Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Łosoś z chrupiącą panierką z pistacji

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjny łosoś z chrupiącą panierką z pistacji. Zdecydowanie niecodzienny, a naprawdę bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Zachwycająco przepyszny. Łososia wystarczy kilka/ kilkanaście minut marynować w sosie na bazie białego wina i limonki, a następnie wyłożyć na wierzch grubą warstwę z siekanymi pistacjami i wstawić do pieca – tylko na chwilę, by przypadkiem nie wysuszyć ryby. Pistacjowa panierka zaraz po upieczeniu jest cudownie chrupiąca i do tego pięknie, pistacjowo pachnie. Danie odłożone do lodówki już wiele traci, bo panierka przestaje być tak rozkosznie chrupka. Dlatego raczej nie nadaje się do odgrzania. Jeśli zależy Wam na czasie w dniu podania to lepiej przygotować wcześniej panierkę i osobno łososia, a przed podaniem tylko wyłożyć pistacje na wierzch i zapiec.

Łosoś z chrupiącą panierką z pistacji

  • 300 g łososia bez skóry i ości
  • 120 ml białego wina
  • pół limonki
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • ok 80 g pistacji solonych w łupinkach
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • łyżka oliwy extra virgin
  • ząbek czosnku
  • 1 spora szalotka
  • 30 g masła
  • pół pomarańczy
  • 3 łyżeczki miodu

Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni. Łososia umyć, osuszyć, upewnić się, że nie ma ości. Podzielić na 4 kawałki. W niewielkim naczyniu żaroodpornym wymieszać dokładnie 20 ml wina, sok z ćwiartki limonki i szczyptę cukru. Włożyć łososia i dokładnie obtoczyć w sosie. Oprószyć solą i pieprzem. Zostawić na czas szykowania pistacjowej panierki.

Pistacje obrać z łupinek i włożyć do pojemnika do siekania. Dodać starty parmezan, łyżkę oliwy, posiekany ząbek czosnku i ok 1/5 łyżeczki pieprzu. Wszystko mocno rozdrobnić. Łososia kilka razy poobracać w marynacie. Pistacjową chrupkę podzielić na 4 części. Na każdy kawałek łososia nakładać jedną część. Naczynie wstawić do piekarnika i piec ok 12 minut (trochę dłużej, jeśli kawałki łososia są grube). W tym czasie naszykować sos pomarańczowo – miodowy.

Szalotkę obrać i posiekać drobno. W małym garnku rozgrzać łyżkę masła. Dodać szalotkę i chwilę razem smażyć na niewielkim ogniu. Do garnka wlać pozostałe wino, wcisnąć sok z pomarańczy i drugiej ćwiartki limonki. Zwiększyć ogień i mocno zredukować sos. Zestawić z ognia. Dodać miód oraz pozostałe masło. Zblendować na gładki sos. Łososia rozłożyć na dwa talerze. Polać sosem, oprószyć solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką (polecam na bazie rukoli).

Łosoś z chrupiącą panierką z pistacjiłosoś w pistacjach pod pierzynką

Przepis na panierkę pistacjową pochodzi z bloga Kwestia Smaku, z moimi małymi modyfikacjami. Sos to już moja fantazja ?

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami