Kurczak po czerkiesku z sosem orzechowym

przepis

Kurczak po czerkiesku to kolejny po Naleśnikach, trochę bardziej nietypowy pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis pochodzi aż z Turcji, ale nie zawiera żadnych „egzotycznych” składników, których nie dałoby się kupić w zwykłym supermarkecie. Całość bazuje na ugotowanym kurczaku oraz na pysznym, lekko pikantnym sosie z orzechów włoskich (przez co sos jest bardzo syty). Danie można podawać jako przystawkę tylko w tym składzie, z dodatkiem ryżu jako danie obiadowe albo z dodatkiem świeżych sałat na kolację czy sałatkę. Do przygotowania dania można wykorzystać praktycznie wszystkie części kurczaka.

Kurczak po czerkiesku z sosem orzechowym

  • 500 g mięsa z kurczaka (z rosołu lub ugotowany jak poniżej)
  • łyżka bułki tartej
  • 120 g orzechów włoskich
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, lekko oprószyć solą i włożyć do garnka. Zalać wodą tylko do przykrycia i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Do gotującego się mięsa można dodać włoszczyznę lub przyprawy jak przy bulionie. Wzbogaci to smak mięsa. Nie jest to jednak konieczne. Po ugotowaniu kurczaka wyjąc i lekko ostudzić (nie wylewać wody z garnka).

Przygotować sos. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia bądź zmielić blenderem na gładki mus. Dodać posiekane ząbki czosnku, bułkę tartą, słodką papryki i połowę ostrej oraz tyle bulionu z garnka z mięsem ile konieczne by uzyskać idealną konsystencję musu (podobną do konsystencji majonezu). Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przestudzonego kurczaka palcami rozdzielać tak, by uzyskać wąskie włókna mięsa. Układać na talerzu (u mnie na ryżu). Polać sosem orzechowym. Na małej patelni rozgrzać olej i wymieszać go energicznie z pozostałą ostrą papryką. Olejem polać z wierzchu danie. Można podawać od razu na ciepło lub po schłodzeniu.

kurczak po czerkiesku z sosem orzechowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kurczak po czerkiesku
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 14 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

7 komentarzy

  • Grażyna 20 września 2019 o 09:51 Odpowiedz

    Kolejny przepis z tej strony i znów rewelacje. Super mięsko!

    • Wysmakowane 20 września 2019 o 23:14 Odpowiedz

      Bardzo mi miło i oczywiście zapraszam po więcej!

  • irena omegard 26 lutego 2019 o 19:09 Odpowiedz

    Potrawa do zapisania.Zawsze zbieram mięso na pierogi.

  • Justyna 15 lutego 2018 o 13:04 Odpowiedz

    Świetny pomysł 🙂 brzmi pysznie, a nigdy nie mam pomysłu co zrobić z ugotowanym kurczakiem. Też nie przepadam za gotowanym kurczakiem, ale być może taka forma jego przyrządzenia mi posmakuje, a sos orzechowy ubóstwiam! 🙂

  • krystynabozenna 15 lutego 2018 o 12:59 Odpowiedz

    Świetny pomysł ,właśnie ostatnio zastanawiałam się co zrobić z ugotowanego kurczaka a tu mam przepis , extra , dziękuję 🙂

  • Anna 15 lutego 2018 o 12:46 Odpowiedz

    Ale się wstrzeliłaś z tym przepisem. Właśnie nastawiłam rosół i się zastanawiałam co dziś zrobić z całym tym mięsem. Dzięki:)

  • Aneta 15 lutego 2018 o 12:42 Odpowiedz

    wygląda bardzo apetycznie, super 🙂

MENU