fbpx

Krem marchewkowy z masłem orzechowym

przepis

Krem marchewkowy z masłem orzechowym: delikatna marchew doprawiona świeżym imbirem i curry plus masło orzechowe – przepyszne, niezawodne połączenie. Wyraziste, aromatyczne, oryginalne, rozgrzewające. Idealne na chłodniejsze dni. Równie dobra, a może nawet jeszcze lepsza kolejnego dnia po podgrzaniu.

Krem marchewkowy z masłem orzechowym:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 400 g marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • kawałek imbiru ok 2cm
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • suszona papryczka chilli
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 100ml słodkiej śmietany 18%
  • prażone pestki dyni

[/list]Marchewkę, papryczkę, seler naciowy i cebulę posiekać. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym w garnku oleju. Dodać całą papryczkę i po minucie resztę składników (oprócz bulionu i soku z cytryny). Wymieszać i chwilę smażyć na średnim ogniu. Po kilku minutach dodać bulion i gotować do pełnej miękkości warzyw (15-20 minut). Pod koniec dodać sok z cytryny i ewentualnie doprawić do smaku. Zdjąć z gazu, wyjąć papryczkę, dodać połowę śmietany i dokładnie zmiksować. Podawać z kleksem śmietany i obsypane ziarnami dyni podprażonymi na suchej patelni.

Krem marchewkowy z masłem orzechowym

Po więcej przepisów na zupy krem zapraszam do kliknięcia w tag Zupa kremWielbicielom kremu marchewkowego polecam przede wszystkim drugi Wysmakowany krem marchewkowy, tym razem z dodatkiem pasty sezamowej tahini (klik). Bardzo oryginalny i naprawdę pyszny.

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„2 w 1 jako danie główne – z dodatkiem klopsików. Cudny smak.”

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Krem marchewkowy z masłem orzechowym
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

9 komentarzy

  • Viki 26 stycznia 2019 o 17:25 Odpowiedz

    Zupka mistrz! Dziękuję za wspaniały przepis!

  • Calineczka 2 stycznia 2018 o 05:13 Odpowiedz

    Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe z polewa z masla orzechowego i to połączenie bardzo mi smakowało. Koniecznie muszę zrobić ta zupę!

  • Agata - wegedroga.pl 8 września 2017 o 16:35 Odpowiedz

    Rewelacyjna koncepcja, chętnie wypróbuję!

  • Zołza z kitką 6 września 2017 o 06:19 Odpowiedz

    To musi być obłędne! Aż sobie przepis zapisałam! 🙂

    • Wysmakowane 6 września 2017 o 06:22 Odpowiedz

      Dziękuje pięknie. Mam nadzieje ze kiedyś skorzystasz. Ja takich „zapisanych przepisów” mam chyba z tysiąc 😉

  • Krystyna 5 września 2017 o 20:26 Odpowiedz

    Lubię marchew i orzechy, więc ta zupa jest stworzona dla mnie …
    Pozdrawiam 🙂

    • Wysmakowane 5 września 2017 o 21:33 Odpowiedz

      Krystyna, to widzę, że ciągoty kulinarne mamy zbieżne 🙂

  • Martyna 5 września 2017 o 11:58 Odpowiedz

    O ja Cię! Nigdy nie słyszałam o takim połączeniu. Jestem fanką jednego i drugiego, wiec chętnie przygotuję taki krem u siebie 🙂

    • Wysmakowane 5 września 2017 o 12:01 Odpowiedz

      Super! Ciekawa jestem Twojej opinii. Daj znać jak przetestujesz 🙂

MENU