Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kremowy makaron z indykiem i oliwkami

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron z indykiem i oliwkami w aksamitnym, kremowym sosie na bazie mascarpone i passaty pomidorowej. Jak większość moich receptur na makaron, wykonacie go w niecałe pół godziny, więc świetnie sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu. Doskonale smakuje też po odgrzaniu. Jedynie makaron najlepiej przygotować na świeżo. Jeśli nie macie takiej możliwości (bo np. danie chcecie wpakować do lunch boxa) to koniecznie skróćcie czas gotowania makaronu, tak, by w momencie odcedzania był wciąż mocno al. dente. Makaron jeszcze trochę „dojdzie” po odcedzeniu (nie przelewamy go wodą, tylko mieszamy od razu z sosem) i kolejnego dnia podczas podgrzewania.

Kremowy makaron z indykiem i oliwkami

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • niewielka cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pół łyżeczki cukru
  • po 1,5 łyżeczki oregano i ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 250 g makaronu (u mnie gnocchi, ale może być inny)
  • 500 – 600 g piersi indyka
  • 150 g sera mascarpone
  • ok 50 g czarnych oliwek

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć 2 minuty do zeszklenia. Dodać roztarty czosnek. Wymieszać i smażyć 2 minuty (2 – 3 razy zamieszać). Wlać passatę, dodać cukier oraz po łyżeczce oregano i ziół prowansalskich. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zwiększyć moc grzania i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 – 15 minut, by zredukować sos.

W tym czasie ugotować al. dente makaron (powinien być gotowy w tym samym momencie co sos) oraz przygotować mięso. Indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z większych błonek. Pokroić ostrym nożem na dość cienkie plasterki. Natrzeć z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, połową oregano i ziół prowansalskich. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię i gdy zacznie parować, na maksymalnej mocy palnika, zarumienić plasterki indyka. Podczas smażenia posolić. Smażenie powinno być bardzo krótkie. W środku mięso może pozostać jeszcze lekko surowe. Zestawić patelnię z ognia.

Do sosu dodać mascarpone i zblendować na gładki, aksamitny sos. W razie potrzeby doprawić. Dodać do sosu mięso. Razem podgrzać 3 minuty. Wyłączyć grzanie. Na patelnię dodać posiekane w talarki oliwki oraz ugotowany makaron. Wymieszać i podawać.

Kremowy makaron z indykiem i oliwkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami