Autor Wysmakowane 14 stycznia 2017
Lasagne bolognese czyli tradycyjne włoskie danie w najlepszym wydaniu (po więcej dań tej niesamowitej kuchni zapraszam tu: kuchnia włoska). Warstwy makaronu lasagne przekładane mięsno – warzywnym sosem bolońskim, białym sosem beszamelowym i twardym serem parmezan.
Sos beszamelowy szykujemy bezpośrednio przed złożeniem lasagne, natomiast sos boloński najlepiej przygotować nawet dwa dni wcześniej – gotowany kilka godzin i leżakujący w lodówce 2 dni bardzo zyskuje na smaku. Oba sosy powinny być dość rzadkie by makaron dostatecznie wchłoną wilgoć.
Lasagne Bolognese:
- płaty makaronu lasagne (ok 350 g),
- kulka mozzarelli w zalewie (125 g)
- 150 g sera parmezan
- świeża bazylia
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Formę żaroodporną grubo posmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu bolońskiego i zatopić w nim pierwszą warstwę płatów makaronu. Makaron przykryć najpierw sosem bolońskim, potem beszamelowym i obsypać parmezanem. Ułożyć kolejną warstwę makaronu i kolejne warstwy sosów i sera. Czynność powtarzać aż do „wyczerpania się” sosów (około 5 warstw). Na ostatniej warstwie makaronu rozsmarować tylko sos boloński i obsypać obficie parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut. Wysunąć i ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 3-4 minuty (można wbić w środek patyczek/ nóż i sprawdzić czy makaron na wszystkich warstwach jest już odpowiednio miękki. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut przed pokrojeniem. Serwować obsypane świeżą bazylią.
Sos boloński:
- pół czerwonej cebuli
- pół białej cebuli
- 1 duża marchewka
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 120 g boczku wędzonego
- 500 g mięsa mielonego (tylko wołowego lub wieprzowo-wołowego)
- sól i świeżo zmielony pieprz (ok 2 łyżeczki)
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- puszka pomidorów obranych i pokrojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml czerwonego wina (ewentualnie bulionu wołowego)
- 400 ml passaty pomidorowej
- łyżka cukru
Obie cebule drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek rozgnieść z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć drobno posiekany boczek. Dodać cebule, marchewkę i czosnek. Wymieszać i podsmażyć razem około 5 minut. Na patelnię włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Wymieszać i smażyć razem ok. 8 minut po czym dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy rozprowadzony w winie/ bulionie i passatę. Dodać cukier i wymieszać.. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć grzanie, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny aż mięso będzie idealnie miękkie. Jeśli po tym czacie sos będzie zbyt rzadki, odkryć i gotować bez przykrycia do redukcji sosu.
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- Sól i biały pieprz
- 2 duże szczypty gałki muszkatułowej
W małym garnuszku roztopić masło i dodać mąkę. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Na koniec ma powstać biała zasmażka. Następnie zacząć wlewać mleko – stopniowo, po ok 30 ml, cały czas mieszając. To najważniejszy moment co do grudek. Gotować około 10 minut. Na koniec doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem i zestawić z ognia.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
3 odpowiedzi
Chyba najlepsza lasagne jaka jadłem. Dziękuje za ten przepis.
Podeszłam sceptycznie bo przepis mocno pracochłonny. Ale dla wszystkich niezdecydowanych – po stokroć warto!!!!
Jadłem dokładnie tą ze zdjęcia i była pyszna! Danie na 5+, przepis w takim razie też 😉