Kremowy makaron z indykiem i oliwkami

przepis

Makaron z indykiem i oliwkami w aksamitnym, kremowym sosie na bazie mascarpone i passaty pomidorowej. Jak większość moich receptur na makaron, wykonacie go w niecałe pół godziny, więc świetnie sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu. Doskonale smakuje też po odgrzaniu. Jedynie makaron najlepiej przygotować na świeżo. Jeśli nie macie takiej możliwości (bo np. danie chcecie wpakować do lunch boxa) to koniecznie skróćcie czas gotowania makaronu, tak, by w momencie odcedzania był wciąż mocno al. dente. Makaron jeszcze trochę „dojdzie” po odcedzeniu (nie przelewamy go wodą, tylko mieszamy od razu z sosem) i kolejnego dnia podczas podgrzewania.

Kremowy makaron z indykiem i oliwkami

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • niewielka cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pół łyżeczki cukru
  • po 1,5 łyżeczki oregano i ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 250 g makaronu (u mnie gnocchi, ale może być inny)
  • 500 – 600 g piersi indyka
  • 150 g sera mascarpone
  • ok 50 g czarnych oliwek

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć 2 minuty do zeszklenia. Dodać roztarty czosnek. Wymieszać i smażyć 2 minuty (2 – 3 razy zamieszać). Wlać passatę, dodać cukier oraz po łyżeczce oregano i ziół prowansalskich. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zwiększyć moc grzania i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 – 15 minut, by zredukować sos.

W tym czasie ugotować al. dente makaron (powinien być gotowy w tym samym momencie co sos) oraz przygotować mięso. Indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z większych błonek. Pokroić ostrym nożem na dość cienkie plasterki. Natrzeć z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, połową oregano i ziół prowansalskich. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię i gdy zacznie parować, na maksymalnej mocy palnika, zarumienić plasterki indyka. Podczas smażenia posolić. Smażenie powinno być bardzo krótkie. W środku mięso może pozostać jeszcze lekko surowe. Zestawić patelnię z ognia.

Do sosu dodać mascarpone i zblendować na gładki, aksamitny sos. W razie potrzeby doprawić. Dodać do sosu mięso. Razem podgrzać 3 minuty. Wyłączyć grzanie. Na patelnię dodać posiekane w talarki oliwki oraz ugotowany makaron. Wymieszać i podawać.

Kremowy makaron z indykiem i oliwkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kremowy makaron z indykiem i oliwkami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 5 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

9 komentarzy

  • Gosza 4 lutego 2019 o 00:20 Odpowiedz

    woooow! Na pewno zrobie – wyjdzie z makaronem nie pszennym?

    • Wysmakowane 4 lutego 2019 o 13:25 Odpowiedz

      Jasne! Makaron dobierasz wedle własnych preferencji.

  • Donna 27 stycznia 2019 o 22:54 Odpowiedz

    Uwielbiam wszystkie makarony, jednak takie dania lubię jeść bez mięsa 😀

  • Olga 27 stycznia 2019 o 21:17 Odpowiedz

    Wydaje sie nieskomplikowany, udealny na leniwy niedzielny posillek!

    • Wysmakowane 28 stycznia 2019 o 13:55 Odpowiedz

      Wręcz bardzo nieskomplikowane 🙂 I na leniwą niedzielę i na zabiegany obiad w tygodniu.

  • Małgorzata 25 stycznia 2019 o 13:34 Odpowiedz

    bardzo smakowicie wygląda. Dla siebie bym nie dodała oliwek, bo ich nie lubię 🙂

    • Wysmakowane 28 stycznia 2019 o 13:54 Odpowiedz

      To może pomidory suszone? Też świetnie pasują.

  • Beata 25 stycznia 2019 o 12:08 Odpowiedz

    Kurde indyka nie robiłam nigdy. W sobotę spróbuje :)👍🏻

MENU