Łosoś z chrupiącą panierką z pistacji

przepis

Rewelacyjny łosoś z chrupiącą panierką z pistacji. Zdecydowanie niecodzienny, a naprawdę bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Zachwycająco przepyszny. Łososia wystarczy kilka/ kilkanaście minut marynować w sosie na bazie białego wina i limonki, a następnie wyłożyć na wierzch grubą warstwę z siekanymi pistacjami i wstawić do pieca – tylko na chwilę, by przypadkiem nie wysuszyć ryby. Pistacjowa panierka zaraz po upieczeniu jest cudownie chrupiąca i do tego pięknie, pistacjowo pachnie. Danie odłożone do lodówki już wiele traci, bo panierka przestaje być tak rozkosznie chrupka. Dlatego raczej nie nadaje się do odgrzania. Jeśli zależy Wam na czasie w dniu podania to lepiej przygotować wcześniej panierkę i osobno łososia, a przed podaniem tylko wyłożyć pistacje na wierzch i zapiec.

Łosoś z chrupiącą panierką z pistacji

  • 300 g łososia bez skóry i ości
  • 120 ml białego wina
  • pół limonki
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • ok 80 g pistacji solonych w łupinkach
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • łyżka oliwy extra virgin
  • ząbek czosnku
  • 1 spora szalotka
  • 30 g masła
  • pół pomarańczy
  • 3 łyżeczki miodu

Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni. Łososia umyć, osuszyć, upewnić się, że nie ma ości. Podzielić na 4 kawałki. W niewielkim naczyniu żaroodpornym wymieszać dokładnie 20 ml wina, sok z ćwiartki limonki i szczyptę cukru. Włożyć łososia i dokładnie obtoczyć w sosie. Oprószyć solą i pieprzem. Zostawić na czas szykowania pistacjowej panierki.

Pistacje obrać z łupinek i włożyć do pojemnika do siekania. Dodać starty parmezan, łyżkę oliwy, posiekany ząbek czosnku i ok 1/5 łyżeczki pieprzu. Wszystko mocno rozdrobnić. Łososia kilka razy poobracać w marynacie. Pistacjową chrupkę podzielić na 4 części. Na każdy kawałek łososia nakładać jedną część. Naczynie wstawić do piekarnika i piec ok 12 minut (trochę dłużej, jeśli kawałki łososia są grube). W tym czasie naszykować sos pomarańczowo – miodowy.

Szalotkę obrać i posiekać drobno. W małym garnku rozgrzać łyżkę masła. Dodać szalotkę i chwilę razem smażyć na niewielkim ogniu. Do garnka wlać pozostałe wino, wcisnąć sok z pomarańczy i drugiej ćwiartki limonki. Zwiększyć ogień i mocno zredukować sos. Zestawić z ognia. Dodać miód oraz pozostałe masło. Zblendować na gładki sos. Łososia rozłożyć na dwa talerze. Polać sosem, oprószyć solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką (polecam na bazie rukoli).

Łosoś z chrupiącą panierką z pistacjiłosoś w pistacjach pod pierzynką

Przepis na panierkę pistacjową pochodzi z bloga Kwestia Smaku, z moimi małymi modyfikacjami. Sos to już moja fantazja 😉

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Łosoś z chrupiącą panierką z pistacji
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 2 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

3 komentarze

MENU