Przepisy

Więcej

Łaciaty chlebek bananowy z kakao

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Łaciaty chlebek bananowy z kakao. Trochę ciasto – trochę chlebek. Trochę deser – trochę śniadanie na słodko. Niezależnie od nazwy i posiłku, jest uzależniający! Ciężko go nie pokochać. Wilgotny, aromatyczny, pożywny, pyszny. A do tego w takie ciemne łatki z bananem na wierzchu prezentuje się cudnie kusząco. Chlebek zdecydowanie nie jest zbyt słodki. Jeśli lubicie słodkie wypieki, zwiększcie ilość cukru. No to…. kto już ma ochotę sięgnąć po kawałek?

 

Ciasto bananowe dla najmniejszych domowników znajdziesz tutaj! Już na początki rozszerzania diety.

 

Łaciaty chlebek bananowy z kakao

  • do keksówki: łyżeczka masła i kaszy manny/ bułki tartej
  • 2 niewielkie jajka
  • 80 g cukru drobnego
  • 5 dużych, bardzo dojrzałych bananów
  • 90 g oleju (np. rzepakowy)
  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 małe szczypty soli
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Keksówkę o długości około 30 cm wysmarować delikatnie masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Piekarnik nastawić na 170 stopni C (góra – dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do większej miski. Dodać cukier i razem dokładnie roztrzepać / zmiksować aż do uzyskania mocno puszystej, jasnej piany. 4 banany rozgnieść widelcem i dodać do jajek razem z olejem. Dokładnie wymieszać.

Przygotować dwa pojemniki. Do pierwszego przesiać przez sitko 150 g mąki, połowę sody i szczyptę soli, a do drugiego 120 g mąki, kakao, resztę sody i drugą szczyptę soli. Dokładnie wymieszać zawartość każdego z pojemniczków. Posiekane orzechy i masę z bananami rozdzielić równo między oba pojemniki (u mnie wyszło ok. 330 g na każdy pojemnik) i każdą ponownie wymieszać (wyjdą dość gęste). Do keksówki wykładać łyżką na przemian jasną i ciemną masę. Ostatniego banana przekroić wzdłuż i ułożyć na wierzchu ciasta rozcięciem do góry. Formę wstawić do gorącego piekarnika na środkowy poziom. Piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka (w razie potrzeby piec chwilę dłużej). Studzić w formie na blacie.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Łaciaty chlebek bananowy z kakaoproste szybkie ciasto bananowe z kakaoprosty szybki bananowiec z kakao

 

 

Po jeszcze prostszy przepis na ciasto bananowe i 39 innych super ekspresowych przepisów na wypieki zapraszam do mojego najnowszego e-booka Szybkie ciasto

przepis na szybkie ciasto

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Na liście składników jest cukier ale później w przepisie nie ma;-) niestety tym się zasugerowałem i zapomniałam dodać 😉 no ale nie ma tragedii. Zjeść można chociaż odrobina cukru by nie zaszkodziła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami