Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Lekki jak chmurka mus czekoladowy – bez jajek, bez śmietany

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najprostszy na świecie mus czekoladowy bez jajek i bez śmietany. Jak to mówią… potrzeba matką wynalazku. Musy na bazie ubitych białek są delikatne i puszyste, ale chwilowo staram się surowych jajek unikać i ze względu i na to, że karmię najmłodsze i na to, że desery jedzą też moje pozostałe dwa maluchy. Z kolei mąż mi marudzi na musy na bazie śmietany kremówki… że za ciężkie, że za tłuste, że za mało czekoladowe. Gdy, więc znalazłam na How to cook that mus czekoladowy bazujący tylko na czekoladzie (i wodzie!!!) wiedziałam że muszę go przetestować, choć podeszłam do pomysłu lekko sceptycznie ? Kochani… na bok sceptyzm! Mus jest rewelacyjny! Leciutki, puszysty, cudownie delikatny. Ciężko uwierzyć, że w środku siedzi taka czekoladowa bomba kalorii ? Na szczęście my kalorii nie liczymy, więc do musu doszła jeszcze malinowa konfitura i dla mnie bita śmietana (bo ja z kolei uwielbiam!). Istny obłęd! Jakże pyszny obłęd!

 

Najprostszy mus czekoladowy bez jajek i bez śmietany

  • 120 g czekolady mlecznej + 4 kostki na napis
  • 35 ml wrzątku
  • 30 ml bardzo zimnej wody

Mus czekoladowy z malinami

  • 4 łyżki malinowej konfitury (domowa lub kupna)
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • Do dekoracji – do wyboru: posypka cukrowa biała i różowa/ świeże owoce/ mięta / suszone maliny

4 kostki mlecznej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do szprycy i na papierze do pieczenia zrobić czekoladowy napis love/ serduszka czy cokolwiek innego. Napis można lekko posypać posypką cukrową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Do naczynia po czekoladzie włożyć pozostałe 120 g czekolady połamanej na kosteczki. Postawić na garnku z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna) i zalać wrzątkiem. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę wylać na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut (można dłużej). Zimną masę włożyć do misy do miksowania i ubić na średnich obrotach miksera stopniowo dodając zimną wodę. Po dodaniu całej wody ubijać jeszcze 5 minut.

Przygotować dwa pucharki. Na dno każdego włożyć po dwie łyżki konfitury malinowej. Na konfiturę wyłożyć po równo mus czekoladowy. Wygładzić z wierzchu i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę i wyłożyć na wierzch. Posypać dowolną posypką lub owocami.

Deser na walentynki z czekoladą i malinamiPuszysty mus czekoladowy bez jajekLekki krem czekoladowy bez śmietanyLekki jak chmurka mus czekoladowy - bez jajek, bez śmietany

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. musiałam zrobić coś nie tak bo mojemu musowi daleko było do lekkości chmurki. Wyszła taka miękkawa czekolada po prostu :/

    1. Jedyne pomysły, które przychodzą mi do głowy na to, co mogło pójść nie tak, to wina samej czekolady (kiepskiej jakości) lub za ciepła woda dodawana podczas ubijania lub za krótkie/ na za malej mocy ubijanie. Czy to mogło być coś z tego?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami