Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ciasto leśny mech w kratkę

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

CIASTO LEŚNY MECH W KRATKĘ

Leśny mech w kratkę, czyli przepis na najlepsze ciasto szpinakowe, przełożone, pysznym, prostym kremem śmietankowym. A podanie…

Jako mama trójki dzieci, pracująca na pełnym etacie , pisząca bloga kulinarnego i rozkręcająca rewelacyjny portal gokids.club (póki co zapraszam na Instagram lub na FB GoKids)  z najfajniejszymi miejscami na wyjazdy z dziećmi, nie bardzo mam co robić, więc zamiast przełożyć ciasto kremem, jak normalny człowiek, zrobiłam z niego szachownicę 😀 😀 :D. Jest z tym trochę zabawy, ale warto! Efekt był piorunujący! 

Bardzo polecam Wam też pozostałe wysmakowane pomysły na SZPINAK, a w szczególności zielone naleśniki szpinakowe.

A w moim e-booku „Szybkie ciasto” znajdziesz aż 40 rewelacyjnych przepisów na super szybkie ciasta, nawet w kilka minut, w tym najprostszy i najszybszy marchewkowiec z blendera!

CIASTO LEŚNY MECH W KRATKĘ

Ciasto Leśny Mech

Krem śmietankowy

CIASTO LEŚNY MECH

Oderwać grubsze łodyżki ze szpinaku. Liście zmiksować na gładką masę. Do osobnej miseczki przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Osobno jajka ubić z cukrem, aż do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy. Może to potrwać kilka minut. Ciągle miksując, do masy jajecznej, wlewać cienką strużką olej. Następnie do masy dodać zmiksowany szpinak. Zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Na koniec do całości dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką.

Prostokątną formę o wymiarach ok. 18×24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać masę. Wyrównać z wierzchu.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 35 minut.

KREM ŚMIETANKOWY I WYKONANIE

Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej wodzie). Odstawić do ostudzenia. Śmietanę zmiksować z mascarpone na gęsty, stabilny krem. Bezpośrednio do masy przesiać cukier puder. Wymieszać. Następnie wlać ostudzoną żelatynę i delikatnie zmiksować.

Ciasto przekroić w poprzek na pół, a następnie każdy blat na paski. W formie, w której było pieczone ciasto ułożyć połowę 2/3 pasków* z jednego blatu, zostawiając pomiędzy nimi miejsce, które należy wypełnić kremem. Następnie na paski kremu układać paski ciasta i kremem wypełniać luki (nad ciastem) ułożyć. Powtórzyć z trzecią warstwą. Na górze rozsmarować resztę kremu, obsypać okruszkami ciasta. Porządnie schłodzić przed podaniem.

*Na wysmakowanym profilu na Instagraie znajdziecie filmik z składania ciasta: Składanie ciasta – VIDEO

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

przepis leśny mech w kratkę

POST ZAWIERA LINK DO WYSMAKOWANEGO PRZYJACIELA - SKLEPU FIDE.PL. LINK W RAMACH WSPÓŁPRACY KOMERCYJNEJ, BEZ AFILIACJI.

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

zielone naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe
Cytrynowy sernik z lemon curd
Cytrynowy sernik z lemon curd
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g