Przepisy

Więcej

Kubeczkowy chlebek jagodowy

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cudownie mięciutki, intensywnie cytrynowy chlebek jagodowy, Do jego wykonania nie potrzebujecie wagi kuchennej. Wystarczy szklanka o pojemności ok. 250 ml, którą odmierzamy po kolei składniki. Stąd kubeczek w nazwie. Chlebek jagodowy wyszedł przepyszny. Zjedliśmy z wielką przyjemnością na letnie śniadanie na tarasie.

Uwielbiam latem rozkoszować się takim leniwym śniadaniem na świeżym powietrzu. Mam wrażenie, że na tarasie wszystko smakuje jeszcze lepiej. I nawet nie musi być to weekendowe śniadanie. Chlebek jagodowy spokojnie możecie przygotować wieczór wcześniej i rano nie poświęcić już ani minuty na jego szykowanie.

Jeśli podoba Wam się taka słodka idea na śniadanie to sprawdźcie też koniecznie przepis na Łaciaty chlebek bananowy, lub wersję bardziej fit, na Odchudzony chlebek bananowy.

 

Kubeczkowy chlebek jagodowy

  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny

Glazura

  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Keksówkę lekko natłuścić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W pierwszej misce, ostudzone, roztopione masło, cukier, sok z cytryny i jajka, ubić na puszystą masę. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać sól i dokładnie wymieszać.

Suche składniki dodawać na przemian z mlekiem do masy z pierwszej miski. Cały czas ubijać mikserem. Odstawić mikser i d miski dodać jagody i skórkę startą z cytryny. Delikatnie wymieszać.

Masę przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 – 60 minut, aż wsadzony w środek patyczek, nie będzie miał na sobie śladów surowego ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i postawić na blacie. Wymieszać składniki glazury. Odczekać ok. 10 minut, po czym ponakłuwać ciasto patyczkiem do szaszłyków. Pędzelkiem posmarować chlebek i odstawić do ostudzenia.

 

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

kubeczkowy chlebek jagodowyproste ciasto jagodowe

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami