Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Łosoś Teriyaki

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Łosoś Teriyaki, czyli kuchnia japońska w Twoim domu. Jeśli lubisz azjatyckie smaki i rewelacyjnie doprawione, intensywne w smaku dania to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Czas podany w opisie przepisu zakłada jedynie kilkuminutowe marynowanie ryby w sosie. Jeśli możecie dać jej poleżeć w sosie trochę dłużej, to tylko na tym zyska. Można ją nawet zostawić do marynowania na całą noc, choć absolutnie nie jest to konieczne.

Więcej dań z łososiem pod tagiem ŁOSOŚ. Jeśli lubisz łososia w orientalnym klimacie to polecam też Łososia w słodko ostrej marynacie oraz Łososia w sezamie po azjatycku (przepis podobny, choć bez mirin i w tym wypadku podany z ryżem).

Łosoś Teriyaki – przepis

  • filet z łososia ok. 400 g
  • świeży imbir ok.4 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki mirin
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • ok. 150 g makaronu ryżowego
  • łyżka ziaren białego sezamu
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia

Imbir i czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. W płaskim naczyniu wymieszać dokładnie sosy sojowy i rybny, mirin i cukier palmowy. Dodać plasterki czosnku i imbiru i wymieszać. Z umytego, osuszonego łososia zdjąć skórę, upewnić się że nie ma żadnych ości i dokładnie obtoczyć w marynacie. Nie jest to konieczne, ale dobrze jest zostawić go chociaż na chwilę w temperaturze pokojowej (można na dłużej w lodówce, ale wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem). W tym czasie umyć papryczkę, pozbawić ją nasion i drobno posiekać. Szczypiorek umyć i posiekać. Makaron namoczyć kilka minut w gorącej wodzie do pożądanej miękkości.

Na patelni mocno rozgrzać olej. Łososia wyjąć z marynaty, ściągając ją palcami. Pozostałą marynatę przelać przez sitko do garnuszka i podgrzewać kilka minut żeby lekko zgęstniała.  W tym czasie filety obtoczyć w sezamie i smażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni (ok 2 minuty z każdej strony, ale dużo zależy od grubości ryby). Na talerze rozłożyć makaron, wyłożyć łososia. Posypać z wierzchu sezamem, posiekaną papryczką chilli i szczypiorkiem. Sos podać osobno lub polać nim danie. Podawać od razu.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Łosoś Teriyaki przepis

 

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami