Autor Wysmakowane 26 grudnia 2019
Słodko – słone koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowym, czyli wersja premium jednej z najpopularniejszych imprezowych przekąsek. Zajmie Wam nieco więcej czasu niż klasyczne nadzianie kilku składników na wykałaczki, ale gwarantuję, że te koreczki są tego w 100% warte. Idealne nawet na tak wyjątkowe okazje jak Sylwester.
Sos orzechowy bazuje na maśle orzechowym i na rewelacyjnym oleju z prażonych orzechów laskowych. Możecie szukać zamienników, ale zdecydowanie polecam skusić się na zakup – jest naprawdę wyjątkowy, nie tylko do tych koreczków (sprawdźcie np. te roladki).
Zarówno kruszone orzechy laskowe jak i olej z prażonych orzechów laskowych możecie zakupić od Tree Nuts, zarówno w sklepie internetowym jak i stacjonarnie w wielu miastach Polski. Tree Nuts to firma w 100% oparta na orzechach laskowych z polskich sadów leszczynowych. Właściciele sami zajmują się ich uprawą, przetwórstwem i sprzedażą. Niesamowicie cenię ich za pasję do tego co robią i za niebywałą dbałość o jakość i smak ich produktów. Takie biznesy należy wspierać.
Koreczki z panierowanym camembert i sosem orzechowym
- 6 łyżek oleju z orzechów laskowych
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 4 łyżki gładkiego masła orzechowego 100% orzechów
- sól morska – do smaku
- dwa krążki sera camembert
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kruszonych orzechów laskowych
- tłuszcz do smażenia
- jajko
- 16 ładnych winogron
Przygotować sos. Olej z orzechów, sok z cytryny, masło orzechowe i sól włożyć do słoiczka. Dokładnie zakręcić i bardzo energicznie trząść słoiczkiem ok minutę. Wstawić do lodówki na czas szykowania koreczków.
Każdy z krążków sera przekroić na 8 trójkącików. Bułkę tartą wymieszać w miseczce z mielonymi orzechami. Patelnię z tłuszczem do smażenia mocno nagrzać. Kawałki sera panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszance z tartą bułką. Smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wykładać na talerz wyścielony ręczniczkiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na każdą wykałaczkę nadziać kawałek sera i winogrono. Skropić sosem. Resztę sosu podać w miseczce do maczania koreczków.
11 Responses
Jakie cudowne! idealne na Sylwestra 🙂 dzięki Kochana za pomysł!!!
Witam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!? super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️
Świetny pomysł na sos! Zapisuje sobie inspiracje ? panierowany Camombert jest doskonały podczas imprez, ale ten sos w połączeniu z nim, musi być genialny! ?
Koreczki z sera i winogron to świetny zestaw imprezowy, a dodatek tak wyrafinowanego sosu orzechowego… petarda!
Dziękuje za miłe słowa. Czasem proste rozwiązania są naprawdę wyjątkowe jeśli tylko odpowiednio się je skomponuje. 🙂
O jeju, jakie to musi być pyszne! Idealne na koniec roku! Wykwintne i takie proste. BIERE! Hihihi
Bierz! Po to jest! ?
Bardzo ciekawe koreczki!
Niestety z oleju orzechowego i orzechów absolutnie muszę rezygnować ze względu na alergię. Ale chętnie zastąpię go olejem z pistacji i samymi pistacjami – te nie robią mi kuku…
Mysle ze taki pistacjowy posmak również będzie tu rewelacyjny
Bardzo lubię ser camembert, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często zapiekam go z rozmarynem. Twoje koreczki wyglądają nad wyraz smakowicie 🙂
A dziękuje pieknie. U nas camembert zdecydowanie króluje na ciepło 🙂