Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kotleciki z dorsza z szybkim sosem czosnkowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kolejna odsłona wysmakowanych, szybkich obiadów (tag: szybki obiad), tym razem w wersji rybnej. Pyszne, delikatne kotleciki z dorsza podane nieco inaczej niż zwykle, bo nadziane na patyczki do szaszłyków i zanurzone w szybkim sosie czosnkowym. Proste i smaczne danie dla dużych i małych smakoszy. Choć dla tych najmniejszych proponuję zmniejszyć ilość czosnku, bo w poniższych proporcjach jest on mocno wyczuwalny..

 

Kotleciki z dorsza

  • 400 dag dorsza
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • jajko
  • pełna łyżka koperku
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • bułka tarta (gotowa lub samodzielnie starta z suchej bułki)
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • do podania: sos czosnkowy i dowolna kasza

 

Sos czosnkowy do ryby

  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 szczypty cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku
  • sok wyciśnięty z plasterka cytryny

 

Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowymi ręczniczkami i upewnić się ż nie ma ości. Do ryby dodać posiekany czosnek i kaszę manną, jajko i przyprawy. Razem zmielić (blenderem lub w maszynce do mięsa). Dodać drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie roztrzepać.

Z masy rybnej formować równej wielkości, małe klopsiki (u mnie każdy miał 12 g). Obtaczać klopsiki w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odkładać na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi. Do dwóch szklanek rozłożyć po równo sos czosnkowy. Usmażone klopsiki nadziewać na patyczki do szaszłyków i wkładać do szklanek. Serwować z kasza.

 

Kotleciki z dorsza i sos czosnkowy do ryby

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami