Przepisy

Więcej

Porcja
1 litr
Trudność
Łatwy
Porcja1 litr
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Lody orzechowe bez jajek

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Lody orzechowe bez jajek, na śmietance i słodkim mleku skondensowanym. Bajecznie prosty przepis tylko z trzech składników:

  • mieszanka ulubionych orzechów: pekan/ włoskie/ brazylijskie/ nerkowce czy laskowe. U mnie miks pekan, nerkowce i brazylijskie. Jeśli zdecydujecie się na orzechy laskowe to użyjcie orzechy bez łupinek, albo sami ich tych łupinek pozbawcie (orzechy należy uprażyć na suchej patelni, aż skórki same zaczną odpadać
  • rzadka śmietanka z kartonika (użyjcie taka, którą wiecie, że dobrze się Wam ubije – tu niezmiennie polecam markę MU!), oraz
  • mleko skondensowane słodzone – zamiast kupować całą puszkę, można użyć mleko z tubki – to dokładnie to samo; koniecznie musi być mleko słodzone

 

Lody orzechowe bez jajek

  • 80 g orzechów – dowolna mieszanka
  • 350 ml rzadkiej śmietanki 30%
  • 120 g mleka skondensowanego słodzonego

Orzechy rozdrobnić. Najwygodniej w pojemniku blendera do siekania, opcjonalnie zawinąć w chusteczkę i rozbić tłuczkiem. Może być niedokładnie, tak by w lodach pozostały też całe kawałki orzechów.  Do niewielkiego garnuszka wlać ok. 1/3 ilości śmietanki. Resztę śmietanki przelać do pojemnika do miksowania i wstawić do lodówki. Do śmietanki w garnuszku dodać rozdrobnione orzechy i gotować kilka minut, co chwila mieszając. Odstawić i ostudzić do temperatury pokojowej. Wówczas dodać mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok pół godziny. Pod koniec wyjąć z lodówki pozostałą śmietankę i ubić ją do sztywności (uwaga na zbyt długie miksowanie żeby nie przebić śmietanki). Ubitą śmietankę dodać do masy orzechowej i całość przełożyć do zamykanego pojemniczka, w którym będą przechowywane lody. Po około 4 godzinach lody są już gotowe do spożycia.

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało.

Dołącz do Wysmakowanej społeczności na FACEBOOK lub na INSTAGRAMIE. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.

 

Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam*

lody na bazie śmietanki składnikiprzepis na lody na bazie śmietankiLody orzechowe bez jajeklody domowe bez jajekprzepis na lody domowe orzechowe

Inspiracja do przepisu z bloga aniagotuje.pl.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

    1. Moim zdaniem mocno wpływa to na smak i konsystencje i takie mi po prostu znacząco bardziej smakują. Ale to cenna uwaga, ze z niesłodzonym tez mogą być pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami