
- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: 8 obiadowych
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 17 stycznia 2017
5 gwiazdki 1 ocenyProsto ze Sri Lanki – aromatyczne krewetki w mleku kokosowym. Danie może nie najtańsze, za to bardzo proste i szybkie do przygotowania. Plus naprawdę przepyszne. Przepis poznałam na kursie Kuchnia Azjatycka u Kurta. Lekko zmodyfikowany na stałe zagościł w naszym domu i w sercach wszystkich domowników. Polecam.
Krewetki w mleku kokosowym:
- 675g krewetek tygrysich surowych – mogą być rozmrożone – rozmrażać w ciepłej wodzie
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- 2 cm kawałek imbiru
- łyżeczka nasion gorczycy
- 4 łyżki mielonego curry
- 6 liści curry pokruszonych
- 2 czerwone papryczki chili
- kafir
- łyżeczka kurkumy
- 500ml mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- do podania: czarny ryż/ ryż basmati/ chlebki naan
Krewetki oczyścić pod bieżącą wodą. Zdjąć pancerze i usunąć czarne żyłki. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać starty na drobnych oczkach imbir i gorczycę. Po chwili dodać curry w obu postaciach, chili, kafir i kurkumę. Zalać mlekiem kokosowym i sosem rybnym (ewentualnie dosolić do smaku). Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodać ok. pół szklanki wody. Zmiksować na gładko i odsączyć na sitku wyłożonym gazą. Przetarty sos przelać z powrotem do garnka. Dodać krewetki i gotować jeszcze 3-4 minuty aż zmienią kolor. Doprawić sokiem cytryny i kolendrą. Podawać z ryżem czarnym lub basmati albo z indyjskim chlebkiem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
6 Responses
Robię już chyba 10ty raz. Ciezko mi nawet wyrazić jakie to obłędnie dobre. U mnie jeszcze z pastą curry. Jest moc!
Zawsze robiłam krewetki tylko na patelni. A te są boskie!
Robiłam w tym roku na romantyczna kolacje walentynkowa! Ukochany zachwycony!
Krewetki lubię, mleko kokosowe też- muszę zapisać przepis! 🙂
Pozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com 🙂
Ileż składników! Kolendra, kafir, sos rybny, liście curry czy inne – aby przygotować to danie, trzeba wcześniej przygotować lodówkę i szafki kuchenne. Ja preferuję dania z mniejszą ilością składników 😉
Lubię to połączenie smaków!