
- Potrzebny czas: 40 minut
- Porcja: ok 50 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 25 stycznia 2020
Cudownie kruche ciasteczka kokosowe oblane mleczna i białą czekoladą. Prosty, mało pracochłonny i pyszny przepis dla wszystkich zwolenników kokosa. Możecie zrobić tradycyjne okrągłe ciasteczka lub, tak jak ja, uformować je w podłużne wałeczki i zrobić grube kokosowe paluchy. Po uformowaniu paluszków trzeba je ok. 10 min schłodzić w lodowce. Ciepłe ciasto nie będzie trzymać kształtu i pod wpływem wysokiej temperatury bardziej rozleje się na boki. Pieczemy tylko kilka minut. Ciasteczka należy wyjąc z piekarnika natychmiast, gdy tylko zaczną się delikatnie rumienić. Zbyt długo pieczone zrobią się twarde. Przechowywać do 7 dni szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.
Kruche ciasteczka kokosowe paluchy
- 160 g miękkiego masła – temperatura pokojowa
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 niewielkie jajka – temperatura pokojowa
- 260 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g wiórków kokosowych (ok 1,5 szklanki)
- pełna łyżka syropu klonowego
- po 50 g czekolady mlecznej i białej
Piekarnik nagrzać z termoobiegiem do 175 stopni C. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy. Wciąż ubijając, dodać sól oraz jajka. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać wiórki kokosowe i syrop klonowy. Zmiksować krótko, tylko do powstania jednolitej masy. Masę schłodzić w lodówce minimum 10 min.
Oderwać ok 1/3 masy (resztę trzymać w lodówce) i wilgotnymi dłońmi formować z niej podłużne ciasteczka o średnicy max 1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkich odstępów (po schłodzeniu ciasto nie powinno się rozlewać). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 – 9 minut. Podczas pieczenia pierwszej partii uformować paluchy z połowy pozostałego ciasta.
Ciasteczka wyciągnąć z piekarnika jak tylko zaczną się rumienić. Po chwili przełożyć na kratkę do ostudzenia, a na blaszkę włożyć drugą partię i upiec. Analogicznie postąpić z resztą ciasta.
Po całkowitym ostudzeniu roztopić osobno białą i ciemną czekoladę i cienką strużką ozdobić ciasteczka.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
7 Responses
Moje sie rozlaly i sa plaskie.Moze za krotko zchodzilam,ale wystawilam blaszke na zewnatrz a tam ponad minus 10.Druga partia sie chlodzi.
Jak ta druga partia? Udało się już dobrze?
Czym można zastąpić syrop klonowy lub czy ewentualnie można go pominąć?
Pominąć nie bo to wpłynie na konsystencje. Może likier kokosowy albo ekstrakt z wanilii
Czy z przepisu wyjdzie jedna blaszka?
Co najmniej dwie.
Jak już zrobimy kuchnię, będe więcej piec i te ciasteczka z pewnością wypróbuję, bo posmakują córce 🙂