
- Potrzebny czas: 20 minut + 50 minut pieczenia
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 30 cm)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 8 maja 2020
Łaciaty chlebek bananowy z kakao. Trochę ciasto – trochę chlebek. Trochę deser – trochę śniadanie na słodko. Niezależnie od nazwy i posiłku, jest uzależniający! Ciężko go nie pokochać. Wilgotny, aromatyczny, pożywny, pyszny. A do tego w takie ciemne łatki z bananem na wierzchu prezentuje się cudnie kusząco. Chlebek zdecydowanie nie jest zbyt słodki. Jeśli lubicie słodkie wypieki, zwiększcie ilość cukru. No to…. kto już ma ochotę sięgnąć po kawałek?
Ciasto bananowe dla najmniejszych domowników znajdziesz tutaj! Już na początki rozszerzania diety.
Łaciaty chlebek bananowy z kakao
- do keksówki: łyżeczka masła i kaszy manny/ bułki tartej
- 2 niewielkie jajka
- 80 g cukru drobnego
- 5 dużych, bardzo dojrzałych bananów
- 90 g oleju (np. rzepakowy)
- 270 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 małe szczypty soli
- garść posiekanych orzechów włoskich
Keksówkę o długości około 30 cm wysmarować delikatnie masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Piekarnik nastawić na 170 stopni C (góra – dół bez termoobiegu).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do większej miski. Dodać cukier i razem dokładnie roztrzepać / zmiksować aż do uzyskania mocno puszystej, jasnej piany. 4 banany rozgnieść widelcem i dodać do jajek razem z olejem. Dokładnie wymieszać.
Przygotować dwa pojemniki. Do pierwszego przesiać przez sitko 150 g mąki, połowę sody i szczyptę soli, a do drugiego 120 g mąki, kakao, resztę sody i drugą szczyptę soli. Dokładnie wymieszać zawartość każdego z pojemniczków. Posiekane orzechy i masę z bananami rozdzielić równo między oba pojemniki (u mnie wyszło ok. 330 g na każdy pojemnik) i każdą ponownie wymieszać (wyjdą dość gęste). Do keksówki wykładać łyżką na przemian jasną i ciemną masę. Ostatniego banana przekroić wzdłuż i ułożyć na wierzchu ciasta rozcięciem do góry. Formę wstawić do gorącego piekarnika na środkowy poziom. Piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka (w razie potrzeby piec chwilę dłużej). Studzić w formie na blacie.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
3 Responses
Na liście składników jest cukier ale później w przepisie nie ma;-) niestety tym się zasugerowałem i zapomniałam dodać 😉 no ale nie ma tragedii. Zjeść można chociaż odrobina cukru by nie zaszkodziła 😉
Ajaj! Przepraszam. Co za przeoczenie. Już uzupełniłam w tekście.
Chlebek wygląda smakowicie, a przepis wcale nie jest taki trudny 🙂