Wydrukuj

Krem z dyni na Halloween

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SZYBKA I PROSTA ZUPA Z DYNI

Szybka i naprawdę bardzo prosta zupa z dyni. Każdemu się uda. Dosłownie kilka, nieskomplikowanych składników, chwila Twojego czasu i zupka już wjeżdża na stół. Spokojnie możecie od razu zrobić więcej, bo równie dobrze, albo i lepiej smakuje kolejnego dnia po podgrzaniu.

Zupa jest pyszna, aromatyczna i bardzo jesienna. Do 🧡 pokochania i przez małych i przez dużych smakoszy.

Możecie tu użyć dowolny rodzaj dyni. Jeśli zdecydujecie się na dynię Hokkaido, to będzie jeszcze prościej, bo nie ma konieczności jej obierania. Wystarczy porządnie umyć skórkę. W zależności od wybranego rodzaju, dynia będzie potrzebować trochę więcej lub mniej czasu żeby zmiękła. Warto to kontrolować co jakiś czas.  

Zupa krem z dyni nie musi, a wręcz nie powinna być nudna. Poniżej moich 5 ulubionych dodatków, które dodaję do zupy (pojedynczo lub w różnych kombinacjach), by nadać jej jeszcze ciekawszy smak i konsystencję. Przetestuj wszystkie i daj mi znać, który jest Twój ulubiony. 

  • świeży imbir
  • przyprawa curry
  • mleczko kokosowe
  • wędzona papryka
  • gruszka
  • kilka kostek fety (wtedy ostrożnie z dodatkiem soli)
  • masło orzechowe
  • pomarańcza

W innych przepisach (wszystkie tutaj:ZUPA Z DYNI.) znajdziecie już zupę krem z pomarańczą i imbirem, z trawą cytrynową oraz z pomidorami suszonymi, a także najprostszą, klasyczną wersję.

Dziś przedstawiam wam zupę krem z dodatkiem curry. W Halloweenowej oprawie, ale oczywiście sam przepis bez pajęczynki możecie wykorzystać o dowolnej porze roku.  🎃👻

 

Co zrobić z pozostałą dynią? Co powiecie na dyniowe frytki? A może pokusicie się na hummus z dyni? Bardzo polecam też ciasta dyniowe. Nasz numer 1 to niezmiennie Ciasto dyniowe z gruszką. Wszystkie przepisy na dynię znajdziecie tutaj: TAG: DYNIA

SZYBKA I PROSTA ZUPA Z DYNI

SZYBKA I PROSTA ZUPA Z DYNI

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dynię obrać (hokkaido nie trzeba), usunąć pestki. Miąższ pokroić w niewielką kostkę.

W sporym garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na niewielkiej mocy ok. 5 min aż zacznie się robić lekko przezroczysta. Dodać czosnek oraz przyprawę curry i zamieszać. Po ok. 1,5 minuty do garnka dodać  dynię pokrojoną w niewielką kostkę.

Wszystko razem smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Do garnka wlać gorący bulion. Doprawić i gotować pod przykryciem, do pełnej miękkości dyni (około 20-30 minut, w zależności od rodzaju użytej dyni i mocy palnika). Zupę zmiksować blenderem ręcznym na stosunkowo gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać. 

Zupę rozłożyć do miseczkę i na wierzchu wykonać pajęczynkę. Najwygodniej zrobić to przy użyciu rękawa cukierniczego. Śmietanę przełożyć do rękawa i wycisnąć 4 okręgi: malutki na samym środku i 3 coraz większe. Następnie przy użyciu wykałaczki rozciągnąć śmietankę tworząc pajęczynę. Wbij wykałaczkę w środek zupy i ciągnij linią prostą na zewnątrz. Gotowe!

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

zupa krem z dyni halloween
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
ciasto dyniowe na oleju
SZYBKIE CIASTO DYNIOWE
Hummus dyniowy - przepis na hummus z dynią
HUMMUS DYNIOWY
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g