
- Potrzebny czas: 1 godzina 20 minut
- Porcja: 2 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 13 lutego 2020
Najprostszy na świecie mus czekoladowy bez jajek i bez śmietany. Jak to mówią… potrzeba matką wynalazku. Musy na bazie ubitych białek są delikatne i puszyste, ale chwilowo staram się surowych jajek unikać i ze względu i na to, że karmię najmłodsze i na to, że desery jedzą też moje pozostałe dwa maluchy. Z kolei mąż mi marudzi na musy na bazie śmietany kremówki… że za ciężkie, że za tłuste, że za mało czekoladowe. Gdy, więc znalazłam na How to cook that mus czekoladowy bazujący tylko na czekoladzie (i wodzie!!!) wiedziałam że muszę go przetestować, choć podeszłam do pomysłu lekko sceptycznie ? Kochani… na bok sceptyzm! Mus jest rewelacyjny! Leciutki, puszysty, cudownie delikatny. Ciężko uwierzyć, że w środku siedzi taka czekoladowa bomba kalorii ? Na szczęście my kalorii nie liczymy, więc do musu doszła jeszcze malinowa konfitura i dla mnie bita śmietana (bo ja z kolei uwielbiam!). Istny obłęd! Jakże pyszny obłęd!
Najprostszy mus czekoladowy bez jajek i bez śmietany
- 120 g czekolady mlecznej + 4 kostki na napis
- 35 ml wrzątku
- 30 ml bardzo zimnej wody
Mus czekoladowy z malinami
- 4 łyżki malinowej konfitury (domowa lub kupna)
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- Do dekoracji – do wyboru: posypka cukrowa biała i różowa/ świeże owoce/ mięta / suszone maliny
4 kostki mlecznej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do szprycy i na papierze do pieczenia zrobić czekoladowy napis love/ serduszka czy cokolwiek innego. Napis można lekko posypać posypką cukrową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Do naczynia po czekoladzie włożyć pozostałe 120 g czekolady połamanej na kosteczki. Postawić na garnku z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna) i zalać wrzątkiem. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę wylać na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut (można dłużej). Zimną masę włożyć do misy do miksowania i ubić na średnich obrotach miksera stopniowo dodając zimną wodę. Po dodaniu całej wody ubijać jeszcze 5 minut.
Przygotować dwa pucharki. Na dno każdego włożyć po dwie łyżki konfitury malinowej. Na konfiturę wyłożyć po równo mus czekoladowy. Wygładzić z wierzchu i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę i wyłożyć na wierzch. Posypać dowolną posypką lub owocami.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
6 Responses
Rzeczywiście jest lekki!! Wspaniały deser
musiałam zrobić coś nie tak bo mojemu musowi daleko było do lekkości chmurki. Wyszła taka miękkawa czekolada po prostu :/
Jedyne pomysły, które przychodzą mi do głowy na to, co mogło pójść nie tak, to wina samej czekolady (kiepskiej jakości) lub za ciepła woda dodawana podczas ubijania lub za krótkie/ na za malej mocy ubijanie. Czy to mogło być coś z tego?
Takie deserki są najlepsze, zapiszę sobie przepis i przy okazji zrobie.
super, szukałam przepisu bez jajek, jutro zrobię 🙂
Wygląda wspaniale i musi być pyszne.