Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Lizaki bezowe na tort (i nie tylko!)

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Lizaki bezowe na tort to fantastyczny, bardzo widowiskowy pomysł na dekorację tortu. A przy tym niezwykle prosty w wykonaniu. Do wielkich plusów zaliczam też fakt, że lizaki można spokojnie przygotować choćby i tydzień przed podaniem tortu, a w dniu imprezy tylko wbić je na wierzch. Ja nie wiem jak to jest, ale w dniu imprezy, nawet jeśli wydaje mi się, że wszystko mam super gotowe, ogarnięte i pod kontrolą to i tak tuż przed przyjściem gości, odkrywam znienacka, że jednak jestem w lesie 😉 Pomysł na przygotowanie dekoracji z dużym wyprzedzeniem przyjmuję więc z otwartymi ramionami!

Z poniższego przepisu wychodzi ilość odpowiednia do dekoracji jednego tortu o średnicy ok 20 cm.

 

Lizaki bezowe na tort

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • opcjonalnie: barwniki, posypki cukrowe
  • lukier do przyklejenia lizaków do patyczków: 80 g cukru pudru + łyżka soku z cytryny + łyżka wody
  • patyczki do lizaków

Piekarnik nastawić na 110 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać cukier: powoli, stopniowo, po każdej łyżce ubijając kilkadziesiąt sekund aż cukier się rozpuści. Do szprycy / rękawa cukierniczego nałożyć trochę piany i wykonać na przygotowanej blaszce do pieczenia kilka lizaków różnych wielkości i kilka mini bezików. Do pozostałej piany dodać odrobinę barwnika i niedokładnie wymieszać. Dołożyć do rękawa i znów zrobić kilka lizaków i bezików. Do reszty piany dodać więcej barwnika i dokładniej wymieszać. Zrobić trzecią partię lizaków i bezików. Część bezików i lizaków posypać posypką cukrową.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut, po czym obniżyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze kolejne 45 minut. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Przygotować lukier (dokładnie wymieszać przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i z wodą). Patyczki do lizaków maczać w lukrze i przyklejać lizaki od tyłu. Odstawić nieruchomo do stwardnienia lukru (można oprzeć patyczki o sąsiednie bezy by nie opadały). Lizaki przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

Dekorować tort przed podaniem.

Kolorowe beziki na tortniebieska dekoracja na tortjak przygotować lizaki bezoweKolorowe lizaki bezowe na tortLizaki bezowe prosta dekoracja tortu

 

korzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na Facebooku i na Instagramie. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami