
- Potrzebny czas: 25 minut + marynowanie
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 14 października 2017
Kotlet schabowy w panierce z wodą gazowaną, marynowany w mleku… Czyli kilka trików co zrobić by Wasze kotlety schabowe były jeszcze lepsze. Zdecydowaną większość patentów poznałam na kursie „Mięso” w Food Lab Studio Grzesia Łapanowskiego. I… mój ultra tradycyjny schabowy zyskał zupełnie nową jakość :). Jak na Polską tradycję przystało, schabowego zaserwowałam na niedzielny, rodzinny obiad w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i ziemniaków… no dobra – w formie frytek 😉
Kotlet schabowy w panierce
- 4 kotlety schabowe po ok 150 g – najlepiej część odkarkowa (dwukolorowa)
- mleko – do namoczenia
- jajko
- 60ml zimnej wody gazowanej
- 4 łyżki mąki (ok 40g)
- 100g smalcu
- 100g bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- trochę oleju
Folię spożywczą złożyć kilka razy i uciąć dwa kawałki (rozbijanie przez taką grubą folię chroni mięso przed uszkodzeniem). Dokładnie umyte i osuszone kotlety, posolić i popieprzyć z obu stron (koniecznie przed ubijaniem, żeby przyprawy wklepać w mięso). Kotlety położyć na jednym kawałku folii, przykryć drugim kawałkiem i rozklepać tłuczkiem tak by miały równą grubość (ok 3 mm) na całej powierzchni oraz by rozerwać włókna mięśniowe. Kotlety z części dwukarkowej są często na tyle miękkie że spokojnie możemy je rozklepać dłonią. Kotlety przełożyć do miski zalać mlekiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Kotlety wyjąć z lodówki na godzinę oraz wytrzeć na ręczniczkach z mleka bezpośrednio przed smażeniem. Skropić olejem i mocno wetrzeć go w mięso.
W jednym talerzu roztrzepać lekko jajko z dodatkiem wody gazowanej, do drugiego wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Kotlety obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej i od razu smażyć na mocno rozgrzanej patelni natłuszczonej smalcem, aż będzie ładnie rumiany z każdej strony.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
*POST ZAWIERA LINK DO WYSMAKOWANEGO PRZYJACIELA – SKLEPU FIDE.PL. LINK W RAMACH WSPÓŁPRACY KOMERCYJNEJ, BEZ AFILIACJI.
15 Responses
Super, rzadko zdarzalo mi się jeść tak okazałe schabowe jak u Ciebie na zdjęciu 🙂
Ojej. Dziękuję pięknie 🙂
Pyszna klasyka i przyznam, że zdecydowanie jestem fanką schabowego w towarzystwie marchewki z groszkiem i ziemniaków
też często moczę schab w mleku, ale dodatkowo daję cebulę. Twoja wersja wydaje się być równie smaczna 🙂
Bardzo dobra rada z kupowaniem miesa z części oskarowej. Zawsze kupowałam jednolita bo myslalam ze te dwukolorowe jakieś gorsze. To był mega błąd!
Też się na tym przejechałam. Człowiek uczy się całe życie 😉
A po co ta woda gazowana????
Spróbuj żeby się przekonać czy widzisz różnice 🙂 napowietrza panierkę i ma dużo fajniejsza konsystencje. W kfc panierkę robi się pod ciśnieniem w tym celu. Na domowe warunki można użyć wodę gazowana. Musi być bardzo zimna.
To coś dla mojego męża 😀
Akurat mam mięso na schabowego 🙂 Idealnie trafiłam na Twojego bloga 😉
Generalnie sztuką jest zrobienie dobrego schabowego, bo nie tylko ważna jest jakość mięsa ale przede wszystkim dobra panierka.
Kocham kotlety schabowe:D Kojarzą mi się z dzieciństwem 🙂
Dokładnie, mi tak samo. 🙂 a po wprowadzeniu kilku prostuch trików teraz smakują mi jeszcze bardziej
Klasyka. Często z braku czasu lubimy iść na skróty, a tutaj potrzeba jednak odrobinę cierpliwości choćby na te dwie godziny w lodówce. Jestem przekonany, że efekt wyśmienity. Nie ma co ukrywać, jestem wielkim fanem kotletów schabowych, a tym przepisem tylko mi smaka narobiłaś 🙂
Małe rzeczy robią wielką różnicę w smaku 😉