- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: 6 kotlecików
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 16 stycznia 2017
Kotlety z kaszy gryczanej to propozycja na szybki, wegetariański obiad… lub niebanalny dodatek do mięsa. Kotleciki bardzo szybko się robi, dobrze się formują i smażą, nie rozpadają podczas obróbki. Bardzo lubiane przez dzieci, ale zdecydowanie nie tylko.
Polecam również przetestować Kotlety z kaszy jęczmiennej.
Kotlety z kaszy gryczanej
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g białego sera
- 50g żółtego sera np. cheddar
- średnia cebula
- małe jajko
- 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej)
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (pół łyżeczki) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić.
Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek rozetrzeć ostrą końcówką noża wraz z odrobiną soli. Na małej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i zeszklić cebulę razem z czosnkiem uważając żeby nie przypalić warzyw. Przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania, dodać połowę sera białego, kaszę, jajko, mąkę i przyprawy. Zmiksować blenderem – może nie być bardzo dokładnie. Dodać starty ser żółty i połowę szczypiorku i zamieszać łyżką.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na głęboki talerz wysypać kilka łyżek bułki tartej. Z masy formować małe kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron do zarumienienia. Podawać posypane resztę sera białego i szczypiorku.