Kotlet schabowy w panierce – triki i wskazówki

przepis

Kotlet schabowy w panierce z wodą gazowaną, marynowany w mleku… Czyli kilka trików co zrobić by Wasze kotlety schabowe były jeszcze lepsze. Zdecydowaną większość patentów poznałam na kursie „Mięso” w Food Lab Studio Grzesia Łapanowskiego. I… mój ultra tradycyjny schabowy zyskał zupełnie nową jakość :). Jak na Polską tradycję przystało, schabowego zaserwowałam na niedzielny, rodzinny obiad w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i ziemniaków… no dobra – w formie frytek 😉

Kotlet schabowy w panierce

  • 4 kotlety schabowe po ok 150 g – najlepiej część odkarkowa (dwukolorowa)
  • mleko – do namoczenia
  • jajko
  • 60ml zimnej wody gazowanej
  • 4 łyżki mąki (ok 40g)
  • 100g smalcu
  • 100g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę oleju

Folię spożywczą złożyć kilka razy i uciąć dwa kawałki (rozbijanie przez taką grubą folię chroni mięso przed uszkodzeniem). Dokładnie umyte i osuszone kotlety, posolić i popieprzyć z obu stron (koniecznie przed ubijaniem, żeby przyprawy wklepać w mięso). Kotlety położyć na jednym kawałku folii, przykryć drugim kawałkiem i rozklepać tłuczkiem tak by miały równą grubość (ok 3 mm) na całej powierzchni oraz by rozerwać włókna mięśniowe. Kotlety z części dwukarkowej są często na tyle miękkie że spokojnie możemy je rozklepać dłonią. Kotlety przełożyć do miski zalać mlekiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Kotlety wyjąć z lodówki na godzinę oraz wytrzeć na ręczniczkach z mleka bezpośrednio przed smażeniem. Skropić olejem i mocno wetrzeć go w mięso.

W jednym talerzu roztrzepać lekko jajko z dodatkiem wody gazowanej, do drugiego wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Kotlety obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej i od razu smażyć na mocno rozgrzanym smalcu aż będzie mocno rumiany z każdej strony.

Najlepszy kotlet schabowy w panierce

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kotlet schabowy w panierce - triki i wskazówki
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 48 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

15 komentarzy

  • Dorota 2 października 2018 o 10:41 Odpowiedz

    Super, rzadko zdarzalo mi się jeść tak okazałe schabowe jak u Ciebie na zdjęciu 🙂

    • Wysmakowane 2 października 2018 o 19:34 Odpowiedz

      Ojej. Dziękuję pięknie 🙂

  • Gosia 1 października 2018 o 16:37 Odpowiedz

    Pyszna klasyka i przyznam, że zdecydowanie jestem fanką schabowego w towarzystwie marchewki z groszkiem i ziemniaków

  • Angelika F 1 października 2018 o 15:52 Odpowiedz

    też często moczę schab w mleku, ale dodatkowo daję cebulę. Twoja wersja wydaje się być równie smaczna 🙂

  • Sylwia Zaruba 22 września 2018 o 17:11 Odpowiedz

    Bardzo dobra rada z kupowaniem miesa z części oskarowej. Zawsze kupowałam jednolita bo myslalam ze te dwukolorowe jakieś gorsze. To był mega błąd!

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:11 Odpowiedz

      Też się na tym przejechałam. Człowiek uczy się całe życie 😉

  • Bożena 21 października 2017 o 09:46 Odpowiedz

    A po co ta woda gazowana????

    • Wysmakowane 21 października 2017 o 10:03 Odpowiedz

      Spróbuj żeby się przekonać czy widzisz różnice 🙂 napowietrza panierkę i ma dużo fajniejsza konsystencje. W kfc panierkę robi się pod ciśnieniem w tym celu. Na domowe warunki można użyć wodę gazowana. Musi być bardzo zimna.

  • momandlilgirl.pl 15 października 2017 o 21:00 Odpowiedz

    To coś dla mojego męża 😀

  • Martyna 15 października 2017 o 20:25 Odpowiedz

    Akurat mam mięso na schabowego 🙂 Idealnie trafiłam na Twojego bloga 😉

  • Olka 15 października 2017 o 18:37 Odpowiedz

    Generalnie sztuką jest zrobienie dobrego schabowego, bo nie tylko ważna jest jakość mięsa ale przede wszystkim dobra panierka.

  • pokularna 15 października 2017 o 14:28 Odpowiedz

    Kocham kotlety schabowe:D Kojarzą mi się z dzieciństwem 🙂

    • Wysmakowane 15 października 2017 o 14:33 Odpowiedz

      Dokładnie, mi tak samo. 🙂 a po wprowadzeniu kilku prostuch trików teraz smakują mi jeszcze bardziej

  • Marcin 15 października 2017 o 09:33 Odpowiedz

    Klasyka. Często z braku czasu lubimy iść na skróty, a tutaj potrzeba jednak odrobinę cierpliwości choćby na te dwie godziny w lodówce. Jestem przekonany, że efekt wyśmienity. Nie ma co ukrywać, jestem wielkim fanem kotletów schabowych, a tym przepisem tylko mi smaka narobiłaś 🙂

    • Wysmakowane 15 października 2017 o 10:10 Odpowiedz

      Małe rzeczy robią wielką różnicę w smaku 😉

MENU