Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Krem z dyni z pomidorami suszonymi

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 28 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rozgrzewająca zupa krem z dyni. Sycąca dzięki dodatkowi ziemniaków, niebanalna dzięki dodatkowi mleka kokosowego i pomidorów suszonych. Delikatna w smaku, powinna podpasować zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Krem z dyni

  • 300 g dyni (waga samego miąższu)
  • 150 g ziemniaków
  • 2/3 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 7 pomidorów suszonych + do dekoracji
  • łyżka oliwy z pomidorów suszonych
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • biały pieprz
  • po 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku, curry i ostrej papryki (jeśli lubicie ostrzejszą)
  • 200 ml bulionu
  • 150 ml mleka kokosowego
  • po łyżce śmietany 18% na talerz

Miąższ dyni i obrane umyte ziemniaki pokroić w kostkę o boku ok 8 mm. Cebulę, czosnek, pomidorki suszone i imbir drobno posiekać.

Na oliwie z pomidorów suszonych zeszklić cebulę i czosnek. Dodać imbir, ziemniaki, lekko posolić i chwilę razem podsmażyć. Następnie dodać dynię, pomidorki suszone, pieprz, kurkumę, curry i ostrą paprykę. Wymieszać i smażyć razem kolejne 5 minut. Zalać warzywa bulionem i mlekiem kokosowym. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw (10-15 minut).

Zmiksować blenderem ręcznym, doprawić do smaku w razie potrzeby. Podawać z kleksem śmietany i udekorowane pomidorkami suszonymi.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.krem z dynikrem z dyni

WYPRÓBUJ TEŻ:

Więcej pomysłów na wykorzystanie dyni w TAG: DYNIA
Zapraszam też do testowania pozostałych  Wysmakowanych zup kremów.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 28 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Kremy z dyni są pyszne 🙂 ja bardzo lubię orientalną tajską zupę dyniową z trawą cytrynową i pastą curry. Mrozisz dynie na zimę? Ja całą szufladę zamrażarki zapełniam pieczona dynią, bo nie ma lepszej zupy na jesienno-zimowe chłody 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂 fajny blog! Polubiam i zapraszam do siebie na wegańskie smakołyki 🙂 Basia

    1. Basiu dziękuję bardzo za miłe słowa. Chętnie przeznaczyłabym szufladę na pieczoną dynię bo pomysłów na jej wykorzystanie mi nie brakuje. Ale to chyba musiałabym kupić jeszcze jedną zamrażarkę 😉 Już z niej wypada.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami