Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kotleciki z kaszy jęczmiennej i fety

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dzieci jakiś czas temu zażyczyły sobie krupnik. Krupnik mama zrobiła, a dzieci zjadły… a raczej pożarły i to w takim tempie, że o zrobieniu mu zdjęcia zapomniałam, zanim zdążyłam sięgnąć po aparat. Tak więc, przepisu na krupnik na blogu (jeszcze!) nie znajdziecie. Natomiast po jego zrobieniu zostałam z kilogramem kaszy jęczmiennej. I tak to sobie teraz kombinuję jakie cuda można z jej udziałem wyczarować. Dziś zapraszam Was na kotleciki z kaszy jęczmiennej i fety. Przezornie zrobiłam je w ciągu dnia, gdy dzieci urzędują w przedszkolach, więc zdjęcie jest i mogę się podzielić z Wami przepisem. Na szczęście! Bo kotleciki doprawdy mogą skraść niejedno serce. Szybkie w zrobieniu, delikatne, mięciutkie…. Słowem – naprawdę bardzo dobre. Spokojnie możecie podać je solo w ramach bezmięsnego obiadu. Są naprawdę syte i spokojnie zapełnią brzuszki…. Nie tylko te najmniejsze!

Kotleciki z kaszy jęczmiennej i fety

  • 100 g kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem)
  • 1 duża marchewka
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Kaszę ugotować wg instrukcji i ostudzić (można zrobić to dzień wcześniej). Marchewkę i czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki i usmażyć z niewielką ilością oleju, aż namiękną. W średniej misce roztrzepać jajko. Dodać przestudzoną kaszę, podsmażone warzywa, rozgnieciony widelcem ser feta, posiekane zioła, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu przekładać na talerz wyścielony papierowymi ręczniczkami do lekkiego odsączenia z tłuszczu. Podawać. Można dodatkowo obsypać fetą i ziołami.

Zapraszam na pozostałe wysmakowane wegetariańskie kotleciki: kotleciki marchewkowe, z kaszy jaglanej a’la hummus, ryżowe z piekarnika.

Kotleciki z kaszy jęczmiennej i fetyKotlety z kaszy jęczmiennej i fety

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Zrobiłam wczoraj – zgodnie z przepisem, a dzisiaj – z małą modyfikacją. Marchew z czosnkiem zmieliłam drobno w Thermomiksie i nie przesmażałam ich w ogóle. I ja, i cała rodzina stwierdziliśmy, że nie ma żadnej różnicy w smaku. I wczoraj, i dzisiaj były znakomite! Wszystkim smakowało, więc to danie często będzie gościć na naszym stole. Dzięki za świetny przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami