Kurczak w orientalnym sosie

przepis

Kurczak w orientalnym sosie na bazie mleka kokosowego, przecieru pomidorowego i aromatycznych, indyjskich przypraw. Danie właściwie robi się samo. Banalnie proste w przygotowaniu i mimo że nakład pracy jest minimalny to całość zajmuje kilka godzin (marynowanie i redukcja sosu). Od razu można zrobić więcej, bo danie idealnie nadaje się też do zapakowania na wynos i odgrzania kolejnego dnia w pracy.

Kurczak w orientalnym sosie

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • po 1,5 łyżeczki kuminu i garam masala
  • po pół łyżeczki soli, curry i ostrej papryki
  • garść płatków migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • mała puszka mleka kokosowego

Kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą, wytrzeć papierowymi ręczniczkami i oczyścić z błonek. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać wszystkie przyprawy i jogurt i porządnie wymieszać. Wmieszać kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można na całą noc). Przed smażeniem wyjąć i ocieplić do temperatury pokojowej.

Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć na miseczkę i na patelnię wlać olej. Rozgrzać i  wlać przecier oraz mleko kokosowe. Gotować około 30 minut do zgęstnienia, po  czym dodać kurczaka razem z całą jogurtową marynatą i gotować kolejne 7-8 minut aż mięso całkowicie „dojdzie” w środku.  Podawać z ryżem obsypane podprażonymi płatkami migdałów.

Kurczak w orientalnym sosie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kurczak w orientalnym sosie
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 20 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

8 komentarzy

  • Bielecki es 4 grudnia 2017 o 01:18 Odpowiedz

    Prosto i smacznie za to lubię takie przepisy 😉

    • Wysmakowane 10 grudnia 2017 o 06:00 Odpowiedz

      Ja też 😉

  • PietruszkaodKuchni 3 grudnia 2017 o 23:39 Odpowiedz

    Do wyprobowania, może nawet w tym tygodniu! 😀

  • Marek 3 grudnia 2017 o 20:37 Odpowiedz

    Lubię te smaki.

  • Wiola 2 grudnia 2017 o 17:35 Odpowiedz

    Mega pysznie, a i dość prosto w przybotowaniu! Podsunę przepis mężowi, gdyż u nas to on jest królem kuchni:)

    • Wysmakowane 10 grudnia 2017 o 06:00 Odpowiedz

      Wow. W sumie to chciałabym żeby mąż mi coś czasem upichcil 😉

  • Morowe 2 grudnia 2017 o 17:29 Odpowiedz

    Brzmi i wygląda pysznie! Uwielbiam kurczaka, więc z pewnością wypróbuję przepis 🙂

  • Świat Toli 2 grudnia 2017 o 16:59 Odpowiedz

    Takie żarełko lubię. Muszę zapamiętać przepis.

MENU