![Lody orzechowe bez jajek 1 Lody orzechowe bez jajek](https://www.wysmakowane.pl/wp-content/uploads/2020/05/mDSC_7230-3-150x150.jpg)
- Potrzebny czas: 1 godzina + mrożenie
- Porcja: 1 litr
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 22 maja 2020
Lody orzechowe bez jajek, na śmietance i słodkim mleku skondensowanym. Bajecznie prosty przepis tylko z trzech składników:
- mieszanka ulubionych orzechów: pekan/ włoskie/ brazylijskie/ nerkowce czy laskowe. U mnie miks pekan, nerkowce i brazylijskie. Jeśli zdecydujecie się na orzechy laskowe to użyjcie orzechy bez łupinek, albo sami ich tych łupinek pozbawcie (orzechy należy uprażyć na suchej patelni, aż skórki same zaczną odpadać
- rzadka śmietanka z kartonika (użyjcie taka, którą wiecie, że dobrze się Wam ubije – tu niezmiennie polecam markę MU!), oraz
- mleko skondensowane słodzone – zamiast kupować całą puszkę, można użyć mleko z tubki – to dokładnie to samo; koniecznie musi być mleko słodzone
Lody orzechowe bez jajek
- 80 g orzechów – dowolna mieszanka
- 350 ml rzadkiej śmietanki 30%
- 120 g mleka skondensowanego słodzonego
Orzechy rozdrobnić. Najwygodniej w pojemniku blendera do siekania, opcjonalnie zawinąć w chusteczkę i rozbić tłuczkiem. Może być niedokładnie, tak by w lodach pozostały też całe kawałki orzechów. Do niewielkiego garnuszka wlać ok. 1/3 ilości śmietanki. Resztę śmietanki przelać do pojemnika do miksowania i wstawić do lodówki. Do śmietanki w garnuszku dodać rozdrobnione orzechy i gotować kilka minut, co chwila mieszając. Odstawić i ostudzić do temperatury pokojowej. Wówczas dodać mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok pół godziny. Pod koniec wyjąć z lodówki pozostałą śmietankę i ubić ją do sztywności (uwaga na zbyt długie miksowanie żeby nie przebić śmietanki). Ubitą śmietankę dodać do masy orzechowej i całość przełożyć do zamykanego pojemniczka, w którym będą przechowywane lody. Po około 4 godzinach lody są już gotowe do spożycia.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało.
Dołącz do Wysmakowanej społeczności na FACEBOOK lub na INSTAGRAMIE. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.
Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam*
Inspiracja do przepisu z bloga aniagotuje.pl.
2 Responses
A ja robie na nieslodzonym i tez wychodzi
Moim zdaniem mocno wpływa to na smak i konsystencje i takie mi po prostu znacząco bardziej smakują. Ale to cenna uwaga, ze z niesłodzonym tez mogą być pycha 🙂