
Autor Wysmakowane 26 października 2024
SZYBKA I PROSTA ZUPA Z DYNI
Szybka i naprawdę bardzo prosta zupa z dyni. Każdemu się uda. Dosłownie kilka, nieskomplikowanych składników, chwila Twojego czasu i zupka już wjeżdża na stół. Spokojnie możecie od razu zrobić więcej, bo równie dobrze, albo i lepiej smakuje kolejnego dnia po podgrzaniu.
Zupa jest pyszna, aromatyczna i bardzo jesienna. Do 🧡 pokochania i przez małych i przez dużych smakoszy.
Możecie tu użyć dowolny rodzaj dyni. Jeśli zdecydujecie się na dynię Hokkaido, to będzie jeszcze prościej, bo nie ma konieczności jej obierania. Wystarczy porządnie umyć skórkę. W zależności od wybranego rodzaju, dynia będzie potrzebować trochę więcej lub mniej czasu żeby zmiękła. Warto to kontrolować co jakiś czas.
Zupa krem z dyni nie musi, a wręcz nie powinna być nudna. Poniżej moich 5 ulubionych dodatków, które dodaję do zupy (pojedynczo lub w różnych kombinacjach), by nadać jej jeszcze ciekawszy smak i konsystencję. Przetestuj wszystkie i daj mi znać, który jest Twój ulubiony.
- świeży imbir
- przyprawa curry
- mleczko kokosowe
- wędzona papryka
- gruszka
- kilka kostek fety (wtedy ostrożnie z dodatkiem soli)
- masło orzechowe
- pomarańcza
W innych przepisach (wszystkie tutaj:ZUPA Z DYNI.) znajdziecie już zupę krem z pomarańczą i imbirem, z trawą cytrynową oraz z pomidorami suszonymi, a także najprostszą, klasyczną wersję.
Dziś przedstawiam wam zupę krem z dodatkiem curry. W Halloweenowej oprawie, ale oczywiście sam przepis bez pajęczynki możecie wykorzystać o dowolnej porze roku. 🎃👻
Co zrobić z pozostałą dynią? Co powiecie na dyniowe frytki? A może pokusicie się na hummus z dyni? Bardzo polecam też ciasta dyniowe. Nasz numer 1 to niezmiennie Ciasto dyniowe z gruszką. Wszystkie przepisy na dynię znajdziecie tutaj: TAG: DYNIA.
SZYBKA I PROSTA ZUPA Z DYNI
- 1 cebula
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 kg dyni (u mnie zwyczajna)
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól i świeżo zmielony pieprz - do smaku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki śmietany
- Opcjonalnie dodatki do podania: olej dyniowy/ pestki dyni/ świeża kolendra lub natka/ słodka lub ostra papryka, idealnie wędzona/ grzanki
SZYBKA I PROSTA ZUPA Z DYNI
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dynię obrać (hokkaido nie trzeba), usunąć pestki. Miąższ pokroić w niewielką kostkę.
W sporym garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na niewielkiej mocy ok. 5 min aż zacznie się robić lekko przezroczysta. Dodać czosnek oraz przyprawę curry i zamieszać. Po ok. 1,5 minuty do garnka dodać dynię pokrojoną w niewielką kostkę.
Wszystko razem smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Do garnka wlać gorący bulion. Doprawić i gotować pod przykryciem, do pełnej miękkości dyni (około 20-30 minut, w zależności od rodzaju użytej dyni i mocy palnika). Zupę zmiksować blenderem ręcznym na stosunkowo gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać.
Zupę rozłożyć do miseczkę i na wierzchu wykonać pajęczynkę. Najwygodniej zrobić to przy użyciu rękawa cukierniczego. Śmietanę przełożyć do rękawa i wycisnąć 4 okręgi: malutki na samym środku i 3 coraz większe. Następnie przy użyciu wykałaczki rozciągnąć śmietankę tworząc pajęczynę. Wbij wykałaczkę w środek zupy i ciągnij linią prostą na zewnątrz. Gotowe!
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
