Autor Wysmakowane 14 sierpnia 2019
Kurczak z serem pod pomidorową pierzynką to kolejny pomysł na danie ekspres, w których ostatnio zaczynam się specjalizować 😛 Odkąd mam trójkę dzieci, zdecydowanie nie narzekam na nudę i nadmiar czasu, więc szybkie dania są na wagę złota. A, że nie znoszę na moim talerzu bylejakości, to kombinuję jak mogę, by jak najszybciej wyczarować cuda. I wiecie co? Okazuje się, że szybko też może być WOW. Aż samoistnie narodził mi się nowy cykl na blogu. Co tydzień w środę wybieram i publikuję danie tygodnia, które było najlepsze, a przy tym naprawdę szybkie (tag: Dania główne ekspresowe). W tym tygodniu jednogłośnie u nas królem został kurczak z serem pod pomidorową pierzynką. Smakował i dorosłym i dzieciom. Pysznie ciągnący się ser w środku, miękkie mięso i aromatyczny sos pomidorowy robią robotę! Jak mojego kurczaka podałam z makaronem, ale równie dobrze będzie pasował ryż czy kasza. Do tego szybka prosta sałatka z świeżych warzyw i w ok 25 min obiad gotowy!
Kurczak z serem pod pomidorową pierzynką
- 500 g piersi kurczaka
- sól i świeżo mielony pieprz
- pół łyżeczki oregano
- kulka mozzarelli
- jajko
- bułka tarta
- ok 50 g twardego sera żółtego
- szybki sos pomidorowy z tego przepisu -> KLIK
- do podania: makaron, ryż lub kasza
- do podania: lekka sałatka z świeżych warzy skropiona oliwą extra virgin
Wstawić sos pomidorowy na wolne gotowanie i redukcje podczas szykowanie kurczaka. Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Przekroić na dość cienkie plastry. Każdy oprószyć solą, pieprzem i oregano. Ubić tłuczkiem jeszcze cieniej. Na połowie każdego kotleta kłaść po plasterku mozzarelli i przykrywać drugą częścią. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie po ok 2 minuty na stronę. W międzyczasie zacząć gotować makaron/ ryż/ kaszę. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego. Układać podsmażone kotlety. Z wierzchu polać pozostałym sosem i obsypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiec ok 10 minut. Podczas pieczenia naszykować sałatkę.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
4 Responses
Wypróbowaliśmy dziś 🙂 Było przepyszne.
Bardzo się cieszę. Dziękuje 🙂
Przetestowane. Polecam.
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂