- Potrzebny czas: 20 min + pieczenie
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 25 lutego 2020
Lizaki bezowe na tort to fantastyczny, bardzo widowiskowy pomysł na dekorację tortu. A przy tym niezwykle prosty w wykonaniu. Do wielkich plusów zaliczam też fakt, że lizaki można spokojnie przygotować choćby i tydzień przed podaniem tortu, a w dniu imprezy tylko wbić je na wierzch. Ja nie wiem jak to jest, ale w dniu imprezy, nawet jeśli wydaje mi się, że wszystko mam super gotowe, ogarnięte i pod kontrolą to i tak tuż przed przyjściem gości, odkrywam znienacka, że jednak jestem w lesie 😉 Pomysł na przygotowanie dekoracji z dużym wyprzedzeniem przyjmuję więc z otwartymi ramionami!
Z poniższego przepisu wychodzi ilość odpowiednia do dekoracji jednego tortu o średnicy ok 20 cm.
Lizaki bezowe na tort
- 2 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- opcjonalnie: barwniki, posypki cukrowe
- lukier do przyklejenia lizaków do patyczków: 80 g cukru pudru + łyżka soku z cytryny + łyżka wody
- patyczki do lizaków
Piekarnik nastawić na 110 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać cukier: powoli, stopniowo, po każdej łyżce ubijając kilkadziesiąt sekund aż cukier się rozpuści. Do szprycy / rękawa cukierniczego nałożyć trochę piany i wykonać na przygotowanej blaszce do pieczenia kilka lizaków różnych wielkości i kilka mini bezików. Do pozostałej piany dodać odrobinę barwnika i niedokładnie wymieszać. Dołożyć do rękawa i znów zrobić kilka lizaków i bezików. Do reszty piany dodać więcej barwnika i dokładniej wymieszać. Zrobić trzecią partię lizaków i bezików. Część bezików i lizaków posypać posypką cukrową.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut, po czym obniżyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze kolejne 45 minut. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Przygotować lukier (dokładnie wymieszać przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i z wodą). Patyczki do lizaków maczać w lukrze i przyklejać lizaki od tyłu. Odstawić nieruchomo do stwardnienia lukru (można oprzeć patyczki o sąsiednie bezy by nie opadały). Lizaki przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.
Dekorować tort przed podaniem.
korzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na Facebooku i na Instagramie. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
Jedna odpowiedź
Super wyglądają! 🙂