Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kotlety z jajek i brokuła w 20 min

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybkie, pyszne kotlety z jajek i brokuła. Do przygotowania w około 20 minut. Wszystkie składniki szykujemy podczas gotowania na twardo jajek. Potem wystarczy tylko je ze sobą wymieszać, uformować z masy kotlety, lekko je opanierować i usmażyć. W wersji zdrowszej, ale i dłuższej można alternatywnie również upiec takie kotlety w piekarniku. Można zrobić je w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem wędliny. Ja lubię niewielki dodać trochę wyrazistego w smaku salami, ale nie jest to konieczne. Smak możecie po prostu podkręcić wykorzystując ulubione przyprawy czy np. odrobinę czosnku. Kotlety z jajek i brokuła polecam na szybki obiad (tutaj znajdziecie masę ekspresowych inspiracji -> tag szybki obiad), do lunch boxa (na zimno też są dobre!) czy też na kolację na ciepło.

 

Kotlety z jajek i brokuła

  • 4 jajka
  • ok 1/3 średniego brokuła
  • szalotka razem z szczypiorkiem
  • mały ząbek czosnku
  • 40 g kulki mozzarelli
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • opcjonalnie – 2 plasterki salami lub innej wędliny
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia

3 jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w niewielką kostkę. Podczas gotowania jajek naszykować resztę składników. W osobnym garnku krótko ugotować różyczki brokuła (ok 4 min). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i posiekać drobno. Szalotkę i szczypiorek posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wędlinę posiekać. Rozgrzać patelnię i krótko smażyć czosnek i wędlinę. Na chwilę wrzucić szalotkę. Wymieszać i smażyć razem ok minutę po czym zawartość z patelni przełożyć do miski, a na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy. Do miski dodać posiekane, ugotowane jajka, surowe jajko, brokuł, ser, musztardę i łyżkę bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Na osobnu talerzyk wysypać kilka dodatkowych łyżek bułki tartej. Z masy formować kotleciki, lekko panierować je w bułce i smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.

 

Kotlety z jajek i brokuła szybki obiad

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na Facebooku i na Instagramie. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami