Autor Wysmakowane 1 stycznia 2020
Rewelacyjny łosoś z chrupiącą panierką z pistacji. Zdecydowanie niecodzienny, a naprawdę bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Zachwycająco przepyszny. Łososia wystarczy kilka/ kilkanaście minut marynować w sosie na bazie białego wina i limonki, a następnie wyłożyć na wierzch grubą warstwę z siekanymi pistacjami i wstawić do pieca – tylko na chwilę, by przypadkiem nie wysuszyć ryby. Pistacjowa panierka zaraz po upieczeniu jest cudownie chrupiąca i do tego pięknie, pistacjowo pachnie. Danie odłożone do lodówki już wiele traci, bo panierka przestaje być tak rozkosznie chrupka. Dlatego raczej nie nadaje się do odgrzania. Jeśli zależy Wam na czasie w dniu podania to lepiej przygotować wcześniej panierkę i osobno łososia, a przed podaniem tylko wyłożyć pistacje na wierzch i zapiec.
Łosoś z chrupiącą panierką z pistacji
- 300 g łososia bez skóry i ości
- 120 ml białego wina
- pół limonki
- szczypta cukru
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- ok 80 g pistacji solonych w łupinkach
- 2 łyżki startego parmezanu
- łyżka oliwy extra virgin
- ząbek czosnku
- 1 spora szalotka
- 30 g masła
- pół pomarańczy
- 3 łyżeczki miodu
Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni. Łososia umyć, osuszyć, upewnić się, że nie ma ości. Podzielić na 4 kawałki. W niewielkim naczyniu żaroodpornym wymieszać dokładnie 20 ml wina, sok z ćwiartki limonki i szczyptę cukru. Włożyć łososia i dokładnie obtoczyć w sosie. Oprószyć solą i pieprzem. Zostawić na czas szykowania pistacjowej panierki.
Pistacje obrać z łupinek i włożyć do pojemnika do siekania. Dodać starty parmezan, łyżkę oliwy, posiekany ząbek czosnku i ok 1/5 łyżeczki pieprzu. Wszystko mocno rozdrobnić. Łososia kilka razy poobracać w marynacie. Pistacjową chrupkę podzielić na 4 części. Na każdy kawałek łososia nakładać jedną część. Naczynie wstawić do piekarnika i piec ok 12 minut (trochę dłużej, jeśli kawałki łososia są grube). W tym czasie naszykować sos pomarańczowo – miodowy.
Szalotkę obrać i posiekać drobno. W małym garnku rozgrzać łyżkę masła. Dodać szalotkę i chwilę razem smażyć na niewielkim ogniu. Do garnka wlać pozostałe wino, wcisnąć sok z pomarańczy i drugiej ćwiartki limonki. Zwiększyć ogień i mocno zredukować sos. Zestawić z ognia. Dodać miód oraz pozostałe masło. Zblendować na gładki sos. Łososia rozłożyć na dwa talerze. Polać sosem, oprószyć solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką (polecam na bazie rukoli).
Przepis na panierkę pistacjową pochodzi z bloga Kwestia Smaku, z moimi małymi modyfikacjami. Sos to już moja fantazja ?
Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
3 Responses
Super przepis – muszę wypróbować.
To musi być pyszne! wypróbuję 🙂
Ło matko!!! Uwielbiam łososia 🙂