Autor Wysmakowane 14 lutego 2018
Kurczak po czerkiesku to kolejny po Naleśnikach, trochę bardziej nietypowy pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis pochodzi aż z Turcji, ale nie zawiera żadnych „egzotycznych” składników, których nie dałoby się kupić w zwykłym supermarkecie. Całość bazuje na ugotowanym kurczaku oraz na pysznym, lekko pikantnym sosie z orzechów włoskich (przez co sos jest bardzo syty). Danie można podawać jako przystawkę tylko w tym składzie, z dodatkiem ryżu jako danie obiadowe albo z dodatkiem świeżych sałat na kolację czy sałatkę. Do przygotowania dania można wykorzystać praktycznie wszystkie części kurczaka.
Do sosu potrzebujecie aż 120 g orzechów włoskich. To one w największej mierze robią smak sosu. Warto, więc zadbać o ich dobrą jakość. Np. w Go4Taste możecie dostać świeże orzechy, o intensywnym smaku. I to w naprawdę niezłej cenie.
Kurczak po czerkiesku z sosem orzechowym
- 500 g mięsa z kurczaka (z rosołu lub ugotowany jak poniżej)
- łyżka bułki tartej
- 120 g orzechów włoskich
- 2 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, lekko oprószyć solą i włożyć do garnka. Zalać wodą tylko do przykrycia i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Do gotującego się mięsa można dodać włoszczyznę lub przyprawy jak przy bulionie. Wzbogaci to smak mięsa. Nie jest to jednak konieczne. Po ugotowaniu kurczaka wyjąc i lekko ostudzić (nie wylewać wody z garnka).
Przygotować sos. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia bądź zmielić blenderem na gładki mus. Dodać posiekane ząbki czosnku, bułkę tartą, słodką papryki i połowę ostrej oraz tyle bulionu z garnka z mięsem ile konieczne by uzyskać idealną konsystencję musu (podobną do konsystencji majonezu). Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Przestudzonego kurczaka palcami rozdzielać tak, by uzyskać wąskie włókna mięsa. Układać na talerzu (u mnie na ryżu). Polać sosem orzechowym. Na małej patelni rozgrzać olej i wymieszać go energicznie z pozostałą ostrą papryką. Olejem polać z wierzchu danie. Można podawać od razu na ciepło lub po schłodzeniu.
POST ZAWIERA LINK SPONSOROWANY
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
7 Responses
Kolejny przepis z tej strony i znów rewelacje. Super mięsko!
Bardzo mi miło i oczywiście zapraszam po więcej!
Potrawa do zapisania.Zawsze zbieram mięso na pierogi.
Świetny pomysł 🙂 brzmi pysznie, a nigdy nie mam pomysłu co zrobić z ugotowanym kurczakiem. Też nie przepadam za gotowanym kurczakiem, ale być może taka forma jego przyrządzenia mi posmakuje, a sos orzechowy ubóstwiam! 🙂
Świetny pomysł ,właśnie ostatnio zastanawiałam się co zrobić z ugotowanego kurczaka a tu mam przepis , extra , dziękuję 🙂
Ale się wstrzeliłaś z tym przepisem. Właśnie nastawiłam rosół i się zastanawiałam co dziś zrobić z całym tym mięsem. Dzięki:)
wygląda bardzo apetycznie, super 🙂