fbpx

Kruche ciasteczka kokosowe paluchy 

przepis

Cudownie kruche ciasteczka kokosowe oblane mleczna i białą czekoladą. Prosty, mało pracochłonny i pyszny przepis dla wszystkich zwolenników kokosa. Możecie zrobić tradycyjne okrągłe ciasteczka lub, tak jak ja, uformować je w podłużne wałeczki i zrobić grube kokosowe paluchy. Po uformowaniu paluszków trzeba je ok. 10 min schłodzić w lodowce. Ciepłe ciasto nie będzie trzymać kształtu i pod wpływem wysokiej temperatury bardziej rozleje się na boki. Pieczemy tylko kilka minut. Ciasteczka należy wyjąc z piekarnika natychmiast, gdy tylko zaczną się delikatnie rumienić. Zbyt długo pieczone zrobią się twarde. Przechowywać do 7 dni szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

 

Kruche ciasteczka kokosowe paluchy 

  • 160 g miękkiego masła – temperatura pokojowa
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 2 niewielkie jajka – temperatura pokojowa
  • 260 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g wiórków kokosowych (ok 1,5 szklanki)
  • pełna łyżka syropu klonowego
  • po 50 g czekolady mlecznej i białej

Piekarnik nagrzać z termoobiegiem do 175 stopni C. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy. Wciąż ubijając, dodać sól oraz jajka. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać wiórki kokosowe i syrop klonowy. Zmiksować krótko, tylko do powstania jednolitej masy. Masę schłodzić w lodówce minimum 10 min.

Oderwać ok 1/3 masy (resztę trzymać w lodówce) i wilgotnymi dłońmi formować z niej podłużne ciasteczka o średnicy max 1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkich odstępów (po schłodzeniu ciasto nie powinno się rozlewać). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 – 9 minut. Podczas pieczenia pierwszej partii uformować paluchy z połowy pozostałego ciasta.

Ciasteczka wyciągnąć z piekarnika jak tylko zaczną się rumienić. Po chwili przełożyć na kratkę do ostudzenia, a na blaszkę włożyć drugą partię i upiec. Analogicznie postąpić z resztą ciasta.

Po całkowitym ostudzeniu roztopić osobno białą i ciemną czekoladę i cienką strużką ozdobić ciasteczka.

kruche ciasteczka oblane czekoladąpaluszki kokosowe szybkie ciasteczkaszybkie ciasteczka kokosoweKruche ciasteczka kokosowe paluchy

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kruche ciasteczka kokosowe paluchy 
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

5 komentarzy

  • Ilona 14 lutego 2020 o 09:20 Odpowiedz

    Czym można zastąpić syrop klonowy lub czy ewentualnie można go pominąć?

    • Wysmakowane 14 lutego 2020 o 09:26 Odpowiedz

      Pominąć nie bo to wpłynie na konsystencje. Może likier kokosowy albo ekstrakt z wanilii

  • Klaudia 27 stycznia 2020 o 08:45 Odpowiedz

    Czy z przepisu wyjdzie jedna blaszka?

    • Wysmakowane 27 stycznia 2020 o 09:11 Odpowiedz

      Co najmniej dwie.

  • Magdalena Szymańska 25 stycznia 2020 o 12:18 Odpowiedz

    Jak już zrobimy kuchnię, będe więcej piec i te ciasteczka z pewnością wypróbuję, bo posmakują córce 🙂

MENU