Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kotleciki z batatów i tuńczyka

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybkie kotleciki z batatów i tuńczyka. W sam raz na lunch czy kolację w środku zabieganego tygodnia. Dobrze smakują też po odgrzaniu, a także na zimno, więc spokojnie można je zapakować do lunch box’a i zabrać ze sobą do szkoły/ pracy. Kotleciki świetnie komponują się z serem kozim, ale jeśli go nie macie lub nie lubicie, to spokojnie można zastąpić go serem feta lub bałkańskim. Dobrze też pasuje do nich prosty sos jogurtowy np. tzatziki.

Więcej dań w sam raz na wynos do pudełka znajdziecie w dziale lunch box

Kotleciki z batatów i tuńczyka

  • 500 g batatów
  • cebula dymka
  • ząbek czosnku
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • oliwa extra virgin
  • 100 g sera koziego twarogowego (ewentualnie feta lub ser bałkański)

Bataty obrać i pokroić w plastry ok 7 mm grubości. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i usmażyć bataty na rumiano z obu stron. Patelnię zestawić z palnika. Zdjąć bataty i przełożyć do miski. Dodać posiekaną cebulę, posiekany szczypiorek, rozgnieciony czosnek oraz pestki dyni. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać, rozgniatając wszystko widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka i dokładnie wymieszać. Ponownie rozgrzać patelnię. Z masy formować niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać posypane pokruszonym serem.

Kotleciki z batatów i tuńczyka

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

18 odpowiedzi

  1. Ciekawe połączenie i ciekawie wygląda to danie 🙂 bardzo lubię eksperymentować to z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂

  2. Przede wszystkim muszę to napisać – piękne zdjęcie!!! A co do samej potrawy… domyślam się, że nie tylko ja jestem zaskoczona połączeniem batatów z tuńczykiem (co widać w komentarzach), ale absolutnie nie jestem na „nie”. Od dawna się przekonuję, że takie dla nas niekonwencjonalne kombinacje dla kogoś innego są czymś zupełnie normalnym. Sama jadłam na ostatnim zimowisku tuńczyka z puszki smażonego z kaszanką – zaskakująco dobre. Ale nie wyglądało tak ślicznie, jak Twoje kotleciki!

    1. To ja przede wszystkim muszę podziękować za miłe słowa i fajne wspomnienia 🙂 Do kaszanki jeszcze nie dojrzałam. Jakoś nie mogę się przemóc znając jej skład. Choć może w takim ciekawym zestawieniu nawet ja bym się przemogła 🙂

      1. Ja na siłę przekonywać nie będę, bo nie ma to większego sensu. Jedzenie powinno być przyjemnością, więc jedzmy to, co lubimy i na co mamy ochotę! 😉

      2. Dlatego nigdy nie zmuszam się do zjedzenia czegoś, co mi nie smakuje. Ale próbować warto, bo a nuż okaże się, że to coś jest pyszne! Nawet kaszanka…. przecież coś w niej musi być, skoro ma tylu zagorzałych fanów. 😉

      3. coś w tym jest… ja Ci się przyznam w sekrecie, że mi łatwiej było spróbować i zjeść móżdżek wołowy na urlopie w Bułgarii niż niedosolone ziemniaki w podobno dobrej knajpie u mnie za rogiem 😀

  3. Jestem pod wrażeniem, z ilu różnych produktów można zrobić kotleciki. 🙂 Chociaż ja jestem największą fanką jaglanych z dodatkiem marchewki i pora, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami