fbpx

Lizaki bezowe na tort (i nie tylko!)

przepis

Lizaki bezowe na tort to fantastyczny, bardzo widowiskowy pomysł na dekorację tortu. A przy tym niezwykle prosty w wykonaniu. Do wielkich plusów zaliczam też fakt, że lizaki można spokojnie przygotować choćby i tydzień przed podaniem tortu, a w dniu imprezy tylko wbić je na wierzch. Ja nie wiem jak to jest, ale w dniu imprezy, nawet jeśli wydaje mi się, że wszystko mam super gotowe, ogarnięte i pod kontrolą to i tak tuż przed przyjściem gości, odkrywam znienacka, że jednak jestem w lesie 😉 Pomysł na przygotowanie dekoracji z dużym wyprzedzeniem przyjmuję więc z otwartymi ramionami!

Z poniższego przepisu wychodzi ilość odpowiednia do dekoracji jednego tortu o średnicy ok 20 cm.

 

Lizaki bezowe na tort

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • opcjonalnie: barwniki, posypki cukrowe
  • lukier do przyklejenia lizaków do patyczków: 80 g cukru pudru + łyżka soku z cytryny + łyżka wody
  • patyczki do lizaków

Piekarnik nastawić na 110 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać cukier: powoli, stopniowo, po każdej łyżce ubijając kilkadziesiąt sekund aż cukier się rozpuści. Do szprycy / rękawa cukierniczego nałożyć trochę piany i wykonać na przygotowanej blaszce do pieczenia kilka lizaków różnych wielkości i kilka mini bezików. Do pozostałej piany dodać odrobinę barwnika i niedokładnie wymieszać. Dołożyć do rękawa i znów zrobić kilka lizaków i bezików. Do reszty piany dodać więcej barwnika i dokładniej wymieszać. Zrobić trzecią partię lizaków i bezików. Część bezików i lizaków posypać posypką cukrową.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut, po czym obniżyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze kolejne 45 minut. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Przygotować lukier (dokładnie wymieszać przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i z wodą). Patyczki do lizaków maczać w lukrze i przyklejać lizaki od tyłu. Odstawić nieruchomo do stwardnienia lukru (można oprzeć patyczki o sąsiednie bezy by nie opadały). Lizaki przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

Dekorować tort przed podaniem.

Kolorowe beziki na tortniebieska dekoracja na tortjak przygotować lizaki bezoweKolorowe lizaki bezowe na tortLizaki bezowe prosta dekoracja tortu

 

korzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na Facebooku i na Instagramie. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Lizaki bezowe na tort (i nie tylko!)
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 komentarz

MENU