Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kurczak po czerkiesku z sosem orzechowym

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kurczak po czerkiesku to kolejny po Naleśnikach, trochę bardziej nietypowy pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis pochodzi aż z Turcji, ale nie zawiera żadnych „egzotycznych” składników, których nie dałoby się kupić w zwykłym supermarkecie. Całość bazuje na ugotowanym kurczaku oraz na pysznym, lekko pikantnym sosie z orzechów włoskich (przez co sos jest bardzo syty). Danie można podawać jako przystawkę tylko w tym składzie, z dodatkiem ryżu jako danie obiadowe albo z dodatkiem świeżych sałat na kolację czy sałatkę. Do przygotowania dania można wykorzystać praktycznie wszystkie części kurczaka.

Do sosu potrzebujecie aż 120 g orzechów włoskich. To one w największej mierze robią smak sosu. Warto, więc zadbać o ich dobrą jakość. Np. w Go4Taste możecie dostać świeże orzechy, o intensywnym smaku. I to w naprawdę niezłej cenie.

 

Kurczak po czerkiesku z sosem orzechowym

  • 500 g mięsa z kurczaka (z rosołu lub ugotowany jak poniżej)
  • łyżka bułki tartej
  • 120 g orzechów włoskich
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, lekko oprószyć solą i włożyć do garnka. Zalać wodą tylko do przykrycia i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Do gotującego się mięsa można dodać włoszczyznę lub przyprawy jak przy bulionie. Wzbogaci to smak mięsa. Nie jest to jednak konieczne. Po ugotowaniu kurczaka wyjąc i lekko ostudzić (nie wylewać wody z garnka).

Przygotować sos. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia bądź zmielić blenderem na gładki mus. Dodać posiekane ząbki czosnku, bułkę tartą, słodką papryki i połowę ostrej oraz tyle bulionu z garnka z mięsem ile konieczne by uzyskać idealną konsystencję musu (podobną do konsystencji majonezu). Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przestudzonego kurczaka palcami rozdzielać tak, by uzyskać wąskie włókna mięsa. Układać na talerzu (u mnie na ryżu). Polać sosem orzechowym. Na małej patelni rozgrzać olej i wymieszać go energicznie z pozostałą ostrą papryką. Olejem polać z wierzchu danie. Można podawać od razu na ciepło lub po schłodzeniu.

kurczak po czerkiesku z sosem orzechowym

POST ZAWIERA LINK SPONSOROWANY

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 Responses

  1. Świetny pomysł 🙂 brzmi pysznie, a nigdy nie mam pomysłu co zrobić z ugotowanym kurczakiem. Też nie przepadam za gotowanym kurczakiem, ale być może taka forma jego przyrządzenia mi posmakuje, a sos orzechowy ubóstwiam! 🙂

  2. Ale się wstrzeliłaś z tym przepisem. Właśnie nastawiłam rosół i się zastanawiałam co dziś zrobić z całym tym mięsem. Dzięki:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g