fbpx

Kotleciki marchewkowe dla dzieci

przepis

Delikatne kotleciki marchewkowe dla dzieci to propozycja na szybkie, pożywne danie dla najmłodszych. Kotleciki robi się naprawdę ekspresowo, z zaledwie kilku prostych składników. Bazą jest ugotowana marchewka z kaszą jaglaną plus kurczak i jajko. Pozostałe dodatki można już modyfikować wedle naszej fantazji. Można też zrezygnować z smażenia i upiec kotleciki w piekarniku tak jak Burgery rybne z ryżem i z dynią.

Kotleciki marchewkowe dla dzieci

  • 25 g kaszy jaglanej (waga surowej kaszy)
  • 2 średnie marchewki
  • ząbek czosnku
  • 120 g piersi kurczaka
  • 30 g sera feta/ serka śmietankowego
  • jajko
  • sól, pieprz, 1/3 łyżeczki majeranku, 2/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka mąki (opcjonalnie)
  • łyżka masła klarowanego
  • natka

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą. W małym garnku zagotować niewielką ilość wody. Lekko posolić, dodać kaszę i zagotować.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek na najmniejszych. Dodać warzywa do kaszy mniej więcej po 10 minutach jej gotowania. Wymieszać i gotować do czasu aż kasza i warzywa będą zupełnie miękkie a woda całkowicie odparuje (około 15 minut, ewentualnie podlać wodą w razie potrzeby). Odstawić do lekkiego ostudzenia. W tym czasie kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i posiekać w drobną kostkę. Jajko roztrzepać razem z przyprawami i serkiem, dodać kurczaka i ugotowaną kaszę z warzywami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać łyżkę mąki, ale nie powinno być to konieczne. Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię formując niewielkie kotleciki. Smażyć krótko z obu stron. Podawać posypane świeżą natką.

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Kotleciki marchewkowe dla dzieci
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

12 komentarzy

  • Monika 28 października 2018 o 17:33 Odpowiedz

    Moje dziecko twierdzi, że nie lubi marchewki, ale może przemyciłabym ją w tych kotlecikach .. 🙂

    • Wysmakowane 28 października 2018 o 18:50 Odpowiedz

      Moje dzieci jadły a teoretycznie nie jedzą żadnych warzyw 😉

  • Paulina 24 października 2017 o 19:52 Odpowiedz

    Świetny przepis, zdrowy i pożywny ?

  • Magda 23 października 2017 o 22:03 Odpowiedz

    Na takie kotleciki sama mam chęć więc nie tylko dla dzieci 😉 super pomysł na obiad i na przekąskę.

  • Monika 23 października 2017 o 15:02 Odpowiedz

    Dużo razy takie robiłam, dobry przysmak gdy nudzą się standardowe kotelciki.

  • Paulina 23 października 2017 o 13:08 Odpowiedz

    Prezentują się świetnie! 🙂

  • Paulina 23 października 2017 o 12:55 Odpowiedz

    Mmmmm, wyglądają bardzo apetycznie. Ciekawe czy zasmakowałyby mojej wybrednej dwulatce:D

    • Wysmakowane 23 października 2017 o 13:24 Odpowiedz

      Mojej 2,5 latce bardzo. A warzywa je tylko w zupie albo w formie placków. Spróbuj. Może mają podobne gusta 😉

  • Monika 23 października 2017 o 12:54 Odpowiedz

    Tak naprawdę to świetna propozycja dla całej rodziny. Uwielbiam takie kotleciki z dodatkiem warzyw. A już z prawdziwym rozrzewnieniem wspominam kotleciki z jajek, o których mówię „kotleciki z przedszkola”. 🙂

  • Izabela 22 października 2017 o 15:06 Odpowiedz

    Wyglądają świetnie! I pewnie równie wyśmienicie smakują. Aż samej sobie bym je chętnie zrobiła.

  • Nihil Novi 22 października 2017 o 14:54 Odpowiedz

    Wyglądają świetnie! Myślę, że w wersji z jakimś pikantnym sosem spodobałyby się także dorosłym 🙂

    • Wysmakowane 22 października 2017 o 15:29 Odpowiedz

      Jasne ze tak. Ja zawsze gotuje jeden obiad dla nas i córki i na końcu odprawieniem modyfikuje dla nas albo właśnie dodatkami

MENU