- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: forma 21x21
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 12 maja 2022
CIASTO LEŚNY MECH W KRATKĘ
Leśny mech w kratkę, czyli przepis na najlepsze ciasto szpinakowe, przełożone, pysznym, prostym kremem śmietankowym. A podanie…
Jako mama trójki dzieci, pracująca na pełnym etacie , pisząca bloga kulinarnego i rozkręcająca rewelacyjny portal gokids.club (póki co zapraszam na Instagram lub na FB GoKids) z najfajniejszymi miejscami na wyjazdy z dziećmi, nie bardzo mam co robić, więc zamiast przełożyć ciasto kremem, jak normalny człowiek, zrobiłam z niego szachownicę 😀 😀 :D. Jest z tym trochę zabawy, ale warto! Efekt był piorunujący!
Bardzo polecam Wam też pozostałe wysmakowane pomysły na SZPINAK, a w szczególności zielone naleśniki szpinakowe.
A w moim e-booku „Szybkie ciasto” znajdziesz aż 40 rewelacyjnych przepisów na super szybkie ciasta, nawet w kilka minut, w tym najprostszy i najszybszy marchewkowiec z blendera!
CIASTO LEŚNY MECH W KRATKĘ
Ciasto Leśny Mech
- 300 g szpinaku świeżego
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 180 g cukru drobnego
- 150 g oleju rzepakowego
Krem śmietankowy
- 300 ml śmietanki 30%
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
CIASTO LEŚNY MECH
Oderwać grubsze łodyżki ze szpinaku. Liście zmiksować na gładką masę. Do osobnej miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Osobno jajka ubić z cukrem, aż do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy. Może to potrwać kilka minut. Ciągle miksując, do masy jajecznej, wlewać cienką strużką olej. Następnie do masy dodać zmiksowany szpinak. Zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Na koniec do całości dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką.
Prostokątną formę o wymiarach ok. 18×24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać masę. Wyrównać z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 35 minut.
KREM ŚMIETANKOWY I WYKONANIE
Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej wodzie). Odstawić do ostudzenia. Śmietanę zmiksować z mascarpone na gęsty, stabilny krem. Bezpośrednio do masy przesiać cukier puder. Wymieszać. Następnie wlać ostudzoną żelatynę i delikatnie zmiksować.
Ciasto przekroić w poprzek na pół, a następnie każdy blat na paski. W formie, w której było pieczone ciasto ułożyć połowę 2/3 pasków* z jednego blatu, zostawiając pomiędzy nimi miejsce, które należy wypełnić kremem. Następnie na paski kremu układać paski ciasta i kremem wypełniać luki (nad ciastem) ułożyć. Powtórzyć z trzecią warstwą. Na górze rozsmarować resztę kremu, obsypać okruszkami ciasta. Porządnie schłodzić przed podaniem.
*Na wysmakowanym profilu na Instagraie znajdziecie filmik z składania ciasta: Składanie ciasta – VIDEO
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.