
- Potrzebny czas: 15 minut + 50 min pieczenia
- Porcja: keksówka 23x8 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 13 sierpnia 2021
Cudownie mięciutki, intensywnie cytrynowy chlebek jagodowy, Do jego wykonania nie potrzebujecie wagi kuchennej. Wystarczy szklanka o pojemności ok. 250 ml, którą odmierzamy po kolei składniki. Stąd kubeczek w nazwie. Chlebek jagodowy wyszedł przepyszny. Zjedliśmy z wielką przyjemnością na letnie śniadanie na tarasie.
Uwielbiam latem rozkoszować się takim leniwym śniadaniem na świeżym powietrzu. Mam wrażenie, że na tarasie wszystko smakuje jeszcze lepiej. I nawet nie musi być to weekendowe śniadanie. Chlebek jagodowy spokojnie możecie przygotować wieczór wcześniej i rano nie poświęcić już ani minuty na jego szykowanie.
Jeśli podoba Wam się taka słodka idea na śniadanie to sprawdźcie też koniecznie przepis na Łaciaty chlebek bananowy, lub wersję bardziej fit, na Odchudzony chlebek bananowy.
Kubeczkowy chlebek jagodowy
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki skórki startej z cytryny
Glazura
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Keksówkę lekko natłuścić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W pierwszej misce, ostudzone, roztopione masło, cukier, sok z cytryny i jajka, ubić na puszystą masę. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać sól i dokładnie wymieszać.
Suche składniki dodawać na przemian z mlekiem do masy z pierwszej miski. Cały czas ubijać mikserem. Odstawić mikser i d miski dodać jagody i skórkę startą z cytryny. Delikatnie wymieszać.
Masę przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 – 60 minut, aż wsadzony w środek patyczek, nie będzie miał na sobie śladów surowego ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i postawić na blacie. Wymieszać składniki glazury. Odczekać ok. 10 minut, po czym ponakłuwać ciasto patyczkiem do szaszłyków. Pędzelkiem posmarować chlebek i odstawić do ostudzenia.