ich produktów. Takie biznesy należy wspierać.

Koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowym

  • 6 łyżek oleju z orzechów laskowych
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego 100% orzechów
  • sól morska – do smaku
  • dwa krążki sera camembert
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kruszonych orzechów laskowych
  • tłuszcz do smażenia
  • jajko
  • 16 ładnych winogron

Przygotować sos. Olej z orzechów, sok z cytryny, masło orzechowe i sól włożyć do słoiczka. Dokładnie zakręcić i bardzo energicznie trząść słoiczkiem ok minutę. Wstawić do lodówki na czas szykowania koreczków.

Każdy z krążków sera przekroić na 8 trójkącików. Bułkę tartą wymieszać w miseczce z mielonymi orzechami. Patelnię z tłuszczem do smażenia mocno nagrzać. Kawałki sera panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszance z tartą bułką. Smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wykładać na talerz wyścielony ręczniczkiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na każdą wykałaczkę nadziać kawałek sera i winogrono. Skropić sosem. Resztę sosu podać w miseczce do maczania koreczków.

Koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowymwyjątkowe koreczki inne niż wszystkieolej z orzechów zastosowaniekoreczki z serem camembert i winogronamiprzekąski na sylwestra camembert koreczki

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

  1. Świetny pomysł na sos! Zapisuje sobie inspiracje ? panierowany Camombert jest doskonały podczas imprez, ale ten sos w połączeniu z nim, musi być genialny! ?

    1. Dziękuje za miłe słowa. Czasem proste rozwiązania są naprawdę wyjątkowe jeśli tylko odpowiednio się je skomponuje. 🙂

  2. Bardzo ciekawe koreczki!
    Niestety z oleju orzechowego i orzechów absolutnie muszę rezygnować ze względu na alergię. Ale chętnie zastąpię go olejem z pistacji i samymi pistacjami – te nie robią mi kuku…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami