Przepisy

Więcej

Porcja
6 osób
Trudność
Średni
Porcja6 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Lasagne bolognese

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Lasagne bolognese czyli tradycyjne włoskie danie w najlepszym wydaniu (po więcej dań tej niesamowitej kuchni zapraszam tu: kuchnia włoska). Warstwy makaronu lasagne przekładane mięsno – warzywnym sosem bolońskim, białym sosem beszamelowym i twardym serem parmezan.

Sos beszamelowy szykujemy bezpośrednio przed złożeniem lasagne, natomiast sos boloński najlepiej przygotować nawet dwa dni wcześniej – gotowany kilka godzin i leżakujący w lodówce 2 dni bardzo zyskuje na smaku. Oba sosy powinny być dość rzadkie by makaron dostatecznie wchłoną wilgoć.

 

Lasagne Bolognese:

  • płaty makaronu lasagne (ok 350 g),
  • kulka mozzarelli w zalewie (125 g)
  • 150 g sera parmezan
  • świeża bazylia

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Formę żaroodporną grubo posmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu bolońskiego i zatopić w nim pierwszą warstwę płatów makaronu. Makaron przykryć najpierw sosem bolońskim, potem beszamelowym i obsypać parmezanem. Ułożyć kolejną warstwę makaronu i kolejne warstwy sosów i sera. Czynność powtarzać aż do „wyczerpania się” sosów (około 5 warstw). Na ostatniej warstwie makaronu rozsmarować tylko sos boloński i obsypać obficie parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut. Wysunąć i ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 3-4 minuty (można wbić w środek patyczek/ nóż i sprawdzić czy makaron na wszystkich warstwach jest już odpowiednio miękki. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut przed pokrojeniem. Serwować obsypane świeżą bazylią.

Sos boloński:

  • pół czerwonej cebuli
  • pół białej cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 120 g boczku wędzonego
  • 500 g mięsa mielonego (tylko wołowego lub wieprzowo-wołowego)
  • sól i świeżo zmielony pieprz (ok 2 łyżeczki)
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • puszka pomidorów obranych i pokrojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml czerwonego wina (ewentualnie bulionu wołowego)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • łyżka cukru

Obie cebule drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek rozgnieść z odrobiną soli.  Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć drobno posiekany boczek. Dodać cebule, marchewkę i czosnek. Wymieszać i podsmażyć razem około 5 minut. Na patelnię włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Wymieszać i smażyć razem ok. 8 minut po czym dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy rozprowadzony w winie/ bulionie i passatę. Dodać cukier i wymieszać.. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć grzanie, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny aż mięso będzie idealnie miękkie. Jeśli po tym czacie sos będzie zbyt rzadki, odkryć i gotować bez przykrycia do redukcji sosu.

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • Sól i biały pieprz
  • 2 duże szczypty gałki muszkatułowej

W małym garnuszku roztopić masło i dodać mąkę. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Na koniec ma powstać biała zasmażka. Następnie zacząć wlewać mleko – stopniowo, po ok 30 ml, cały czas mieszając. To najważniejszy moment co do grudek. Gotować około 10 minut. Na koniec doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem i zestawić z ognia.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

lasagne bologneselasagne bolognese

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Podeszłam sceptycznie bo przepis mocno pracochłonny. Ale dla wszystkich niezdecydowanych – po stokroć warto!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami