Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kurczak w orientalnym sosie

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kurczak w orientalnym sosie na bazie mleka kokosowego, przecieru pomidorowego i aromatycznych, indyjskich przypraw. Danie właściwie robi się samo. Banalnie proste w przygotowaniu i mimo że nakład pracy jest minimalny to całość zajmuje kilka godzin (marynowanie i redukcja sosu). Od razu można zrobić więcej, bo danie idealnie nadaje się też do zapakowania na wynos i odgrzania kolejnego dnia w pracy.

Kurczak w orientalnym sosie

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • po 1,5 łyżeczki kuminu i garam masala
  • po pół łyżeczki soli, curry i ostrej papryki
  • garść płatków migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • mała puszka mleka kokosowego

Kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą, wytrzeć papierowymi ręczniczkami i oczyścić z błonek. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać wszystkie przyprawy i jogurt i porządnie wymieszać. Wmieszać kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można na całą noc). Przed smażeniem wyjąć i ocieplić do temperatury pokojowej.

Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć na miseczkę i na patelnię wlać olej. Rozgrzać i  wlać przecier oraz mleko kokosowe. Gotować około 30 minut do zgęstnienia, po  czym dodać kurczaka razem z całą jogurtową marynatą i gotować kolejne 7-8 minut aż mięso całkowicie „dojdzie” w środku.  Podawać z ryżem obsypane podprażonymi płatkami migdałów.

Kurczak w orientalnym sosie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g