Kotleciki z kaszy jęczmiennej i fety

przepis

Dzieci jakiś czas temu zażyczyły sobie krupnik. Krupnik mama zrobiła, a dzieci zjadły… a raczej pożarły i to w takim tempie, że o zrobieniu mu zdjęcia zapomniałam, zanim zdążyłam sięgnąć po aparat. Tak więc, przepisu na krupnik na blogu (jeszcze!) nie znajdziecie. Natomiast po jego zrobieniu zostałam z kilogramem kaszy jęczmiennej. I tak to sobie teraz kombinuję jakie cuda można z jej udziałem wyczarować. Dziś zapraszam Was na kotleciki z kaszy jęczmiennej i fety. Przezornie zrobiłam je w ciągu dnia, gdy dzieci urzędują w przedszkolach, więc zdjęcie jest i mogę się podzielić z Wami przepisem. Na szczęście! Bo kotleciki doprawdy mogą skraść niejedno serce. Szybkie w zrobieniu, delikatne, mięciutkie…. Słowem – naprawdę bardzo dobre. Spokojnie możecie podać je solo w ramach bezmięsnego obiadu. Są naprawdę syte i spokojnie zapełnią brzuszki…. Nie tylko te najmniejsze!

Kotleciki z kaszy jęczmiennej i fety

  • 100 g kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem)
  • 1 duża marchewka
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Kaszę ugotować wg instrukcji i ostudzić (można zrobić to dzień wcześniej). Marchewkę i czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki i usmażyć z niewielką ilością oleju, aż namiękną. W średniej misce roztrzepać jajko. Dodać przestudzoną kaszę, podsmażone warzywa, rozgnieciony widelcem ser feta, posiekane zioła, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu przekładać na talerz wyścielony papierowymi ręczniczkami do lekkiego odsączenia z tłuszczu. Podawać. Można dodatkowo obsypać fetą i ziołami.

Zapraszam na pozostałe wysmakowane wegetariańskie kotleciki: kotleciki marchewkowe, z kaszy jaglanej a’la hummus, ryżowe z piekarnika.

Kotleciki z kaszy jęczmiennej i fetyKotlety z kaszy jęczmiennej i fety

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kotleciki z kaszy jęczmiennej i fety
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

6 komentarzy

  • Marta 10 kwietnia 2020 o 15:09 Odpowiedz

    Zrobiłam wczoraj – zgodnie z przepisem, a dzisiaj – z małą modyfikacją. Marchew z czosnkiem zmieliłam drobno w Thermomiksie i nie przesmażałam ich w ogóle. I ja, i cała rodzina stwierdziliśmy, że nie ma żadnej różnicy w smaku. I wczoraj, i dzisiaj były znakomite! Wszystkim smakowało, więc to danie często będzie gościć na naszym stole. Dzięki za świetny przepis!

    • Wysmakowane 10 kwietnia 2020 o 15:51 Odpowiedz

      Super! Cieszę się ze tak zasmakowało! I dzięki za cenną wskazówkę. Może jeszcze ktoś skorzysta 🙂

  • Ania 31 marca 2019 o 11:51 Odpowiedz

    kolejny przepis zapisuje

  • Karolina / Nasze Bąbelkowo 29 marca 2019 o 08:02 Odpowiedz

    Muszą byc naprawde pyszne – i chyba sie na nie skusze w najblizszym czasie.

  • Instytutdesignu 29 marca 2019 o 06:22 Odpowiedz

    No to mam juz patent na jęczmienną. Super 😊

  • Anna 28 marca 2019 o 23:46 Odpowiedz

    Wypróbuję! Same pyszności tutaj u Ciebie. 🙂

MENU