Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kruche ciasteczka kokosowe paluchy 

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cudownie kruche ciasteczka kokosowe oblane mleczna i białą czekoladą. Prosty, mało pracochłonny i pyszny przepis dla wszystkich zwolenników kokosa. Możecie zrobić tradycyjne okrągłe ciasteczka lub, tak jak ja, uformować je w podłużne wałeczki i zrobić grube kokosowe paluchy. Po uformowaniu paluszków trzeba je ok. 10 min schłodzić w lodowce. Ciepłe ciasto nie będzie trzymać kształtu i pod wpływem wysokiej temperatury bardziej rozleje się na boki. Pieczemy tylko kilka minut. Ciasteczka należy wyjąc z piekarnika natychmiast, gdy tylko zaczną się delikatnie rumienić. Zbyt długo pieczone zrobią się twarde. Przechowywać do 7 dni szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

 

Kruche ciasteczka kokosowe paluchy 

  • 160 g miękkiego masła – temperatura pokojowa
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 2 niewielkie jajka – temperatura pokojowa
  • 260 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g wiórków kokosowych (ok 1,5 szklanki)
  • pełna łyżka syropu klonowego
  • po 50 g czekolady mlecznej i białej

Piekarnik nagrzać z termoobiegiem do 175 stopni C. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy. Wciąż ubijając, dodać sól oraz jajka. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać wiórki kokosowe i syrop klonowy. Zmiksować krótko, tylko do powstania jednolitej masy. Masę schłodzić w lodówce minimum 10 min.

Oderwać ok 1/3 masy (resztę trzymać w lodówce) i wilgotnymi dłońmi formować z niej podłużne ciasteczka o średnicy max 1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkich odstępów (po schłodzeniu ciasto nie powinno się rozlewać). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 – 9 minut. Podczas pieczenia pierwszej partii uformować paluchy z połowy pozostałego ciasta.

Ciasteczka wyciągnąć z piekarnika jak tylko zaczną się rumienić. Po chwili przełożyć na kratkę do ostudzenia, a na blaszkę włożyć drugą partię i upiec. Analogicznie postąpić z resztą ciasta.

Po całkowitym ostudzeniu roztopić osobno białą i ciemną czekoladę i cienką strużką ozdobić ciasteczka.

kruche ciasteczka oblane czekoladąpaluszki kokosowe szybkie ciasteczkaszybkie ciasteczka kokosoweKruche ciasteczka kokosowe paluchy

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Moje sie rozlaly i sa plaskie.Moze za krotko zchodzilam,ale wystawilam blaszke na zewnatrz a tam ponad minus 10.Druga partia sie chlodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami