Autor Wysmakowane 5 lipca 2019
AKTUALIZACJA: TERAZ HUROM MA JESZCZE LEPSZE WYCISKARKI WOLNOOBROTOWE.
NA ZAKUP NAJNOWSZYCH MODELI (M100 2IN1, H300E, H310A , H320N) NA STRONIE HUROM, MACIE 5% ZNIŻKI NA HASŁO „WysmakowaneHurom5”
Ostatnio widziałam gdzieś statystyki, że Polacy jedzą średnio 4 litry lodów rocznie. Byłam w szoku, że tak mało. Wychodzi na to, że my mocno pracujemy na podniesienie tych statystyk, bo wyrabiamy z moim M. tą normę co najmniej podwójnie! Zwłaszcza odkąd tak popularne i łatwo dostępne zrobiły się naturalne lody rzemieślnicze (nie rzadko rewelacyjnie dobre!) i odkąd zrobienie lodów w domu stało się tak bajecznie proste i szybkie. Oprócz tradycyjnej metody „ręcznej”, pojawia się na rynku też coraz więcej technologii, które bardzo cały proces ułatwiają. Maszynki do lodów, roboty kuchenne i ostatnio też wyciskarki do soków! Muszę przyznać, że do tego ostatniego podchodziłam długo dość sceptycznie. Do czasu, aż trafiła w moje ręce wyciskarka wolnoobrotowa Hurom HZS Alpha Plus ze specjalną przystawką do lodów i sorbetów. Miałam ją do testowania tylko na kilka dni i codziennie wyciskaliśmy jakiś nowy, lodowy smak wrzucając do wyciskarki coraz to nowe owoce, ciasteczka, kremy czy nawet kawałki czekolady. Taka chwila słodkiej przyjemności po intensywnym dniu z trójką malutkich dzieci w domu.
Na szczęście wyciskarka działa tak cicho, że dzieci ani miauknęły przez sen 😉 Głośność (a raczej cichość!) działania mnie kompletnie zaskoczyło. Mam w domu całkiem niezły sprzęt innej firmy, testowałam też kiedyś poprzedni model Hurom i żaden nie był tak cichutki. Wielki ukłon dla producenta też za powiększenie otworu wsadowego. Zdecydowanie wygodniej się korzysta. Do tego naprawdę piękny design, obudowa ze stali nierdzewnej oraz bogate wyposażenie dodatkowe i aż zrobiło mi się smutno, że nie mam jej na stałe w mojej kuchni. 😉
Wykonanie lodów w wyciskarce wymaga naprawdę minimum nakładu pracy. Wystarczy tylko zamrozić owoce, zamrozić lub schłodzić pozostałe składniki i następnie wrzucać wszystko naprzemiennie do wyciskarki. Po wyciśnięciu dobrze jest wszystko lekko wymieszać i można od razu nakładać porcje. Lody z wyciskarki są natychmiast gotowe do zajadania. Miałam plan wybrać tylko jedną, najlepszą z testowanych, kombinację smaków, ale poległam. Aż dwie skradły moje serce.
Lody porzeczkowe z białą czekoladą
- 500 g porzeczek
- 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- ok 30 g białej czekolady + do posypania
Porzeczki oddzielić od gałązek, dokładnie umyć i osuszyć na papierowych ręczniczkach. Wsypać do torebki i zamrozić. Mleko skondensowane rozdzielić do małych pojemniczków na kostki lodu. Zamrozić. Na 10 min przed szykowaniem lodów wyjąć z zamrażarki mleko skondensowane by lekko odtajało. Czekoladę zetrzeć na tarce. Do wyciskarki wrzucać na przemian wszystkie składniki. Po wyciśnięciu lekko wymieszać, rozłożyć na porcje i lekko obsypać wiórkami czekolady. Podawać.
Lody bananowe z masłem orzechowym
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki mascarpone
- 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- do podania posypka – kilka drobno posiekanych orzechów
Banany obrać, pokroić na ok 1 cm plasterki. Przełożyć do torebki i zamrozić. Na 30 min przed szykowaniem lodów, mascarpone i masło orzechowe włożyć do zamrażarki do lekkiego zmrożenia. Mają być bardzo zimne, ale nie skostniałe. Do wyciskarki wrzucać na przemian wszystkie składniki (oprócz orzechów. Po wyciśnięciu lekko wymieszać, rozłożyć na porcje i lekko obsypać posiekanymi orzechami. Podawać.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
20 Responses
Rewelacyjny pomysł! Mam wyciskarkę do do soku z nakładką do lodów, ale zawsze służyła wyłącznie do soków. Moje dzieci chyba jak każde uwielbiają lody i wolę przygotowywać im domowe niż kupować w sklepie. Jestem pewna, że lody bananowe z masłem orzechowym bardzo by im smakowały 🙂 muszę w weekend koniecznie wypróbować moją wyciskarkę 🙂
Całkiem fajne 😉
Zdecydowanie porzeczkowy! Jeden z moich ulubionych 🙂
Tylko uprzedzam że wyszło lekko kwaskowo 🙂
Bardzo ciekawy pomysł ? chyba miałbym problem który smak wybrać
o jaaaa! mega pomysł na zrobienie lodów! 😀 jestem zdecydowanie team porzeczka 🙂
Robienie lodów w domu może być z odpowiednim sprzętem naprawdę banalne i ekspresowe. Aż chce się robić 🙂
Lody cudowne! Ale dodatkowo jak pięknie podane 🙂
DZIĘKUJĘ :* Lody cudowne. Nie mogę zaprzeczyć 😉
Kurcze, mam tylko wyciskarkę do owoców. Ale to chyba nie to samo 🙁 Zjadlabym takie lody, bo wiem co się w nie wkłada. Te sklepowe rażą chemią!
Potrzebna jest specjalna nakładka do lodów. Lody z wyciskarki to dla mnie też nowość ale muszę przyznać ze efekt przerósł moje oczekiwania 🙂
Lubię takie ekspresowe przepisy na lody! Ja ostatnio zblendowałam mrożone banany z masłem orzechowym i odżywką białkową. W parę chwil miałam lody orzechowo-ciasteczkowe! ?
Musiało być pysznie!
Nie mam jak pojęcia! ? Na obie propozycję bym się skusiła! Lody z wyciskarki? Ciekawe… ?
Jak to dobrze że nie trzeba wybierać i można mieć oba smaki!
Robię lody za pomocą KA lub w termomiksie.
Wyciskarka jakoś zalega w szafce…
Z takim sprzętem to można robić lody 🙂 A próbowałaś lody robić w wyciskarce? Zupełnie inne wychodzą niż z KA czy termomiksa. Też rewelacyjne a nie wiem czy nawet nie prostsze, zwłaszcza w przypadku lodów czysto owocowych.
Jestem pod wrażeniem ?chyba, skuszę się w weekend żeby przetestować ten przepis
Który? Czy oba? 🙂
Oczywiście oba?