Autor Wysmakowane 26 lutego 2020
Szybkie, pyszne kotlety z jajek i brokuła. Do przygotowania w około 20 minut. Wszystkie składniki szykujemy podczas gotowania na twardo jajek. Potem wystarczy tylko je ze sobą wymieszać, uformować z masy kotlety, lekko je opanierować i usmażyć. W wersji zdrowszej, ale i dłuższej można alternatywnie również upiec takie kotlety w piekarniku. Można zrobić je w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem wędliny. Ja lubię niewielki dodać trochę wyrazistego w smaku salami, ale nie jest to konieczne. Smak możecie po prostu podkręcić wykorzystując ulubione przyprawy czy np. odrobinę czosnku. Kotlety z jajek i brokuła polecam na szybki obiad (tutaj znajdziecie masę ekspresowych inspiracji -> tag szybki obiad), do lunch boxa (na zimno też są dobre!) czy też na kolację na ciepło.
Kotlety z jajek i brokuła
- 4 jajka
- ok 1/3 średniego brokuła
- szalotka razem z szczypiorkiem
- mały ząbek czosnku
- 40 g kulki mozzarelli
- łyżeczka ostrej musztardy
- opcjonalnie – 2 plasterki salami lub innej wędliny
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
3 jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w niewielką kostkę. Podczas gotowania jajek naszykować resztę składników. W osobnym garnku krótko ugotować różyczki brokuła (ok 4 min). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i posiekać drobno. Szalotkę i szczypiorek posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wędlinę posiekać. Rozgrzać patelnię i krótko smażyć czosnek i wędlinę. Na chwilę wrzucić szalotkę. Wymieszać i smażyć razem ok minutę po czym zawartość z patelni przełożyć do miski, a na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy. Do miski dodać posiekane, ugotowane jajka, surowe jajko, brokuł, ser, musztardę i łyżkę bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Na osobnu talerzyk wysypać kilka dodatkowych łyżek bułki tartej. Z masy formować kotleciki, lekko panierować je w bułce i smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na Facebooku i na Instagramie. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
2 Responses
Wczoraj zrobiłam te kotleciki na obiad. Palce lizać! Dzieciaki wcinały aż się uszy trzęsły, choć nie znoszą warzyw! Dzięki 🙂
No i bardzo ci dziękuję!!! uwielbiamy brokuły, bardzo lubimy klopsy z jajek a teraz możemy to połączyć 🙂