
Autor Wysmakowane 25 stycznia 2019
Makaron z indykiem i oliwkami w aksamitnym, kremowym sosie na bazie mascarpone i passaty pomidorowej. Jak większość moich receptur na makaron, wykonacie go w niecałe pół godziny, więc świetnie sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu. Doskonale smakuje też po odgrzaniu. Jedynie makaron najlepiej przygotować na świeżo. Jeśli nie macie takiej możliwości (bo np. danie chcecie wpakować do lunch boxa) to koniecznie skróćcie czas gotowania makaronu, tak, by w momencie odcedzania był wciąż mocno al. dente. Makaron jeszcze trochę „dojdzie” po odcedzeniu (nie przelewamy go wodą, tylko mieszamy od razu z sosem) i kolejnego dnia podczas podgrzewania.
Kremowy makaron z indykiem i oliwkami
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- niewielka cebula
- dwa ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- pół łyżeczki cukru
- po 1,5 łyżeczki oregano i ziół prowansalskich
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 250 g makaronu (u mnie gnocchi, ale może być inny)
- 500 – 600 g piersi indyka
- 150 g sera mascarpone
- ok 50 g czarnych oliwek
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć 2 minuty do zeszklenia. Dodać roztarty czosnek. Wymieszać i smażyć 2 minuty (2 – 3 razy zamieszać). Wlać passatę, dodać cukier oraz po łyżeczce oregano i ziół prowansalskich. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zwiększyć moc grzania i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 – 15 minut, by zredukować sos.
W tym czasie ugotować al. dente makaron (powinien być gotowy w tym samym momencie co sos) oraz przygotować mięso. Indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z większych błonek. Pokroić ostrym nożem na dość cienkie plasterki. Natrzeć z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, połową oregano i ziół prowansalskich. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię i gdy zacznie parować, na maksymalnej mocy palnika, zarumienić plasterki indyka. Podczas smażenia posolić. Smażenie powinno być bardzo krótkie. W środku mięso może pozostać jeszcze lekko surowe. Zestawić patelnię z ognia.
Do sosu dodać mascarpone i zblendować na gładki, aksamitny sos. W razie potrzeby doprawić. Dodać do sosu mięso. Razem podgrzać 3 minuty. Wyłączyć grzanie. Na patelnię dodać posiekane w talarki oliwki oraz ugotowany makaron. Wymieszać i podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
9 Responses
woooow! Na pewno zrobie – wyjdzie z makaronem nie pszennym?
Jasne! Makaron dobierasz wedle własnych preferencji.
Uwielbiam wszystkie makarony, jednak takie dania lubię jeść bez mięsa 😀
Z wegetariańskich makaronów bardzo polecam ten: https://www.wysmakowane.pl/przepisy/makaron-z-pesto-z-awokado-i-bazylii/.
Wydaje sie nieskomplikowany, udealny na leniwy niedzielny posillek!
Wręcz bardzo nieskomplikowane 🙂 I na leniwą niedzielę i na zabiegany obiad w tygodniu.
bardzo smakowicie wygląda. Dla siebie bym nie dodała oliwek, bo ich nie lubię 🙂
To może pomidory suszone? Też świetnie pasują.
Kurde indyka nie robiłam nigdy. W sobotę spróbuje :)??