
Autor Wysmakowane 19 lutego 2020
Kolejna odsłona wysmakowanych, szybkich obiadów (tag: szybki obiad), tym razem w wersji rybnej. Pyszne, delikatne kotleciki z dorsza podane nieco inaczej niż zwykle, bo nadziane na patyczki do szaszłyków i zanurzone w szybkim sosie czosnkowym. Proste i smaczne danie dla dużych i małych smakoszy. Choć dla tych najmniejszych proponuję zmniejszyć ilość czosnku, bo w poniższych proporcjach jest on mocno wyczuwalny..
Kotleciki z dorsza
- 400 dag dorsza
- ząbek czosnku
- 2 łyżki kaszy manny
- jajko
- pełna łyżka koperku
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- bułka tarta (gotowa lub samodzielnie starta z suchej bułki)
- oliwa lub olej rzepakowy
- do podania: sos czosnkowy i dowolna kasza
Sos czosnkowy do ryby
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- duży ząbek czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- 2 szczypty cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku
- sok wyciśnięty z plasterka cytryny
Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowymi ręczniczkami i upewnić się ż nie ma ości. Do ryby dodać posiekany czosnek i kaszę manną, jajko i przyprawy. Razem zmielić (blenderem lub w maszynce do mięsa). Dodać drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie roztrzepać.
Z masy rybnej formować równej wielkości, małe klopsiki (u mnie każdy miał 12 g). Obtaczać klopsiki w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odkładać na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi. Do dwóch szklanek rozłożyć po równo sos czosnkowy. Usmażone klopsiki nadziewać na patyczki do szaszłyków i wkładać do szklanek. Serwować z kasza.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 