Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kotlet schabowy w panierce – triki i wskazówki

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kotlet schabowy w panierce z wodą gazowaną, marynowany w mleku… Czyli kilka trików co zrobić by Wasze kotlety schabowe były jeszcze lepsze. Zdecydowaną większość patentów poznałam na kursie „Mięso” w Food Lab Studio Grzesia Łapanowskiego. I… mój ultra tradycyjny schabowy zyskał zupełnie nową jakość :). Jak na Polską tradycję przystało, schabowego zaserwowałam na niedzielny, rodzinny obiad w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i ziemniaków… no dobra – w formie frytek 😉

Kotlet schabowy w panierce

  • 4 kotlety schabowe po ok 150 g – najlepiej część odkarkowa (dwukolorowa)
  • mleko – do namoczenia
  • jajko
  • 60ml zimnej wody gazowanej
  • 4 łyżki mąki (ok 40g)
  • 100g smalcu
  • 100g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę oleju

Folię spożywczą złożyć kilka razy i uciąć dwa kawałki (rozbijanie przez taką grubą folię chroni mięso przed uszkodzeniem). Dokładnie umyte i osuszone kotlety, posolić i popieprzyć z obu stron (koniecznie przed ubijaniem, żeby przyprawy wklepać w mięso). Kotlety położyć na jednym kawałku folii, przykryć drugim kawałkiem i rozklepać tłuczkiem tak by miały równą grubość (ok 3 mm) na całej powierzchni oraz by rozerwać włókna mięśniowe. Kotlety z części dwukarkowej są często na tyle miękkie że spokojnie możemy je rozklepać dłonią. Kotlety przełożyć do miski zalać mlekiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Kotlety wyjąć z lodówki na godzinę oraz wytrzeć na ręczniczkach z mleka bezpośrednio przed smażeniem. Skropić olejem i mocno wetrzeć go w mięso.

W jednym talerzu roztrzepać lekko jajko z dodatkiem wody gazowanej, do drugiego wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Kotlety obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej i od razu smażyć na mocno rozgrzanej patelni natłuszczonej smalcem, aż będzie ładnie rumiany z każdej strony.

Najlepszy kotlet schabowy w panierce

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 

 

*POST ZAWIERA LINK DO WYSMAKOWANEGO PRZYJACIELA –  SKLEPU FIDE.PL. LINK W RAMACH WSPÓŁPRACY KOMERCYJNEJ, BEZ AFILIACJI.

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

  1. Bardzo dobra rada z kupowaniem miesa z części oskarowej. Zawsze kupowałam jednolita bo myslalam ze te dwukolorowe jakieś gorsze. To był mega błąd!

    1. Spróbuj żeby się przekonać czy widzisz różnice 🙂 napowietrza panierkę i ma dużo fajniejsza konsystencje. W kfc panierkę robi się pod ciśnieniem w tym celu. Na domowe warunki można użyć wodę gazowana. Musi być bardzo zimna.

  2. Klasyka. Często z braku czasu lubimy iść na skróty, a tutaj potrzeba jednak odrobinę cierpliwości choćby na te dwie godziny w lodówce. Jestem przekonany, że efekt wyśmienity. Nie ma co ukrywać, jestem wielkim fanem kotletów schabowych, a tym przepisem tylko mi smaka narobiłaś 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami