Autor Wysmakowane 6 grudnia 2016
5 gwiazdki 1 ocenyRozgrzewająca zupa krem z dyni. Sycąca dzięki dodatkowi ziemniaków, niebanalna dzięki dodatkowi mleka kokosowego i pomidorów suszonych. Delikatna w smaku, powinna podpasować zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Krem z dyni
- 300 g dyni (waga samego miąższu)
- 150 g ziemniaków
- 2/3 cebuli
- ząbek czosnku
- 7 pomidorów suszonych + do dekoracji
- łyżka oliwy z pomidorów suszonych
- 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- biały pieprz
- po 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku, curry i ostrej papryki (jeśli lubicie ostrzejszą)
- 200 ml bulionu
- 150 ml mleka kokosowego
- po łyżce śmietany 18% na talerz
Miąższ dyni i obrane umyte ziemniaki pokroić w kostkę o boku ok 8 mm. Cebulę, czosnek, pomidorki suszone i imbir drobno posiekać.
Na oliwie z pomidorów suszonych zeszklić cebulę i czosnek. Dodać imbir, ziemniaki, lekko posolić i chwilę razem podsmażyć. Następnie dodać dynię, pomidorki suszone, pieprz, kurkumę, curry i ostrą paprykę. Wymieszać i smażyć razem kolejne 5 minut. Zalać warzywa bulionem i mlekiem kokosowym. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw (10-15 minut).
Zmiksować blenderem ręcznym, doprawić do smaku w razie potrzeby. Podawać z kleksem śmietany i udekorowane pomidorkami suszonymi.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
WYPRÓBUJ TEŻ:
Więcej pomysłów na wykorzystanie dyni w TAG: DYNIA
Zapraszam też do testowania pozostałych Wysmakowanych zup kremów.
5 Responses
Miałam trochę zamrożonej dyni i natknęłam się na ten przepis. Zupka bardzo nam smakowała.
Ostatnio chodzi za mna krem z dyni, wiec niewykluczone, ze zrobie z Twojego przepisu. 🙂
Zupa musi być pyszna 🙂 Super połączenie smaków
Kremy z dyni są pyszne 🙂 ja bardzo lubię orientalną tajską zupę dyniową z trawą cytrynową i pastą curry. Mrozisz dynie na zimę? Ja całą szufladę zamrażarki zapełniam pieczona dynią, bo nie ma lepszej zupy na jesienno-zimowe chłody 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂 fajny blog! Polubiam i zapraszam do siebie na wegańskie smakołyki 🙂 Basia
Basiu dziękuję bardzo za miłe słowa. Chętnie przeznaczyłabym szufladę na pieczoną dynię bo pomysłów na jej wykorzystanie mi nie brakuje. Ale to chyba musiałabym kupić jeszcze jedną zamrażarkę 😉 Już z niej wypada.